merick Napisano Kwiecień 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2006 Witam! Zainstalowałem sobie Apacha na Linuksie (Fedora Core 3) i mam mały problem. Kiedy wpisuję w przeglądarkę localhost wyświetla mi się strona testowa (znaczy, że apache działa i jest skonfigurowany poprawnie). Kiedy natomiast chcę wstawić do katalogu roota moją stronę przeglądarka jej nie wyświetla. Wyświetla tylko że brak jest uprawnień. Zmieniłem uprawnienia, ale to nie pomogło i wyświetla się nadal komunikat, że brak uprawnień. Zastanawia mnie jedna zasadnicza rzecz, a mianowicie: gdzie znajduje się plik który jest stroną startową apacha (wyświetla się w przeglądarce po wpisaniu localhost). Nie go w katalogu roota. I druga rzecz dlaczego nie mogę wyświetlać swojej strony po wpisaniu localhost kiedy ją umieszczam w katalogu roota. Proszę o pomoc i z góry dziękuję ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2006 A skąd Ci przyszło do głowy, że plik trzeba umieszczać w katalogu roota? Nie za bardzo się na tym znam, ale poczytaj uważnie komentarze w httpd.conf - to wiele wyjaśnia. Szczególną uwagę zwróć na DocumentRoot Poza tym szukanie nie boli - o ile pamiętam to tematy konfiguracji były poruszane na forum wielokrotnie. [Edit] No i Google: pierwszy link po wpisaniu "+apache +linux +konfiguracja" Wystarczy mózgiem ruszyć i wykazać nieco chęci. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merick Napisano Kwiecień 24, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2006 Katalog roota to był skrót myślowy oczywiście. Przeglądałem już plik konfiguracyjny httpd.conf i znam ścieżkę DirectoryRoot i to tam umieszczam swoje pliki. Chodzi o to że one nie działają. Strona startowa pokazuje komunikat że serwer jest skonfigurowany poprawnie i że należy swój content wstawić w DirectoryRoot i tak też postępuje, ale to nie działa. Wciąż problem nie jest rozwiązany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2006 Strona startowa pokazuje komunikat że serwer jest skonfigurowany poprawnie i że należy swój content wstawić w DirectoryRoot i tak też postępuje, ale to nie działa. Dostrzegam różnicę pomiędzy DocumentRoot a DirectoryRoot Ale rozumiem, ze to znowu skrót myślowy Poszukaj linijki w rodzaju "This should be changed to whatever you set DocumentRoot to" i zmień wpis poniżej na ścieżkę którą masz wpisana w DocumentRoot. Jeśli po zmianie zawartości pliku index.html w katalogu wskazywanym przez DocumentRoot nadal wyświetla się domyślna strona Apacha to znaczy, że a)wpisałeś niepoprawną nazwę pliku lub b)zmieniłeś plik w niewłaściwym katalogu Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidson Napisano Kwiecień 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2006 Napisz dokładnie strukturę katalogu DocumentRoot to pomoze gdzie wstawiasz swoje dokumenty www Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edas Napisano Kwiecień 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2006 a sprawdź czy po przełączeniu selinux w inny tryb niż enforcing działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walwat Napisano Kwiecień 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2006 Pliki stronki powinieneś umieścić w /var/www/html - to jest Document Dir o ile dobrze pamietam, nie mam już Apache'a na Fedorze. Ustawienia SeLinux nie mają na to wpływu. Na wyświetlanej stronie startowej Apache'a jest opisane jak się tego pozbyć. walwat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi