Skocz do zawartości

Fc5 2hdd

osamitrov

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!mam dwa hdd jeden 40 gb a drugi 20 gb. Oba podzielone na 2 partycje. c d e i f na partycji c jest winxp. prubowalem zainstalowac fc5 na d (partycja rozszerzona). niby sie zainstalowala ale i tak nie chodzi. po restarcie kompa nawet nie uruchamia sie grub tylko (_odrazu_ → od razu) ORT xp. co mam robic?pomozcie

mam sposob zeby nie ingerowac w MBR - po zainstalowaniu i zrestartowaniu Fedory na ext3 (obok ntfs windows i partycji fat32) i przydzieleniu bootloaderowi sektor tej partycji (ext3), a nie MBR. restart, bootuje z knoppixa i w konsoli wbijam jako root

dd if=/dev/hda6 of=/home/knoppix/Desktop/bootsect.lnx bs=512 count=1

tworzy mi bootsect.lnx na pulpicie, kopiuje to partycji fat (hda5). restart do winXP tam kopiuje bootsect.lnx z tej partycji fat (hda5 lub D) na ntfs czyli C:/ i edytuje plik boot.ini aby wygladal tak:

[boot loader]

timeout=30

default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS

[operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect

c:bootsect.lnx="Fedora linux"

/NoExecute=OptIn

po czym restart i mam wybor xp czy linux

mam sposob zeby nie ingerowac w MBR

nie trzeba nawet korzystac z knoppiksa zeby to zrobic (mozna z pierwszej plytki Fedory) lub najlepiej z programiku pod Windows o nazwie bootpart) - oszczędzamy wtedy sporo czasu na przeladowywanie systemu

sposob powyzszy jest dobry kiedy drugi dysk z linuksem mamy w kieszeni i chcemy wymieniac dyski z danymi z uzytkownikami Windows - jak mozna sie domyslic zainstalowany GRUB w MBR pierwszego dysku spowodowalby ze po wyjeciu dysku z linuksem zaden z systemow by nie startowal, a korzystajac z menu bottowania Windows (lub ewentualnie innego Boot menagera) obchodzimy ten problem