Skocz do zawartości

Jak Zrobić ładniejszego Grub'a?

grs_84pl

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Widzial ktoś pewnie gruba jaki sie instaluje podczas instalacji suse 10

Duzo tam animacji i (_wogole_ → w ogóle) ORT.

Tak tez sobie pomyslalem ze skoro suse może miec fajnego grub'a to pewnie na fedorce tez nie bedzie z tym problemu. Szperałem na Kde-Look.org ilipa.

Dlatego pisze tutaj. moze juz ktos coś takiego robiłi podzieli sie wiedzą.

Pozdrawiam

ja zrobiłem to tak:

ściągasz z kde-look.org bądź z jakiejkolwiek innej strony obrazek juz przygotowany pod GRUBa.

z reguły mają one format *.xpm.gz.

taki plik (nierozpakowany!) kopiujesz do katalogu /boot/grub. Następnie zmieniasz wpis w /etc/grub.conf, gdzie poprzednią ścieżkę do pliku, zastępujesz nową.

Aha, plik sam się rozpakuje jak zrobisz wszystko jak należy smile.gif

tylko, że z tego co mi wiadomo to animacji tutaj mieć nie będziesz smile.gif

//edit: sprawdź program bootsplash. wprawdzie do gruba ma się nijak, ale może zastąpić rhgb. (może o to Ci chodziło smile.gif

nie nie nie...

splash.xpm.gz mnie nie obchodzi... to mi sie znudzilo... Sam juz sobie to robilem z roznych zdjec.

W suse masz "animacje" uciekającego czasu, (_wogole_ → w ogóle) ORT jest to inaczej rozwiazane; inne kolory podswietlenia, inna pozycja napisow (ale to banał, teraz to potrafie zmenić.). chodzi mi (_wogole_ → w ogóle) ORT o jakąś innowacje w postaci jakis, tego typu co w suse, animacji.

• 4 months later...

Może podepnę się pod temat bo w sumie dotyczy tego samego więc nie będę nowych topików produkował.

Moje pytanie jest takie czy da się jakoś w Grubie ustawić aby tapeta miała bardziej przyzwoitą ilość kolorów, a nie 8 ?, to nawet w LILO wrzucałem plik BMP z 256 kolorami i nie było takich sztucznych ograniczeń. Przecież to nowe logo z FC6 Test 3 wygląda tragicznie przy 8 kolorach.

Faktycznie odpaliłem sobie miniSuse Grub tam jest rewelacyjny, pomijając animacje mnie by wystarczyło aby szło w Fedorze przynajmniej wykorzystać pełna palete kolorów przy samej tapecie.

Może ktoś da prosty przepis jak to można samemu zrobić bo Fedora jakoś się nie kwapi do takich wizualnych zmian :(

Moze sie myle, ale tak na szybko naszlo mnie takie spostrzezenie... ;)

Dlaczego nie zainstalowac GRUBa z miniSUSE czy jakiejkolwiek innej dystrybucji?

Przeciez niezaleznie od tego skad go wezmiemy podniesie nam bez problemu fedore... wystarczy w fedorze wykluczyc go z listy pakietow do update/install i nie powinno byc problemow.

Chyba ze sie myle i nie jest to takie proste?...

Inna sprawa ze trzeba bedzie dbac o aktualizacje takiego bootloadera samemu, ale akurat to nie powinno byc problemem. GRUB nie rozwija sie szczegolnie dynamicznie... :D

Pozdro

//===== edit =====

Nawet jesli nie jest to GRUB, to nadal uwazam, ze mozna go zainstalowac w MBR dysku primary-master (czy jakiegokolwiek innego wybranego w BIOSie jako rozruchowy) i po skonfigurowaniu (dodaniu odpowiednich wpisow) powinien podnosic dowolny system.

To w koncu tylko bootloader...