Skocz do zawartości

Widok Partcji Ext2/3 W Windowsie

da_niel

Rekomendowane odpowiedzi

jest ext3? tzn ja to robie z ciekawosci smile.gif

pzdr

widziałem raz opis programu firmy Paragon Mount Everything 3.5 . ale nie stosowałem jedynie w opisie podawali że jest taka możliwość , jak się przeLoguję to podam nazwę .) [kś-ekspert] - był

Ale jak masz LVM to nie zabardzo

Narka

opis: Pełna wersja aplikacji przygotowana specjalnie dla Czytelników Eksperta. Umożliwia odczytanie danych znajdujšcych się na dowolnych partycjach linuksowych, a także zmapowanie ich w systemie Windows pod wybranš literš dysku. Na zmapowanych partycjach można normalnie pracować - edytować pliki, tworzyć katalogi, uruchamiać programy. Dzięki Paragon Mount Everything 3.5 odczytamy na przykład dane z partycji z systemem plików NTFS w Windows 98 i Me lub z dowolnej wersji Windows dostaniemy się do partycji Ext2. Aplikacja umożliwia też przeglšdanie obrazów dysków tworzonych w programie Paragon Drive Backup.

http://www.mount-everything.com/

co ja moge teraz zrobic z tym??

Niewiele sad.gif Mopżesz się przeinstalowac i przy podziale partycji wybierz własny podział dysku - domyślnie instalka Fedory buduje niestety LVM, a znacznie lepiej jest w przypadku zwykłej stacji roboczej mieć ext3.

Co do przeglądnia ext2/ext3 pod windą - Total Commander z odpowiednią wtyczką.

Pozdr,

W.

Fedora domyslnie instaluje swap i partycje główną jako LVM (oczywiście systemy plików to nadal swap i ext3 ale połączone w wolumin Logiczny LVM).

Z tego co wiem to nie ma mozliwości zapisu/odczytu z LVM pod Windows. Ja poradziłem sobie w ten sposób ze zainstalowałem Fedorke bez LVM czyli partycja główna i boot sa normalnie widoczne

jako dyski H:\ i I:\ pod Windows. - dzięki sterownikowi do którego linka dał przemk.

Daje to pełny odczyt i zapis na ext3 pod Windows.

Pozdrawiam biggrin.gif

dodane: Haha - Troche sie spóźniłem.. biggrin.gif

Pracujac w windzie i probujac podmontowac tam partycje FC natknalem sie na taki skrot... co on oznacza? oprocz Logical Volume Manager...

przeciez nie jest to format plikow... co ja moge teraz zrobic z tym??

Sam nie wiem za bardzo bo wszystkie opisy są w jednym języku a...

Z tego co się domyślam (mogę być w błędzie ) to jest to wolumin na której znajdują się , inne systemy plików np: ext3 swap które dynamicznie mogą się zmieniać , dlatego przy tworzeniu jest wydzielany /boot , pewnie tak zrobili aby uniknąć przepełnienia katalogu jakiegoś z logami

Aby podmontować należy zmodyfikować ścieżkę tak jak z label (domysł mój ) za mało o tym wiem ale tak gadam aby ktoś to opisał , próbowałem dostać się do jakiegoś katalogu z LiveCD i nie umiałem , więć przeszedłem na starsze pewne ( znane mi) rozwiązanie

Ale herezje niech ktoś to sprostuje

Narka

//edit //

i poco próbowałem odpowiadać jak inni pewniej i lepiej to zrobili

spóźniłem się