rambo32 Napisano Maj 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 3, 2006 Witam Jestem poczatkujacym uzytkownikiem i mam problem z samba. Posiadam 2 kompy jeden z win xp a drugi z linuxem fedora core 2. Nie potrafie poprawnie zkonfigurowac samby tak aby działała w (_linuxie_ → Linuksie) ORT Zainstalowałem sambe przez synaptica ale (_niewiem_ → nie wiem) ORT co dalej. prosze o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jtb Napisano Maj 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 3, 2006 Witam, polecam http://www.gersona.prokocim.krakow.pl/~maciek/ Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 3, 2006 Nie potrafie poprawnie zkonfigurowac samby tak aby działała w (_linuxie_ → Linuksie) ORT Co to znaczy, że nie umiesz poprawnie skonfigurować samby? Może napisz co chcesz osiągnąc i co już zrobiłeś. Nie każ wszystkim zgadywać o co Ci chodzi. Zanim napiszesz na forum, przygotuj się czytając np.manual albo szukając odpowiedniego hasła w sieci (Google). Na początek polecam lekturę http://zlobek.tcz.wroclaw.pl/dzial.php3?dzial=6 - u mnie zadziałało bez bólu. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambo32 Napisano Maj 3, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 3, 2006 W win xp udostepniam dysk a w (_linuxie_ → Linuksie) ORT chce go otworzyc i np cos skopiowac. Dobrze przeczytam poradniki i sprobuje to zrobic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 3, 2006 Dobrze przeczytam poradniki i sprobuje to zrobic Cieszę się Sprawdź też ustawienia firewalla po stronie XP - może blokować wchodzące połączenia (i pewnie tak jest). Jeśli udostępnione jest bez ograniczeń, to w konquerorze możesz wpisać smb://nazwa_kompa_xp/udostępniony_zasób i powinieneś zobaczyć. Zamiast nazwy możesz użyć IP komputera z XP. W Gnome (na FC5 - nie pamietam jak to było w FC2) możesz uruchomić (wciskając np ALt-F2 i wpisując polecenie) nautilus-connect-server i wybrać rodzaj połączenia "zasób windows" albo coś w tym stylu. Jakby były jakieś problemy, to wyłącz (na trochę, dla testów tylko i odłącz się w tym czasie od Inetu) firewalla w XP, żeby mieć pewność, że nie blokuje połączeń. [Edit] Coś mi się dziwnego zamiast nautilus-connect-server wkleiło sorki... Pozdr, W. P.S.Nie myślałeś o upgradzie Fedory? Już od półtora miesiąc mamy dostępna FC5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambo32 Napisano Maj 3, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 3, 2006 No udało za bardzo nie wiem jak ale działa Dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tedew Napisano Maj 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2006 witam, nie będę zakładał nowego tematu, więc spytam tutaj zaisnatlowałem sambę na RH 9 na XP widać kompa z Sambą, ale nie mogę wejść do niego wywala : "\\Pingwin nie jest dostępny. MOżesz nie mieć uprawnieńdo używania tego zasobu sieciowego. Skontaktuj się z adminem ..... NIe można odnaleśc ścieżki sieciowej " a oto mój plik smb.conf [global] workgroup = GRUPA_ROBOCZA netbios name = Pingwin server string = Serwer linuxowy security = share [test] comment = Dysk do wymiany danych path = /home/dysk create mask = 0777 directory mask = 0777 browsable = yes writable = yes guest ok = yes katalog "dysk" ma prawa 777 ?? pozdr, tedew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joshua_jones Napisano Maj 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2006 witam! sama konfiguracja nie wystarczy. musisz jeszcze dodac uzytkownika do samby. najpierw dodaj normalnie uzytkownika do systemu np: adduser -d /dev/null -s /sbin/nologin samba uzytkownik samba bez katalogu domowego oraz bez mozliwosci logowania do powłoki. Potem dodaj go do samby: smbpasswd samba poprosi Cie o nadanie hasla. Poiwedzy tez samba. uruchom serwer samby service smb start w pasek adresu w oknie na XP wpisz \adres_serwera_samba powinno wyskoczyc okienko, wpisujesz login:samba i haslo:samba powinno grac pozdr joshua Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi