R_Przemek Napisano Kwiecień 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2006 Witam Jeśli jestem zalogowany jako user to po włorzeniu jakiej kolwiek pamięci przenośnej montuje się ona na pulpicie tyle że user nie ma prawa zapisu dla niej, i jak chcę przekopiować jakiekolwiek dane to po ponownym zamonotwaniu pamięci nie ma ich tam. Więc jak zrobić chmod 777 dla wymiennego nośnika danych ?? no i jak się do tej pamięci dostać z konsoli ?? "cd///" i co dalej ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Kwiecień 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2006 /dev/sdx /media/katalog vfat rw,noauto,user 0 0 Wpis podobny do tego powinieneś mieć dodać do fstab. Gdzie sdx to wpisz Twoje urządzenie (fdisk -l Ci powie wszystko), a katalog to chyba wiesz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2006 user nie ma prawa zapisu dla niej, i jak chcę przekopiować jakiekolwiek dane to po ponownym zamonotwaniu pamięci nie ma ich tam. Więc jak zrobić chmod 777 dla wymiennego nośnika danych ?? no i jak się do tej pamięci dostać z konsoli ?? "cd///" i co dalej ?? 1.Ja na moim mp3 mam takie "suwadełko" pod nazwą "HOLD" - jak mam to włączone to nie mogę zapisywać żebym nie wiem co robił. Działa podobnie jak przełącznik read-write na zwykłych dyskietkach 1.44" 2.z konsoli (tekstowej? o tej mówimy?) nie robisz żadnego "cd///" tylko "cd /katalog/na/ktorym/zamontowal/sie/nosnik" (po "cd" jest spacja) - zazwyczaj podkatalog w /media lub /mnt Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi