grs_84pl Napisano Kwiecień 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2006 Hej Widzial ktoś pewnie gruba jaki sie instaluje podczas instalacji suse 10 Duzo tam animacji i (_wogole_ → w ogóle) ORT. Tak tez sobie pomyslalem ze skoro suse może miec fajnego grub'a to pewnie na fedorce tez nie bedzie z tym problemu. Szperałem na Kde-Look.org ilipa. Dlatego pisze tutaj. moze juz ktos coś takiego robiłi podzieli sie wiedzą. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wizkid Napisano Kwiecień 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2006 ja zrobiłem to tak: ściągasz z kde-look.org bądź z jakiejkolwiek innej strony obrazek juz przygotowany pod GRUBa. z reguły mają one format *.xpm.gz. taki plik (nierozpakowany!) kopiujesz do katalogu /boot/grub. Następnie zmieniasz wpis w /etc/grub.conf, gdzie poprzednią ścieżkę do pliku, zastępujesz nową. Aha, plik sam się rozpakuje jak zrobisz wszystko jak należy tylko, że z tego co mi wiadomo to animacji tutaj mieć nie będziesz //edit: sprawdź program bootsplash. wprawdzie do gruba ma się nijak, ale może zastąpić rhgb. (może o to Ci chodziło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grs_84pl Napisano Kwiecień 30, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2006 nie nie nie... splash.xpm.gz mnie nie obchodzi... to mi sie znudzilo... Sam juz sobie to robilem z roznych zdjec. W suse masz "animacje" uciekającego czasu, (_wogole_ → w ogóle) ORT jest to inaczej rozwiazane; inne kolory podswietlenia, inna pozycja napisow (ale to banał, teraz to potrafie zmenić.). chodzi mi (_wogole_ → w ogóle) ORT o jakąś innowacje w postaci jakis, tego typu co w suse, animacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Kwiecień 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2006 coś mi się wydaje, że w SuSE jest Lilo, a nie grub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Kwiecień 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2006 coś mi się wydaje, że w SuSE jest Lilo, a nie grub NIE.. jest grub ifaktycznie dużo przyjemniej organizowany graficznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Kwiecień 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2006 Prawdopodobnie musiałbyś przekompilować Gruba z odpowiednimi patchami i zainteresować się gfxmenu (niestety, nie udało mi się tak na szybko na google znaleźć jakichś informacji jak to zrobić...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Kwiecień 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2006 NIE.. jest grub ifaktycznie dużo przyjemniej organizowany graficznie Dobra, dobra, spokojnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Renegade Napisano Wrzesień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2006 Może podepnę się pod temat bo w sumie dotyczy tego samego więc nie będę nowych topików produkował. Moje pytanie jest takie czy da się jakoś w Grubie ustawić aby tapeta miała bardziej przyzwoitą ilość kolorów, a nie 8 ?, to nawet w LILO wrzucałem plik BMP z 256 kolorami i nie było takich sztucznych ograniczeń. Przecież to nowe logo z FC6 Test 3 wygląda tragicznie przy 8 kolorach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Wrzesień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2006 z tego co sie orientuje to nie 8 a 14 kolorow jest. google pomoze (grub splash) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedajkin Napisano Wrzesień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2006 Ja mam SuSka i Fedora i jeżdże na GRUBasie z Susełka.... ale dam wszystko by na FC mieć podobnego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Renegade Napisano Wrzesień 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2006 Faktycznie odpaliłem sobie miniSuse Grub tam jest rewelacyjny, pomijając animacje mnie by wystarczyło aby szło w Fedorze przynajmniej wykorzystać pełna palete kolorów przy samej tapecie. Może ktoś da prosty przepis jak to można samemu zrobić bo Fedora jakoś się nie kwapi do takich wizualnych zmian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Wrzesień 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2006 Moze sie myle, ale tak na szybko naszlo mnie takie spostrzezenie... Dlaczego nie zainstalowac GRUBa z miniSUSE czy jakiejkolwiek innej dystrybucji? Przeciez niezaleznie od tego skad go wezmiemy podniesie nam bez problemu fedore... wystarczy w fedorze wykluczyc go z listy pakietow do update/install i nie powinno byc problemow. Chyba ze sie myle i nie jest to takie proste?... Inna sprawa ze trzeba bedzie dbac o aktualizacje takiego bootloadera samemu, ale akurat to nie powinno byc problemem. GRUB nie rozwija sie szczegolnie dynamicznie... Pozdro //===== edit ===== Nawet jesli nie jest to GRUB, to nadal uwazam, ze mozna go zainstalowac w MBR dysku primary-master (czy jakiegokolwiek innego wybranego w BIOSie jako rozruchowy) i po skonfigurowaniu (dodaniu odpowiednich wpisow) powinien podnosic dowolny system. To w koncu tylko bootloader... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Renegade Napisano Wrzesień 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2006 Tak teraz przeglądam ten miniSuSe i z tego co widzę to on używa isolinux, wczesniejszych wersji SuSe nie widziałem czy na pewno tamte miały gruba ????, nie wiem, jestem poczatkujący w linuksach więc poprawcie mnie ale isolinux to całkiem inny bootloader niż grub ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi