da_niel Napisano Kwiecień 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 Witam. Powiedzcie mi: po pierwsze primo do jakich plikow dopisywac programy, ktore chce zeby sie uruchamialy na starcie systemu po drugie primo: w jakiej kolejnosci te pliki sa czytane/uruchamiane po trzecie primo, ultimo czy musze dopisywac sciezke do pliku czy np najpierw ustawiona zostanie $PATH, PS i powiedzcie mi w jakich plikach ustawiana jest $PATH i ktore pliki sa widziane lokalnie a ktore globalnie aaa i chodzi mi o GNOME ale zreszta jak juz ktos wpisze o KDE to moderator niech nie kasuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 spróbuj tak środowisko >> Preferencje>>więcej preferencji>>sesje potem zmienić zakładkę programy startowe dodaj Narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Kwiecień 18, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 mnie bardziej chodzilo o opis plikow .bash_profile; .bashrc czy /etc/rc.local i dodatkowo jeszcze jak mozna na pulpicie stworzyc "skroty" do folderow?? np w /mnt/ ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 W zależności od poziomu uruchamiania odpalają się pliki z odpowiednich katalogów /etc/rc.d/rcX.d np. dla standarowego trybu pracy z siecią i X-ami, czyli poziomu 5 odpalane są pliki z katalogu /etc/rc.d/rc5.d. Pierwsze uruchamiane są pliki których nazwy zaczynaja się od S00*, potem S01* itd. Jeśli istnieje plik S00aaa i S00bbb to decyduje kolejność alfabetyczna (najpier pójdzie S00aaa). Po zakończeniu wykonaywania skryptów z rcX.d uruchamiany jest skrypt /etc/rc.local. Możliwe, że coś jeszcze można odpalic wcześniej lub później, ale nie pamiętam. Jeśli chodzi o zmienną PATH, to wydaje mi się, że jest ustawiana dla konkretnego użytkownika - stąd w skryptach startowych podawane są pełne ścieżki do programów. Zmienna jest ustawiana w zależności od powłoki w której pracujesz np. dla basha będą to pliki .bashrc lub/i .profile w katalogu domowym użytkownika (jeśli są oba, to nie wiem który wykona się najpierw, ale to możesz sobie łatwo sprawdzić). Poza tym można ustawić pliki .bash_profile i .bash_logout. Domyśłne ścieżki dla usera (i inne ustawienia zresztą też) czytane są z pliku /etc/default/useradd oraz z plików znajdujących się w katalogu /etc/skel. To tak w dużym uproszczeniu i skrócie. Na pewno nie napisałem wszystkiego, ale na początek masz się o co zaczepić do dalszej nauki. I to co napisałem powyżej nie ma nic wspólnego z tym czy pracujesz na Gnome czy na KDE To dotyczy linuksa a nie desktopu. [Edit] Skrót do folderów (w Gnome, KDE nie znam) - prawy klawisz na pulpicie, utwórz aktywator, dalej domyslisz się co i jak. Ważne żeby zmienić typ na "Folder". Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Kwiecień 18, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 Skrót do folderów (w Gnome, KDE nie znam) - prawy klawisz na pulpicie, utwórz aktywator, dalej domyslisz się co i jak. Ważne żeby zmienić typ na "Folder". tak zrobilem ale jak na to klikam to mam, ze plik jest uruchamialnym plikiem costam i mam uruchom w terminalu/wyswietl/anuluj/uruchom. po wyswietl mam [Desktop Entry] Encoding=UTF-8 Version=1.0 Type=Directory Exec=/mnt/windows TryExec= X-GNOME-DocPath= Terminal=false Name[pl_PL]=D: GenericName[pl_PL]= Comment[pl_PL]= Name=D: GenericName= Comment= po pozostalych 3 nie mam nic... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 i dodatkowo jeszcze jak mozna na pulpicie stworzyc "skroty" do folderow?? np w /mnt/ ?? KDE prawym na pulpit Utwórz nowe>> Dowiązanie do urządzenia >> twardy dysk zmieniasz zakładkę na URZĄDZENIA i wybierasz co widać (co dostępne jest w fstab) Gnome ma problemy z tym czytaj mini FAQ – nautilus chociaż raz jak się bawiłem i wyłączyłem demona “haldaemon” to wszystko stało się widoczne – tyko na nic taka bajka ja CD się automatycznie nie montuje ( a ja Leń jestem w....) Narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Kwiecień 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 i dodatkowo jeszcze jak mozna na pulpicie stworzyc "skroty" do folderow?? np w /mnt/ ?? ja używam symlinków man ln Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Kwiecień 19, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2006 teraz tez uzywam juz symlinkow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi