Adalbertus Napisano Kwiecień 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2006 Cześć! Od pewnego czasu (ok. miesiąc) obserwuję przepełnienie SWAPA (1 GB - bo 512 RAM-u). Pojawia się, kiedy przeglądam grafikę - jpg i inne. Nieważne czy w przeglądarce www (firefox) czy w konquerorze, czy w jakimkolwiek innym programie grafiki. O co chodzi? CZy zmiana jądra to spowodowała? Aktualnie jadę na 2.6.15-1.1831_FC4. Jak to ugryźć? Pozdrawiam i dzięĸi za wkazówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2006 Od pewnego czasu (ok. miesiąc) obserwuję przepełnienie SWAPA (1 GB - bo 512 RAM-u). Pojawia się, kiedy przeglądam grafikę - jpg i Można wyłączyć nie potrzebne usługi , ale i tak program do grafiki trochę potrzebuje Narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Kwiecień 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2006 Trochę potrzebuje? Owszem, ale nie giga swapu... Nie przesadzaj. Ale mówiąc szczerze nie wiem co może to powodować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2006 Problem na pewno nie jest spowodowany przez przeglądanie grafiki Musi być jakaś inna przyczyna. Ja mam 640MB RAM i przy edycji w GIMP plików TIFF ok.30-50MB użycie swapa jest = 0. @Adalbertus sprawdź dokładnie /var/log/messages. Powinny być jakieś informacje nt. swapa. Rozumiem, ze przy przepełnieniu zwiesza się system albo jakieś aplikacje kończą się crashem? Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Kwiecień 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2006 Prawdopodobnie Twój program nie czyści pamięci, albo po prostu oglądasz sporo zdjęć jednocześnie. Napisz, czy jak otworzysz jakąś grafikę to zostaje zużyte więcej pamięci, oraz czy zostaje zwolniona po zamknięciu programu, który ją otworzył. (sprawdź, czy ten program na pewno sę zamknął w liście procesów). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adalbertus Napisano Maj 1, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2006 Hej! Trochę mnie nie było, a kupiwszy żonie laptopa wgrałem FC 5 i tak się na nią napaliłem (FC5 , że wpuściłem ją na mojego laptopa. Jest super, zobaczymy jak ze swapem. Pierwsze obserwacje - przy wielu fotografiach (jpg) swap zeżarł mi 150 MB i po zamknięciu Quickview nie opróżnił się. Czyżby i FC 5 miała ten problem co 4? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2006 po zamknięciu Quickview nie opróżnił się. Czyżby i FC 5 miała ten problem co 4? Sam zauważyłeś, że po zamknięciu programu nie opróżniła się pamięć, więc nie wiń Fedory za błędy w Quickview. Próbowałeś z innymi przeglądarkami (Gwenview, gThumb)? Albo na laptopie żony? A swoją drogą napisz skąd wziąłeś tę przeglądarkę, bo w repozytoriach yuma (przynajmniej w moich) tego nie widzę. Czy to chodzi o to http://freshmeat.net/projects/quickview/ ? Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Maj 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2006 Dopiszę się, bo sprawa w zasadzie podobna. Tyle, że dotyczy w mniejszym stopniu swapa a w większym proca. Mianowicie, gdy odpalam Beagle'a ten prosi o uruchomienie daemona beagled. Klikam żeby uruchomił szukam czego tam potrzebowałem i obserwuję jak użycie proca wzrasta mi do 100% a swapa - ze zwyczajowych 10% (1GB SWAP) - do ok. 40-50%. Co najciekawsze, ten stan utrzymuje się nie tylko po wyłączeniu samego beagle, ale nawet po zabiciu beagled i beagled-helper! Ma ktoś może podobne przejścia z beaglem? Aha! Myślałem, że to wina Mono, ale Banshee nie sprawia takich problemów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2006 Coppertop to chyba jednak trochę nei na temat Ale jak już zacząłeś... Patrzyłeś co to tak procka trzyma? Odpal jakiegoś "top". Albo po prostu "ps -aux" - powinien pokazać u góry te procesy, które najbardziej żrą procka i pamięć. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Maj 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2006 Oj nie ten temat, nie ten temat . W zasadzie sprawa podobna, a ja tylko 2 posty i spadam więc uznałem, że nie ma sensu robić nowego wątku . Przeglądałem ps ax, ale nie wiele mi to dało. Generalnie to jestem niemal pewien, że to wina Beagle'a, choć nie wiem w jaki sposób po killallu mógłby dalej bruździć... Beagle'a używam (_żadko_ → rzadko) ORT (generalnie to użyłem go chyba z 5 razy) i za każdym razem jak go użyję pojawia się ten problem. Znaczy musi być w nim jakiś bug po prostu. Ciekawi mnie tylko czy to odosobniony przypadek, czy może komuś jeszcze się coś takiego przydarza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Maj 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 2, 2006 po zamknięciu Quickview nie opróżnił się. Czyżby i FC 5 miała ten problem co 4? Sam zauważyłeś, że po zamknięciu programu nie opróżniła się pamięć, więc nie wiń Fedory za błędy w Quickview. To niekoniecznie są błędy w Quickview. Jądro wykorzystuje pamięć w specyficzny sposób, tzn. zwalnia ją dopiero wtedy, gdy życzy sobie tego twórca programu, albo gdy brakuje już wolnej pamięci. To w znacznym stopniu przyśpiesza pracę komputera - gdybyście chcieli otworzyć plik jpg o rozmiarze 200 MB to będzie on się otwierał kilka(naście) sekund. Zamykamy i uruchamiamy jeszcze raz i tadam - włączyło się od razu. A to dzięki "niezwalnianiu pamięci". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 2, 2006 [...] A to dzięki "niezwalnianiu pamięci". Cache'owanie pamięci dobra rzecz, ale jak dla mnie to są jednak pewne niedociągnięcia w programie. Dobry programista powinien zadbać o sprawdzenie ilości programu w systemie, sprawdzenie ilości pamięci zajętej przed odpaleniem programu i dostosowanie funkcjonowania programu do dostępnych zasobów (chyba, że gdzies w opcjach można jakieś parametry ustawić, nie znam tego programu, więc wyłącznie spekuluję) Tak czy inaczej - nie jest to wina systemu, że pamięć nie jest zwalniana. Mogę odszczekać "błąd" programu, ale i tak program jest winien a nie system. Tak sądzę Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi