kamil2234 Napisano Maj 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2006 Witam mam takie o to zadanko na koło : Utworz konta dla uzytkownikow kol1, kol2, kol3. Zapewnij uzytkownikowi kol1 dostep do katalogow domowych uzytkownikow kol2 i kol3 (uzytkownik kol1 nie powinien miec mozliwosci wprowadzania zmian w plikach uzytkownikow kol2 i kol3, ale powinien miec mozliwosc sprawdzania zawartosci katalogow i wyswietlania zawartosci plikow). Zmien prawa dostepu do pliku /tmp/uzytkownicy.bash-a (jesli nie utworzyles(as) tego pliku w punkcie 3, utworz go teraz) w taki sposob, aby uzytkownik kol3 mogl go przegladac i modyfikowac, < - do tego miejsca udało mi sie zrobic natomiast uzytkownicy kol1 i kol2 mogli go jedynie przegladac. Pozostali uzytkownicy nie powinni miec mozliwosci ani przegladania, ani modyfikowania pliku. nie wiem jak nadać upawnienia dla kol1 i kol2 do tego pliku aby mogli tylko odczytać . prsosze o jakiś szybki sposób na nadanie im tych praw . i do jakiej grupy ewentualnie ich trzeba doać : albo niech mi kotś wpypisze polecenia. siedze nad tym cały dzień i jużnie mam pomysłów . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JMK Napisano Maj 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2006 http://rtfm.killfile.pl/#praca_domowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2006 albo niech mi kotś wpypisze polecenia. I w ogóle jakby ktoś za mnie lekcje odrobił. I nie każcie mi tylko myśleć.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość amdfanatyk Napisano Maj 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2006 jesli masz zadanie na kolokwium to znaczy, ze cos jest nie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil2234 Napisano Maj 4, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2006 dobra już nie trzba mi pomagać zrobiłem to . Al widzę ze niekturzy piszą tylko poto żeby sobie postów dodać zamiast (_pomuc_ → pomóc) ORT . tak więc chmod u=rwx,g=rw-,o=r-- plik tak ma być ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Maj 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2006 Al widzę ze niekturzy piszą tylko poto żeby sobie postów dodać zamiast (_pomuc_ → pomóc) ORT a niektórzy nie starają się samemu rozwiązać problem(można poszukać na google na forum) tylko od razu zadają pytanie po drugie po co Ci gotowy schemat, wystarczy poczytać a można się dużo nauczyć http://www.linux.sky.pl/teksty/prawa.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil2234 Napisano Maj 5, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2006 a niektórzy nie starają się samemu rozwiązać problem(można poszukać na google na forum) tylko od razu zadają pytanie po drugie po co Ci gotowy schemat, wystarczy poczytać a można się dużo nauczyć A kto muwi że jas gotowy schemat chcę ???? to nie jest przecież pisania programu ??? wystarczyła by jakaś wskazuwka . No i tym sposobem mam kolejny post więcej . Boże po co wy piszecie takie bzdury ???? Jak bym prosił o rady tego typu to bym na innym forum pisał . Po co wy mie pouczacie o tym że się prace domowe nie odrabia ??? panowie jak nie wiecie to nie piszcie i dajcie innym coś napisać. Bo forum jest po to żeby sobie poagać a nie głupoty pisać . A mysleć potrafię i sobie problem rozwiązałem sam. zadał by jeszcze jedno pytanie ale szkoda pytać bo zaraz się znajdą mądrzy którzy z pewnością mi napiszą poszukaj w google (_napewno_ → na pewno) ORT jest ,itd : - ja nie wątpie że jest w google ale znalesienie tego to jak szukanie igły w stogu siana czasami. a teraz proszę sie wiedzą o linux wykazać mądrale ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Maj 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2006 Powiem to raz jeszcze: Cholernie cierpliwi z was ludzie. ;-) PS. Tak uwielbiam sobie nabijać posty. Moje drugie hobby to koszykówka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Maj 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2006 Powiedzmy sobie otwarcie: - regulaminu nie czytałeś - RTFM nie czytałeś - założyłeś temat w złym dziale - w ogóle nie powinieneś zakładać takiego tematu - o ostrzeżeniu nie wspominam Gdybym naprawdę nic w tej materii nie wiedział, napisałbym chodźby niedziałający program i spytał, czy dobrze rozumuję i dlaczego coś nie działa. Niestety lojalnie muszę przestrzec, że kontynuowanie dyskusji w bieżącym trendzie przyczyni się do zamknięcia temtu. Temat przenoszę do innego działu (choć też nie pasuje... niestety brak działu prace domowe). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil2234 Napisano Maj 6, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2006 no przecież napisałem w dziale administacja -przecież ustawianie kont (_urzytkownik_ → użytkownik) ORTów to administracja . A to jest programowanie . A tak (_wogule_ → w ogóle) ORT to dostałem milinon odpowiedzi . blahaha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Maj 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2006 tworzenie kont to są podstawy, poza tym dostałeś linka do strony, gdzie jest opis na temat praw dostępu EOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi