Andrzej Orkan Napisano Maj 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2006 Przeczytałem interesujące artykuły na sieci o nowym systemie opartym o debiana/knoppixa, mianowicie SymphonyOS. Sam system jest w fazie mocno prenatalnej (nawet autorzy nie polecają go instalować - tylko ew. jako Live) i wersja 1.0 może się ukaże za parę miesięcy. Niemniej jednak SymphonyOS ma środowisko graficzne ZAPIERAJĄCE DECH W PIERSIACH - które nazywa się Mezzo i w porównaniu z istniejącymi środowiskami jest absolutnie mega oryginalne, no i świetnie wygląda co widać CHOĆBY TUTAJ lub TUTAJ i TUTAJ i TUTAJ. Co więcej - jest w miarę, w porównaniu z resztą systemu - dopracowane i gotowe do używania. Postanowiłem je wypróbować. Znalazłem artykuł TUTAJ za pomocą którego można odpalić je na Ubuntu. Tylko że jako użytownik Fedory nie mam apta i ja generalnie do tego trochę jak do jeża. Polecając wszystkim zapoznanie się z Mezzo mam przy okazji pytanie: jak się do tego dobrać, żeby śmigało na FC5 ? Pozdrawiam, Orkan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Maj 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2006 Nie powiem ci jak zrobić żeby śmigało, ale powiem ci, że ja w tym nic ciekawego nie widze. Nie ma to swoich aplikacji a w dodatku wygląda jak Karamba albo gDesklets Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Maj 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2006 nazywa się Mezzo i w porównaniu z istniejącymi środowiskami jest absolutnie mega oryginalne ROTFL. Nie chcę być aż tak brutalny, ale to jest... Gnome A konkretniej środowisko oparte na Gtk, które z powodzeniem można nazwać bardzo mocno i za razem genialnie (bo to fakt) przerobionym Gnome'em. wygląda jak Karamba albo gDesklets Bo to są gDesklety. Całe środowisko opiera się właśnie o desklety. Jest faktycznie genielnie pomyślane i niesamowicie przyszłościowe jeśli chodzi o rozwiązanie interface'u, ale to nie zmienia faktu, że tak na dobrą sprawę, to jakby się człowiek postarał to może sobie takie środowisko ze zwykłego Gnome'a zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JMK Napisano Maj 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2006 Raczej proponowałbym Ci po prostu ściągnąć SymphonyOS. Jeżeli mnie pamięć nie myli, to "podstawowa wersja" to liveCD z możliwością instalacji, jakby się komuś spodobało... Mnie na przykład w ogóle (cała "filozofia" tego środowiska nie za bardzo mi się podoba ) - płyta cd-r skończyła jako podkładka pod kubek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Orkan Napisano Maj 4, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2006 E-tam marudzicie wiem że to są desklety, ale przyznacie że wygląda kompletnie friki. W poście podałem (link) zgrubsza instalację mezzo za pomocą apta. Czy można byłoby to zrobi via yum? Orkan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Maj 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2006 Mi też się podoba. Moim zdaniem to kolejny krok do stworzenia doskonałego środowiska graficznego dla nooba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Orkan Napisano Maj 5, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2006 pjacek73 byłby zachwycony ale mi się wydaje, że jeśli to środowisko będzie jeszcze w miarę bezawaryjnie chodziło, to wreszcie mogłoby być właściwą alternatywą dla windy dla zwykłych użytkowników - i to taką alternatywą, którą mogłaby z powodzeniem używać dowolna pani Krysia w biurze albo w domu. Lubię różne OSy (sam przede wszystkim używam Solarisa) ale OS to pewna forma komunikacji na styku sprzętu i człowieka. A tutaj ta komunikacja wydaje się być opakowana wreszcie w atrakcyjny i w miarę łatwo-obsługiwalny layout. Orkan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Maj 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2006 jeśli to środowisko będzie jeszcze w miarę bezawaryjnie chodziło, to wreszcie mogłoby być właściwą alternatywą dla windy dla zwykłych użytkowników - i to taką alternatywą, którą mogłaby z powodzeniem używać dowolna pani Krysia w biurze albo w domu. A tutaj ta komunikacja wydaje się być opakowana wreszcie w atrakcyjny i w miarę łatwo-obsługiwalny layout. Pani Krysi nie jest potrzebne ładne opakowanie niezrozumialej/nieintuicyjnej dla niej zasady konfiguracji (nie dzialania, tylko konfiguracji) tylko lepszy proces konfiguracji. A do pracy na juz skonfigurowanym sprzecie to wystarczy juz XFCE4.4 a co dopiero Gnome/KDE Pani Krysi potrzebne jest nie WM Mezzo tylko.... (3 pierwsze projekty z brzegu. Moglbym rzucic wiecej. Dwa pierwsze dla Pani Krysi, trzecie jako ciekawostka). To jest potrzebne teraz, a nie kolejny WM http://www.libelektra.org/Main_Page http://phonon.kde.org/cms/1030 http://www.openspice.org/moin.cgi/SpiceFAQL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Maj 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2006 A ja nadal uważam, że Mezzo (nawet mimo faktu, że nazwa mi się bardzo źle kojaży ) jest ciekawym i dobrym kierunkiem w rozwoju środowisk graficznych. To jest genialnie pomyślana sprawa, dzięki której środowisko staje się przejżyste. Bo Gnome i KDE nie są. Za to ich rozwiązania po woli robią się przestarzałe. Środowisko Novellowskiego SLED'a jest pierwszym krokiem do przejżystego interface'u, a Mezzo kolejnym. W zasadzie Mezzo bardziej zbliża się do rozwiązań interface'ów płyt DVD i telefonów komórkowych niż tradycyjnych rozwiązań w komputerach. Idzie w stronę przejżystości i sprawia, że największa część interface'u, czyli pulpit staje się czymś więcej niż bezużytecznym okienkiem do wyświetlania tapetki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi