AiMaR Napisano Maj 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 2, 2006 Witam, Korzystam z monitora 17'' (jakiś noname) i k.graf. Radeon 9800SE 128MB/128bit @PRO... Zaraz po zainstalowaniu FC5 wykryło mi k. graf. (według nazwy GPU - R350), ale monitor został zainstalowany jako nieznany...(WinXP też tak go instaluje - monitor domyślny) w związku z czym rozdzielczość w jakiej muszę pracować to 800x600, co jest bardzooo niewygodne ;/ Co muszę zrobić ? Zainstalować jakieś nowe ster. do k.graf. czy coś innego ?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 2, 2006 Poszukaj na forum - było wielokrotnie. Szukaj haseł "radeon" a jeśli chcesz coś grzebać w rozdzielczości monitora to "xorg.conf". W wyszukiwarce zmień zakres czasowy poszukiwań na "kiedykolwiek" - domyślnie szukane są posty z ostatniego miesiąca, więc lepiej to rozszerzyć. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AiMaR Napisano Maj 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 2, 2006 a jeśli chcesz coś grzebać w rozdzielczości monitora to "xorg.conf". A gdzie to leży ? :> //btw. Zmiany wprowadzone w tym pliku zadziałają nawet jeśli w menu konfiguracji wyświetlania nie ma możliwości wrzucenia 1024x768 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XAL Napisano Maj 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 2, 2006 /etc/X11/xorg.conf gdzieś na dół przejedź i dopisz rozdzielczość jaką chcesz. ew. mozesz ustawic sobie jakis losowy sterownik do monitora, moze zadziala a z tylu monitora nie ma nalepki z nazwą, modelem etc ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AiMaR Napisano Maj 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 2, 2006 a z tylu monitora nie ma nalepki z nazwą, modelem etc ? rotfl...jest, ale tego nawet google nie zna Spróbuję z tym pliczkiem i zaraz napiszę co z tego wyszło ~~~~~~~~~~~~~~~~~ Edit: Heh...Wrzuciłem stery od innego monitora i jako taki go sobie zapisało w xorg.conf i w Administracja -> Ekran -> mam go już podanego jako Samtron coś tam, przy czym dostępna jest rozdzielczość 1024x768, której potrzebowałem...ale dlaczego on jej nie używa ?! :> Włączam Preferencje -> Rozdzielczosc ekranu -> i tutaj dostepne mam tylko 800x600 i 640x480 :/ (Zmiany w tym pliczku nie udostepnily mi dodatkowych rozdzielczosci w Menu referencje -> Rozdzielczosc ekranu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Maj 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 2, 2006 Wchodzisz z roota do /etc/X11/xorg.conf Sekcja "Screen" i tam masz coś takiego: SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 Modes "800x600" "640x480" EndSubSection Interesują cię pozycje Depth i Modes. Takich subsekcji możesz mieć kilka, a nad nimi jest pozycja: DefaultDepth 24 (ew. 16 lub 32) To oznacza domyślną głębię kolorów używaną przez system. I teraz dopisujesz "1024x768" do odpowiedniej subsekcji Display. Czyli będziesz mieć: Modes "1024x768" "800x600" "640x480" ale dlaczego on jej nie używa ?! Bo opcje zmienione w tym oknie dają efekt dopiero po rerstarcie X'ów z tego co kojażę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AiMaR Napisano Maj 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 2, 2006 Bo opcje zmienione w tym oknie dają efekt dopiero po rerstarcie X'ów z tego co kojażę. No wlasnie ;] Jestem juz po restarcie i jest ok;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radier Napisano Maj 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 2, 2006 Witam, ja mam ten sam problem co mój poprzednik, wpisy do pliku już dodałem tylko teraz, jak zrobić restart X-ów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jtb Napisano Maj 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 2, 2006 Witam, jak zrobić restart X-ów? ctrl+alt+backspace Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 2, 2006 A gdzie to leży ? :> Stary, doceniam chęć nauki, ale może by tak trochę więcej własnego wkładu? Jakieś podstawy linuksa poczytać? Nie pytaj gdzie Google forever! Mały hint na początek: szukasz czegoś? Uruchamiasz terminal wpisujesz: find / -name szukany_plik -print czyli np. find / -name xorg.conf -print i czekasz Poza tym na pewno nie użyłeś wyszukiwarki na tym forum -> http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=10226 Pozdr, W. [Edit] skasuje to było niestosowne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi