Rzmulo Napisano Kwiecień 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2006 Witam Zinstalowałem sobie Fedorę 5 w pracy i mam problem z kartą sieciową. DHCP nie przypisuje jej adresu a po ustawieniu ręcznym też sieć nie chce działać. Ifconfig pokazuje coś jakby był adres IPv6 ustawiony. Pierwszy raz się z czymś takim spotkałem. W domu zainstalowałem i działa. Płyta główna to gigabyte na Nforce4. Wszelkie sugestie mile widziane. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XAL Napisano Kwiecień 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2006 A tam w pracy jest LAN? Ja w domu po LAN'ie mam net i od zainstalowania Fedory do teraz jakoś działa bez problemów i bez żadnej konfiguracji. Pewnie to wina sprzętu. FC5 nie ma jakichś sterowników może do tej sieciówki czy płyty. PoGooglaj trochę, coś pewnie znajdziesz. Sorry, nie potrafię udzielić Ci bezpośredniej pomocy :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomis Napisano Kwiecień 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2006 Ja mam sieciówkę na nforcie, system ją widzi ale za cholerę nie szło ruszyć netu, musiałem sobie dokupić zwykłą wpiąć i hula jak trzeba, bez żadnych ustawień. Nie wiem jaka jest przyczyna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
studys Napisano Kwiecień 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2006 Nie wiem jak dokładnie obejść problem tej karty sieciowej ale wydaje mi się że w naszych sieciach jeszcze funkcjonuje IPv4. Mogę się mylić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rzmulo Napisano Kwiecień 25, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2006 Przy starcie systemu ładuje się moduł ipv6 i nie mogę go usunąć bo jest aktualnie używany. Zrobiłem upgrade kernela do 2.6.16-1-2080. Zainstalowałem sterownik nvidii do karty sieciowej i dalej nic. modprobe pokazuje błąd w linijce "options forcedeth" pliku modprobe.conf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Kwiecień 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2006 Też mam czasem jazdy z ustawieniem neta na takiej sieciówce. Nie wiem, jak to idzie po dhcp, ale ja, jak ustawiam neta poleceniami ifconfig oraz route po przykładowo formacie, to ta sieciówka za każdym razem w systemie jest inaczej wykrywana. Raz na eth0, kiedy indziej na eth1. Nawet miałem ostatnio sie spytać, jak kernel adresuje (nazywa) tez urządzenia, ale jakoś nie doszedłem do tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rzmulo Napisano Kwiecień 27, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2006 Lsmod pokazał mi że moduł forcedeth jest używany 0 razy a ipv6 jakieś kilkanaście. ????????? Czy miał ktoś styczność z kartą sieciową na usb? Bo z racji posiadania plomb na kompie tylko taka możliwość podłączenia sieci mi pozostaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SaperPL Napisano Lipiec 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2006 Ja mam ten sam problem ale raz mi zaskoczylo. Tzn mam asusa A8N-VM S939 nforce 410 gf 6100 i sieciówka na nforcie ale jak zainstalowalem to przy pierwszym uruchomieniu mialem neta na automatycznych ustawieniach a przy kolejnych juz nic nie dalo sie zrobic. Jestem kompletnym noobem jezeli chodzi o linuksa wiec pytam czy ktos moze juz rozwiazal ten problem ;p. Jak narazie jade na zmiane FC5 i XP64 starajac sie zabrac na powaznie za linuksa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi