Skocz do zawartości

Fedora - Instalacja Z Dyskietki

biohazard

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nie jestem zbyt zaawansowanym użytkownikiem (_linuxa_ → Linuksa) ORT, mam pewien problem, muszę na kompie Pentium 120 MHz 16 MB ram posadzić (_linuxa_ → Linuksa) ORT - zdecydowałem się na Fedorę 2 - w trybie textowym only, problem mam z instalacją - co prawda komputer ten posiada cd-rom ale w BIOS'ie nie ma opcji bootowania z niego - tylko A i C. Jak mogę stworzyć dyskietkę startową - bootowalną do instalacji Fedory? Prosze o pomoc.

Pozdrawiam.

Pentium 120 MHz  16 MB ram

To co napisał tomis, to podejście optymistyczne. Realistycznie to musisz mieć 64MB RAM żeby instalka ruszyła.

Jeśli bardzo się upierasz, to musisz na jakimś lepszym sprzęcie wetknąć dysk, zainstalować a potem przełożyć z powrotem i spróbować - może ruszy jak dasz dużo swapa. Na tryb okienkowy bym nie liczył, ale tekstowo może pójdzie. Na pewno będzie muliło do bólu.

[Edit] I zdecyduj sie gdzie piszesz. Po co zakładasz dwa identyczne wątki w dwóch różnych działach? Przeczytaj regulamin forum.

Pozdr,

W.

120 MHz 16 MB ram posadzić (_linuxa_ → Linuksa) ORT - zdecydowałem się na Fedorę 2 - w trybie textowym only, problem mam z instalacją - co prawda komputer ten posiada cd-rom ale w BIOS'ie nie ma opcji bootowania z niego - tylko A i C. Jak mogę stworzyć dyskietkę startową - bootowalną do instalacji Fedory? Prosze o pomoc.

Pozdrawiam.

Oj leciwy ten sprzęt , naprawdę mało ci pomogę poczekaj jeszcze na inną odpowiedź.

Bo ....

1)zastanów się czy FC2 (mówisz o systemie bez X-ów ) a do czego ma służyć

2)ja stawiałem RH6.2 chyba z X-ami , ale miał 32MB ramu i 100MHz -dawno temu i tam były obrazy dyskietek na płytach

3)na płytach powinny być plik z których należy zrobić obraz dyskietki jak takowych nie ma to znaczy że nie wejdzie na dyskietkę

4)starsze wersje RH posiadały taki plik może się nada

5)a jak nie to z internetu należy ściągnąć jakąś dystrybucje jedno dyskietkową i nagrać

cd /media/disk/dosutils
[jj@komp-11 dosutils]$ ls
autoboot      fips15c   fips.exe     lodlin16.tgz  rdev.exe      TRANS.TBL
autoboot.bat  fips20    gzip.exe     rawrite3.doc  README
copying       fipsdocs  loadlin.exe  rawrite.exe   restorrb.exe

cd images
[jj@komp-11 images]$ ls
boot.img  bootnet.img  pcmcia.img  TRANS.TBL

Narka[

Jak dobrze pamiętam był taki programik Rawrite, który właśnie tworzył dyskietkę startową.

Już niepamiętam dobrze jak to się robilo ale Google powinno w tym pomóc.

To było coś w stylu :

rawrite a:

czy coś w tym stylu. Gdzieś niedawno o tym czytałem ale nie mogę sobie przypomnieć gdzie.