meloo Napisano Kwiecień 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2006 mam fc4 od 2 dni i chciałbym zmienić kolejność w grubie tak aby niestety njpierw startował xp i w fc4 były widoczne partycje windows jak to zrobić w najprostrzy sposób . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Kwiecień 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2006 /boot/grub/grub.conf default=0 0 - pierwszy wpis 1 - drugi wpis 2 - trzeci wpis.. itd. http://www.gnu.org/software/grub/manual/ht...lt.html#default Co do drugiego problemu to faq.fedora.pl, www.fedorafaq.org, www.google.pl, www.szukajnatymforum.pl, www.byleniewshoutboksie.net ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meloo Napisano Maj 1, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2006 /boot/grub/grub.conf default=0 0 - pierwszy wpis 1 - drugi wpis 2 - trzeci wpis.. itd. http://www.gnu.org/software/grub/manual/ht...lt.html#default Co do drugiego problemu to faq.fedora.pl, www.fedorafaq.org, www.google.pl, www.szukajnatymforum.pl, www.byleniewshoutboksie.net ;-) oki ale grub.conf jest zablokowany i nic nie moge zmienic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liam Napisano Maj 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2006 Aby go "odblokowac" musisz sie zalogowac jako root... Co do dyskow to http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=4544 jesli masz partycje fat32, jesli NTFS, to szukaj na Google. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Maj 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2006 /boot/grub/grub.conf default=0 0 - pierwszy wpis 1 - drugi wpis 2 - trzeci wpis.. itd. http://www.gnu.org/software/grub/manual/ht...lt.html#default Co do drugiego problemu to faq.fedora.pl, www.fedorafaq.org, www.google.pl, www.szukajnatymforum.pl, www.byleniewshoutboksie.net ;-) oki ale grub.conf jest zablokowany i nic nie moge zmienic co dotyczy uzytkownika rob jako uzytkownik, co dotyczy systemu rob jak root. i pamietaj su - , kreska po su tez jest wazna (zmienne srodowiskowe zmienia na takie jakie ma przelogowany uzytkownik). su to switch user, defaultowo zmienia na roota, ale mozesz tez przelogowac sie na kazdego innego uzytkownika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meloo Napisano Maj 1, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2006 /boot/grub/grub.conf default=0 0 - pierwszy wpis 1 - drugi wpis 2 - trzeci wpis.. itd. http://www.gnu.org/software/grub/manual/ht...lt.html#default Co do drugiego problemu to faq.fedora.pl, www.fedorafaq.org, www.google.pl, www.szukajnatymforum.pl, www.byleniewshoutboksie.net ;-) oki ale grub.conf jest zablokowany i nic nie moge zmienic co dotyczy uzytkownika rob jako uzytkownik, co dotyczy systemu rob jak root. i pamietaj su - , kreska po su tez jest wazna (zmienne srodowiskowe zmienia na takie jakie ma przelogowany uzytkownik). su to switch user, defaultowo zmienia na roota, ale mozesz tez przelogowac sie na kazdego innego uzytkownika. oki udało się ale z tym drugim problemem nie będzie już tak łatwo dzięks:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2006 oki udało się ale z tym drugim problemem nie będzie już tak łatwo dzięks:) Wszyscy bardzo się cieszymy, ale nie cytuj w swoich odpowiedziach wszystkich poprzednich wypowiedzi Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Maj 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 2, 2006 oki udało się ale z tym drugim problemem nie będzie już tak łatwo dzięks:) Jedyna trudnosc moze Ci sprawic ntfs z zapisem, reszta to banal, wszystko jest albo tu na forum, albo na faq.fedora.pl, albo szukaj na googlach... podpowiem, ze musisz zajac sie plikiem /etc/fstab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Maj 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 2, 2006 Jedyna trudnosc moze Ci sprawic ntfs z zapisem, Ja mam pytanie czy komukolwiek udalo sie wlaczyc zapis na NTFS? wszedzie znajduje opcje, ze teoretycznie jest mozliwosc zapisu, chociaz nikt tego nie probowal, ale nigdzie nie moge dodac w jaki sposob zamontowac partycje w opcja rw.. dla meloo: (moj dodatek do /etc/fstab , sciagnieciu dodatkow z http://www.linux-ntfs.org) /dev/sda5 /mnt/windows ntfs ro,umask=0222 0 0 /dev/sda1 /mnt/C ntfs ro,umask=0222 0 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Maj 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 2, 2006 Jedyna trudnosc moze Ci sprawic ntfs z zapisem, Ja mam pytanie czy komukolwiek udalo sie wlaczyc zapis na NTFS? Ja przez captive-ntfs wlaczylem, ale partycja bylo widoczna wtedy tylko dla roota.. :-/ Ludzie mowili, ze na KDE to powinno dzialac normalnie ale odpuscilem sobie, z reszta nie robilem tego na swoim komputerze i nie chcialem juz kombinowac.. :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meloo Napisano Maj 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 2, 2006 wiesz miałem mandarynke comunity ta widziała partycje ntfs i fat nie wiem dlaczego nie jest tak w fc4 problem mam taki ze mam ntfs -systemxp+dane a multimedia mam na fat32 bo lepiej chodzą i nie wiem jak zrobic zeby fc4 widziała to bo jak zabieram sie za porady z forum to jakaś czrna magia goscie co innego pisza niz ja widze albo pisza tak jakby wszyscy byli ekspertami ................miałem wiertarke eXpert poszedl z niej ymek przy pierwszych pracach remontowych.........( ale forum mi pomogło więc nie pisz ze sie nie znasz oki doki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Maj 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 3, 2006 wiesz miałem mandarynke comunity ta widziała partycje ntfs i fat nie wiem dlaczego nie jest tak w fc4 problem mam taki ze mam ntfs -systemxp+dane a multimedia mam na fat32 bo lepiej chodzą i nie wiem jak zrobic zeby fc4 widziała to bo jak zabieram sie za porady z forum to jakaś czrna magia goscie co innego pisza niz ja widze albo pisza tak jakby wszyscy byli ekspertami ................miałem wiertarke eXpert poszedl z niej ymek przy pierwszych pracach remontowych.........( ale forum mi pomogło więc nie pisz ze sie nie znasz oki doki Fedora to dystrybucja, ktora jest bardzo popiera idee wolnego oprogramowania. Tak bardzo, ze ma na celu w ogole nie wspierac takiego, nawet za cene narzekan uzytkownikow. Dla tworcow Fedory wolnosc oprogramowania jest sprawa nadrzedna, a drugim miejscu dynamiczny rozwoj wolnego i otwartego oprogramownia, a dopiero na trzecim miejscu user friendly, czyli wszelkie dogadzanie uzytkownikowi. Specyficzna dystrybucja. Wszystko jest do zrobienia. Wiekszosc informacji (jak nie wszystkie → jeszcze nie przeglądałem ;p) jest na fedorafaq.org[/url ([url=http://www.fedorafaq.org/fc4/](tutaj wersja dla FC4)]. Fat lepiej chodzi? AFAIR ntfs jest o wiele lepszym systemem plików → http://en.wikipedia.org/wiki/NTFS (w drugim akapicie porwonanie do Fat). Proponuje zaktualizować Fedorę do FC5 jeśli masz taką możliwość. Warto! ;-) Ja to forum bardzo cenie. Tutaj się nauczyłem prawie wszystkiego (nie dużo, ale to wynik mojego lenistwa, bo to miejsce jest cennym zrodlem informacji). Szukaj takich wątków, które są albo przypięte albo w miare ostatnie (dotyczą twojej wersji FC). Co do ekspertów to nie sugeruj się popisem pod avaterem - może zmylić. Osobiście uważam, że powinny bać tam zupełnie inne podpisy, bo na miano ekspertów zasłużyła tutaj garstka. Co do tych, którzy uważają się za ekspertów, a nie wiele mają do powiedzenia, albo mają, ale nijak to się ma do prawdy. Z tym jest jak wszędzie. W każdej dziedzinie życia (na tym forum także) znajdą się ludzie niemili, niegrzeczni, a ostatnio nawet bezczelni. No cóż. Trzeba ich unikać. I mieć nerwy na wodzy → ostatnio mi to nie wychodzi. I nie sugeruj się etykietami czy ilością postów. Cieszę się, że forum Ci pomogło. ;-) Osobiście uważam, że się "nie znam", no ewentualnie "bardzo słabo znam" → ale to wyjątkowo rzadko. Niestety jestem tylko i aż wyjątkowo leniwym uczniem liceum... Oki doki. ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi