SlimerZ Napisano Kwiecień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2006 Cześć, niedawno znajomy namówił mnie do zainstalowania FC5 na moim laptopie, wspomniał coś że podobno występuja jakieś błędy z kartami ATI, ale że na bank znajde w necie jakieś rozwiązanie. Zabrałem się więc za instalacje, która w trybie graficznym oczywiście okazała się niemożliwa, ale pomyślałem że jak już będe miał zainstalowany system to coś z tą grafiką wykombinuje. Niestety moje poszukiwania (przyznam że może troche za mało dokładne) spełzły na niczym, dlatego też zwracam się do Was z uprzejmą prośbą o pomoc. Jak pewnie się domyślacie przy próbie odpalenia trybu graficznego na monitorze pojawiają się różne kolorowe, pionowe paski. Próbowałem zainstalować sterowniki do kart ATI lecz instalator wywala mi że mam glibc 2.1 a wymagane jest 2.3 lub 2.4 (dziwne że po instalacji 2.4 wyrzuca to samo), no w każdym razie przy instalacji sterowników wywala się błąd że nie mógł pomyślnie zakończyć instalacji. Znalazłem też w necie informacje, że przyczyną niewłaściwego działania kart ATI może być pierwotna konfiguracja SELinux. Jakoże jestem totalnie zielony w kontaktach z linuksem, bardzo proszę o pomoc w postaci doraźnej, czyli w miarę dokładnie opisane co mam zrobić, z góry bardzo wam dziękuję i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Kwiecień 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 20, 2006 Najpierw uruchom system w trybie tekstowym. Dopisz w grub.conf do linijki gdzie są parametry kernela cyfrę 3. Następnie: Jeśli masz system we wersji i386 wydaj polecenia yum update kernel yum install kmod-fglrx . Jeśli po takim zabiegu nie ruszy to moze warto uaktulanic system czyli yum update . Jeśli posiadasz system w wersji x86_64 to jedynym wyjściem jak dla mnie jest yum update . Dla wersji x86_64 nie ma jeszcze pakietu ze sterwonikami ATI. Mam tą sama kartę ale nie miałem żadnych problemów po instalacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Kwiecień 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 20, 2006 http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=10004 Leń ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SlimerZ Napisano Kwiecień 20, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 20, 2006 Dzięki bardzo, szczególnie adios za tego linka, jestem nowy na forum więc jeszcze się za bardzo nie orientuje gdzie co można znaleźć. w prawdzie ścieżka instalacji podana w tamtym temacie nie poskutkowała do końca ale naprowadziła mnie na dobry tor i wystarczyła chwila zabawy z aticonfig i już wszystko chyba będzie dobrze działało, jeszcze raz wielkie dzięki, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi