Skocz do zawartości

Brak Dźwięku We Flash'u

bender88

Rekomendowane odpowiedzi

killall artsd nie pomogło sad.gif

Hmm ogolnie stawialbym na blokowanie dzwieku wlasnie przez artsd.

Sprawdz sobie

ps -aux |grep artsd

czy czasem nie masz tego procesu uruchomionego z np konta roota.

Hmm wlasciwie nie napisales, ze korzystasz z KDE, ale domyslam sie, ze tak jest. Zgadza sie??

Tak jak wspomnialem wczesniej nie przeszkadzalo mi to do tego stopnia zebym szukal innego rozwiazania. To fakt, ze nie jest to zbyt fajna metoda sad.gif

Jak dla mnie to jest najmniej dopracowana rzecz w KDE - system dzwiekowy. Mam nadzieje ze przyszlych wersjach tego menedzera sie to zmieni, duuuzo na lepsze tongue.gif

Jak działa do restartu to możesz te polecenia umieścić w jakimś pliku a plik ten umieścić w /etc/rc5.d/

Plik powinien mieć nazwę Sxxnazwa gdzie xx to numer (niższy wcześniej wykonuje polecenia przy uruchamianiu systemu). 'nazwa' może być dowolna. :] IMO lepiej ustawić jakiś wysoki numer żeby nie było żadnych problemów.

ogólnie to modprobe snd_pcm_oss i po kłopocie

Właśnie modprobe snd_pcm_oss działa do restartu.

do tego odpowiedni wpis w /etc/modules i po problemie

/etc/modules z tego co czytałem jest do starych jąder. W nowych jest /etc/modprobe.conf Niestety nie wiem jaki wpis jest "odopowiedni".

Mój modprobe.conf

alias eth0 8139too
alias eth1 sis900
alias snd-card-0 snd-intel8x0
options snd-card-0 index=0
options snd-intel8x0 index=0
remove snd-intel8x0 { /usr/sbin/alsactl store 0 >/dev/null 2>&1 || :; }; /sbin/modprobe -r --ignore-remove snd-intel8x0

Co tu zmienić?

1)w CentrumSterowania >> Dzwiek i Multimedia >> System Dzwiekow wylaczas serwer dzwieków.

2) Zeby byly dzwieki systemowe wchodzisz Dzwiek i Multimedia>> Powiadamiania Systemowe i w "ustawieniach odtwarzacza" dajesz program zewnetrzny "aplay" lub jakis inny.

amarok i inne korzystaja z innych serwerow i nie ma problemu.

Firefox i Opera oraz inne to jak są problemy przy wylaczonym artsie nalezy sprawdzic uprawnienia do /dev/dsp "ls -l /dev/dsp" i ew. nadac uprawnienia odpowiednie

PS. Co do problematycznego dzwieku w KDE cool.gif Bedzie lepiej -> http://multimedia.kde.org/roadmap.php

Uprawnienia do /dev/dsp ustawiłem na 777. To chyba dobrze bo działa smile.gif

Ten odtwarzacz ustawiłem ogg123 bo aplay nie czyta ogg. To tak informacyjnie wink.gif

Dzięki za pomoc.

Edit:

Jednak kurde nie działa mad.gif . Dalej nie mam dźwięku we flashu.