MC' Napisano Maj 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2006 Witam, chciałem zainstalować sterowniki do nvidii według przepisu na faq ale niestety przy przejściu na init 3 mam komunikat Uruchom demon ACPI: acpi: can't open /proc/acpi/event Device or Resource Busy [ZAWIÓDŁ] Uruchom sshd [OK] i stoi ..... nic dalej się nie dzieje. Nie wiem cy to wina acpi bo przed tem w system-config-services miałem jeszcze cupsy i one po takim samym błędzie zamiast sshd też mi się uruchomiały a potem i tak zatrzymywało się i tyle. Jak wyrzuciłem cups'y to znowu zatrzymuje się na sshd OK it yle Z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2006 Mówisz o faq.fedora.pl? A po co tam init 3? Nie wystarczy Ci zwyczajnie, tak jak napisane yum install kmod-nvidia + restart? A jeśli chodzi o acpi, bo to akurat jest jak widać problemem a nie stery nvidia, to proponuję w grub.conf w parametrach kernela dopisać "acpi=off" i powinno być OK. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Maj 6, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2006 Mówisz o faq.fedora.pl? A po co tam init 3? Nie wystarczy Ci zwyczajnie, tak jak napisane No włąsnie tam jest napisane o init 3. Wiem że wystarczy restart i powinno być ok ale chodzi o problem nie da się ukryć, że jest ... a ja nie chcę go ominąc tylko rozwiązać Poza tym wcale nie wiem czy to zatrzymanie się systemu (zawieszeine?) wynika z tego że nie można uruchomić acpi w init 3... Czy komuś się udało rozwiązać podobny problem? Czy więc wobec tego po zwykłym restarcie musę się bawić w SELinux? P.S. Do czego służy ACPI? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2006 No włąsnie tam jest napisane o init 3. Cholera, ja jak zwykle po łebkach . Szczerze mówiąc to ja najpierw zainstalowałem nvidia a potem dopiero zajrzałem do FAQ Może dlatego u mnie działa .... Czy więc wobec tego po zwykłym restarcie musę się bawić w SELinux? ... A może dlatego, że mam wyłączony SELinux (ciągły brak czasu na zgłębienie tego ustrojstwa). Z tego co na razie się zorientowałem, to razzej będziesz musiał jakąś "magię" z SELinux odczynić. P.S. Do czego służy ACPI?Tak jak ja to rozumiem, to jest to nowszy i nieco bardziej rozbudowany APM (Advance Power Manageent). Generlanie - IMO - jeśli nie masz laptopa to i ACPI i APM można wyłączyć. Strona domowa ACPi - http://acpi.sf.net Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi