latko00 Napisano Lipiec 31, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2004 Witam wszystkich. Zainstalowalem sobie fedore 2.0 , jest to moje 1 spotkanie z linuxem , wszystko niby ok ale nie moge rozwiazac problemu ze skonfigurowaniem internetu tzn przez sieciowke realtek. Przy kazdym uruchomieniu komptuera musze wejsc w internet configuration wizard i stworzyc jeszcze jedno polaczenie z realltek i je skonfiguorwac i jak uaktywnie to dopiero dziala , restartowalem komputer tak jak zostalo wyswietlone zebym zrobil ale czynnosc ta musze powtarzac za kazdym razem. Prosze o pomoc co ustawic zeby przy kazdym uruchomieniu internet dziala bez ustawiania?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marco1217 Napisano Lipiec 31, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2004 Witam ) Nie wiem czy Ci poradze......ja rowniez jestem niezbyt zaawansowany Ale konfigurowalem neta w ten sposob zajrzyj do pliku .... ifcfg-eth0 sciezka: file:/etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 To jest plik odpowiedzialny za przydzielenie IP, Maski i Bramy (konfiguracyjny kart sieciowej) pozaty zerknij na file:/etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-lo W katalogu etc/sysconfig/network-scripts/ - tam sa ustawienia netu Pozdrawiam Prosze kolegow, aby mnie poprawili jesli sie myle ... ale jak spogladam na pliki tam jest wszystko Pozdrawiam Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latko00 Napisano Lipiec 31, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2004 Dzieki bede sie tym bawil , ale co w tym pliku mam zmienic poustawiac zeby internet wlaczal sie automatycznie , napotkalem jeszcze inne problemy otoz jak zainstalowac katalog z partycja ntfs bo mam ta wszystkie pliki i chcialbym je widziec w fedorze . Inne pytanie to jak wlaczyc obslugiwanie mp3 bo chyba w fedorze jest ono wylonczone domyslnie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Speedman Napisano Lipiec 31, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2004 wejdz w konsole , i wpisz to jako root: ifconfig eth0 down (enter) ifconfig eth0 twoje_ip netmask maska_sieci(zwykle jest 255.255.255.0) broadcast twoje_ip+koncowka_255(np 123.234.567.255) up (enter) route add default gw ip_bramki_sieciowej (enter) tam gdzie wpisalem "(enter)" klikasz Enter , niestety wytlumaczylem to jak umiem ;] a i jeszcze w /etc/rc.d/ plik rc.loclal (albo cos w tym stylu) wpisz to co ci podalem wyzej tyle ze uzupenione i bedzie przy ladowaniu linuksa sie ladowalo samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Lipiec 31, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2004 Jesli chodzi o automatyczne wlaczanie Internetu, to mozesz sprobowac przed restartem dac Zapis bierzacych ustawien. Jak chcesz sluchac mp3 to musisz sciagnac paczke xmms-mp3-wersja_xmms'a.rpm i zainstalowac. Bez problemu znajdziesz ja w Google. Po tym mp3 beda smigac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMON Napisano Lipiec 31, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2004 /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 DEVICE=eth0 BOOTPROTO=none HWADDR=00:50:BA:BD:BD:9C ONBOOT=yes USERCTL=no IPADDR=10.1.1.3 GATEWAY=10.1.1.1 NETMASK=255.0.0.0 MTU=1492 TYPE=Ethernet --------------------------------------- /etc/sysconfig/network NETWORKING=yes HOSTNAME=localhost.localdomain GATEWAY=10.1.1.1 GATEWAYDEV=eth0 ----------------------------------opisy poszczegolnych opcji znajdziesz na gogle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latko00 Napisano Lipiec 31, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2004 Witam ponownie i dziekuje za pomoc w skonfigurowaniu internetu , napotkalem nastepny problem ale jestem wytrwaly, lecz bardzo potrzebna mi jest wasza pomoc , chce zainstalowac jakikilwiek program do gg , sciagnolem kadu , gg2 i jabbera. rozpakowalem z tar wziolem ./configure . make , make install tylko co teraz . Zaznaczam ze jeszcze malo sie na (_linuxie_ → Linuksie) ORT znam ale bardzo mi zalezy zeby odpalic gg tylko na czym to polega jaki plik trzeba uruchomic i (_wogule_ → w ogóle) ORT jak to sie je ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz Napisano Lipiec 31, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2004 Zainteresuj się narzędziem apt - zostało na tym forum szczegółowo opisane przez Marcyra. Jeżeli jednak bardzo chcesz zainstalować to ręcznie - to wejdź na www.kanu.net - są tam gotowe paczki .rpm dla FC2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Speedman Napisano Sierpień 1, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 1, 2004 www.kadu.prv.pl sciagnij (_rpma_ → RPM-a) ORT dla fedory i zainstaluj rpm -i nazwa_kadu.rpm i masz kadu ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latko00 Napisano Sierpień 1, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 1, 2004 Dobra chłopaki dzieki za pomoc kadu działa , mecze sie jeszcze z dzwiekiem bo mi (_wogule_ → w ogóle) ORT nie chodzi a mam sound blaster 5.1 . Co zrobic zeby dzwiek dzialal bo chce sobie posluchac mp3 i nic . Jesli chodzi o karte zintegrowana to mam wylonczona . W alsamixer patrzylem ale niby wszystko ok ( a tak (_wogule_ → w ogóle) ORT jak sie zmienia tam zeby wylonczyc mute??) . Pomuzcie mi z tym dzwiekiem bede bardzo wdzieczny . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz Napisano Sierpień 1, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 1, 2004 Dźwię przy sb to przeważnie problem z mixerem - sprawdź ustawienia ( mute - M ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcYr Napisano Sierpień 2, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2004 latko00 staraj się tworzyć "zapytania" odnoszące się do jednego 'problemu'. Zacząłeś od konfiguracji internetu (patrz tytuł) a teraz próbujesz rozwiązać już (chyba) trzeci problem ... Przeczytaj REGULAMIN. Naszym zamiarem jest aby forum było jak najbardziej czytelne, gdzie każdy ma możliwość znalezienia i rozwiązania swoich problemów - a tak Twój temat się zbytnio "rozmazuję" i mało kto będzie mógł później skorzystać z porad które Ty otrzymujesz. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latko00 Napisano Sierpień 2, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2004 Przepraszam , sorki ze cie wkurzylem nastepnym razem zamieszcze oddzielny problem w nowym temacie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcYr Napisano Sierpień 2, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2004 [...] cie wkurzylem [...] Ja się tak szybko nie wkurzam - ale "porządek musi być" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi