sin Napisano Maj 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2006 hey jeste to moj pierwszy moj post na tym forum, i mam pytanie, ostatni raz linuksa urzywałem 8 miesiecy temu, i wszystko mi wywyaiło, natomiast pierwszy raz uzywam fedore, i tu sie zaczyna problem . robiłem wszystko krok po kroku http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic...=sagem+fedora+5 jak w poscie magica ale niestety nie działa, nie wiem czemu plik /var/run/ppp/resolv.conf nieistnieje u mnie, a nie wiem jak go stworzyc zeby był z rozszerzeniem conf, druga sprawa polecenia modprobe pppoatm pppd call ueagle-atm niedziałają u mnie tak jaby niebyoł takiego czegos, prosze o pomoc, dziekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Maj 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2006 Co Ci wypisuje polecenie modprobe pppoatm ? Nie powinno wypisać nic. Plik /var/run/ppp/resolv.conf tworzysz poleceniem nano /var/run/ppp/resolv.conf po prostu. To Ci od razu otworzy edytor w którym sobie wpiszesz te dwie linijeczki. Utworzyłeś plik /etc/ppp/peers/ueagle-atm jak należy? Najlepiej moim zdaniem to zrobić tak zamo jak resolv.conf czyli po prostu nano /etc/ppp/peers/ueagle-atm Aha i jeszcze jedno: Robisz to wszytsko z roota? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sin Napisano Maj 1, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2006 [root@localhost firmware]# mv ueagle-data-1.1 ueagle-atm mv: nie można zamazać katalogu `ueagle-atm/ueagle-data-1.1' [root@localhost firmware]# modprobe pppoatm [root@localhost firmware]# pppd call ueagle-atm Plugin pppoatm.so loaded. PPPoATM plugin_init PPPoATM setdevname_pppoatm - SUCCESS:0.35 [root@localhost firmware]# wszystko robie pod rootem i juz sam sie teraz zagłubiłem, polecenie tam to działa, ale neta dalej (_niema_ → nie ma) ORT i chyba niebedzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Maj 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2006 Hmmm... Pozostaje mi tylko zapytać, czy podłączyłeś modem... (to nie jest złośliwość, ani żart. Ja zapomniałem ) Spróbuj zrobić restart, może pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sin Napisano Maj 1, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2006 [root@localhost ueagle-atm]# modprobe pppoatm [root@localhost ueagle-atm]# pppd call ueagle-atm Plugin pppoatm.so loaded. PPPoATM plugin_init PPPoATM setdevname_pppoatm - SUCCESS:0.35 [root@localhost ueagle-atm]# nslookup www.fedora.pl ;; connection timed out; no servers could be reached [root@localhost ueagle-atm]# ifconfig lo Link encap:Local Loopback inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0 inet6 addr: ::1/128 Scope:Host UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1 RX packets:3874 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:3874 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:0 RX bytes:4383643 (4.1 MiB) TX bytes:4383643 (4.1 MiB) ppp0 Link encap:Point-to-Point Protocol inet addr:83.21.62.221 P-t-P:213.25.2.212 Mask:255.255.255.255 UP POINTOPOINT RUNNING NOARP MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:22 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:23 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:3 RX bytes:1047 (1.0 KiB) TX bytes:1581 (1.5 KiB) [root@localhost ueagle-atm]# cat /var/run/ppp/resolv.conf nameserver 194.204.152.34 nameserver 217.98.63.164 [root@localhost ueagle-atm]# route Kernel IP routing table Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface 213.25.2.212 * 255.255.255.255 UH 0 0 0 ppp0 169.254.0.0 * 255.255.0.0 U 0 0 0 lo default 213.25.2.212 0.0.0.0 UG 0 0 0 ppp0 [root@localhost ueagle-atm]# ja już zgłupiałem niby ip jest neta (_niema_ → nie ma) ORT nawet po restarcie , jakies pomysły hehe ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Maj 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2006 Spróbuj może pozmieniać uprawnienia do plików konfiguracyjnych związanych z netem (znaczy tych w których grzebałes podczas konfigu). Aha, i sprawdź czy masz wpis usepeerdns w /etc/ppp/peers/ueagle-atm. W którymś poście w wątku o konfiguracji była, zdaje się, opinia, że ta linijka jest zbędna, ale tak chyba nie jest. I sprawdź czy zrobiłeś dowiązanie ln -s /var/run/ppp/resolv.conf /etc/resolv.conf Nic mi więcej so głowy nie przychodzi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sin Napisano Maj 1, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2006 wpis usepeerdns w /etc/ppp/peers/ueagle-atm zrobiłem, dowiązanie też Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Maj 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2006 No to jedyne co mogę poradzić to chown plików konfiguracyjnych, żeby nie były zarezerwowane dla roota. Pomysły mi się skończyły... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Maj 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2006 mi osobiscie przy restarcie usuwalo plik skad bylo dowiazanie, zmienilem DNS-y w pliku docelowym i wszystko smigalo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sin Napisano Maj 1, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2006 mi osobiscie przy restarcie usuwalo plik skad bylo dowiazanie, zmienilem DNS-y w pliku docelowym i wszystko smigalo ?? No to jedyne co mogę poradzić to chown plików konfiguracyjnych, żeby nie były zarezerwowane dla roota.?? moge prosic jasniej, bo (_niewiem_ → nie wiem) ORT o co chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Maj 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2006 Mi chodzi o to, żebyś zmienił właściciela plików konfiguracyjnych od netu. Np: chown sin::users plik_konfiguracyjny To jedyne co mi przychodzi do głowy. Wtedy te pliki będą dostępne nie tylko dla roota, ale także dla innych userów. To może rozwiązać problem - ale mocno teoretycznie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sin Napisano Maj 1, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2006 dobra juz działa ))))))))) hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi