Skocz do zawartości

Chmod Dla Pendrive

R_Przemek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jeśli jestem zalogowany jako user to po włorzeniu jakiej kolwiek pamięci przenośnej montuje się ona na pulpicie tyle że user nie ma prawa zapisu dla niej, i jak chcę przekopiować jakiekolwiek dane to po ponownym zamonotwaniu pamięci nie ma ich tam. Więc jak zrobić chmod 777 dla wymiennego nośnika danych ??

no i jak się do tej pamięci dostać z konsoli ?? "cd///" i co dalej ??

/dev/sdx               /media/katalog         vfat    rw,noauto,user         0 0

Wpis podobny do tego powinieneś mieć dodać do fstab. Gdzie sdx to wpisz Twoje urządzenie (fdisk -l Ci powie wszystko), a katalog to chyba wiesz...

user nie ma prawa zapisu dla niej, i jak chcę przekopiować jakiekolwiek dane to po ponownym zamonotwaniu pamięci nie ma ich tam. Więc jak zrobić chmod 777 dla wymiennego nośnika danych ??

no i jak się do tej pamięci dostać z konsoli ?? "cd///" i co dalej ??

1.Ja na moim mp3 mam takie "suwadełko" wink.gif pod nazwą "HOLD" - jak mam to włączone to nie mogę zapisywać żebym nie wiem co robił. Działa podobnie jak przełącznik read-write na zwykłych dyskietkach 1.44"

2.z konsoli (tekstowej? o tej mówimy?) nie robisz żadnego "cd///" tylko "cd /katalog/na/ktorym/zamontowal/sie/nosnik" (po "cd" jest spacja) - zazwyczaj podkatalog w /media lub /mnt

Pozdr,

W.