Skocz do zawartości

Samba

rambo32

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem poczatkujacym uzytkownikiem i mam problem z samba. Posiadam 2 kompy jeden z win xp a drugi z linuxem fedora core 2. Nie potrafie poprawnie zkonfigurowac samby tak aby działała w (_linuxie_ → Linuksie) ORT

Zainstalowałem sambe przez synaptica ale (_niewiem_ → nie wiem) ORT co dalej. prosze o pomoc smile.gifquestion.gifquestion.gifquestion.gif

Nie potrafie poprawnie zkonfigurowac samby tak aby działała w (_linuxie_ → Linuksie) ORT

Co to znaczy, że nie umiesz poprawnie skonfigurować samby? Może napisz co chcesz osiągnąc i co już zrobiłeś. Nie każ wszystkim zgadywać o co Ci chodzi.

Zanim napiszesz na forum, przygotuj się czytając np.manual albo szukając odpowiedniego hasła w sieci (Google). Na początek polecam lekturę http://zlobek.tcz.wroclaw.pl/dzial.php3?dzial=6 - u mnie zadziałało bez bólu.

Pozdr,

W.

Dobrze przeczytam poradniki i sprobuje to zrobic

Cieszę się smile.gif

Sprawdź też ustawienia firewalla po stronie XP - może blokować wchodzące połączenia (i pewnie tak jest). Jeśli udostępnione jest bez ograniczeń, to w konquerorze możesz wpisać smb://nazwa_kompa_xp/udostępniony_zasób i powinieneś zobaczyć. Zamiast nazwy możesz użyć IP komputera z XP.

W Gnome (na FC5 - nie pamietam jak to było w FC2) możesz uruchomić (wciskając np ALt-F2 i wpisując polecenie) nautilus-connect-server i wybrać rodzaj połączenia "zasób windows" albo coś w tym stylu.

Jakby były jakieś problemy, to wyłącz (na trochę, dla testów tylko i odłącz się w tym czasie od Inetu) firewalla w XP, żeby mieć pewność, że nie blokuje połączeń.

[Edit] Coś mi się dziwnego zamiast nautilus-connect-server wkleiło smile.gif sorki...

Pozdr,

W.

P.S.Nie myślałeś o upgradzie Fedory? Już od półtora miesiąc mamy dostępna FC5 wink.gif

witam,

nie będę zakładał nowego tematu, więc spytam tutaj smile.gif

zaisnatlowałem sambę na RH 9

na XP widać kompa z Sambą, ale nie mogę wejść do niego

wywala :

"\\Pingwin nie jest dostępny. MOżesz nie mieć uprawnieńdo używania tego zasobu sieciowego. Skontaktuj się z adminem .....

NIe można odnaleśc ścieżki sieciowej

"

a oto mój plik smb.conf

[global]

workgroup = GRUPA_ROBOCZA

netbios name = Pingwin

server string = Serwer linuxowy

security = share

[test]

comment = Dysk do wymiany danych

path = /home/dysk

create mask = 0777

directory mask = 0777

browsable = yes

writable = yes

guest ok = yes

katalog "dysk" ma prawa 777

??

pozdr,

tedew

• 2 weeks later...

witam!

sama konfiguracja nie wystarczy. musisz jeszcze dodac uzytkownika do samby. najpierw dodaj normalnie uzytkownika do systemu np:

adduser -d /dev/null -s /sbin/nologin samba

uzytkownik samba bez katalogu domowego oraz bez mozliwosci logowania do powłoki. Potem dodaj go do samby:

smbpasswd samba

poprosi Cie o nadanie hasla. Poiwedzy tez samba.

uruchom serwer samby

service smb start

w pasek adresu w oknie na XP wpisz

\adres_serwera_samba

powinno wyskoczyc okienko, wpisujesz login:samba i haslo:samba

powinno grac smile.gif

pozdr joshua