flameheart Napisano Maj 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2006 Zabijcie mnie ale nie znalazlem nigdzie na forum. Mam problem z wyslwietlaniem polskich czcionek w textowych "edytorach" : - less zamienia ogonki na <EA> <BF> i takie tam, - more robi kwadraciki, - a vi typowe krzaczki.. Przy czym graficzne edytory dzialaja dobrze (przynajmniej jezeli chodzi o ogonki). 2.6.16.9_FC5 + Gnome # more i18n LANG="pl_PL.UTF-8" SYSFONT="latarcyrheb-sun16" SUPPORTED="pl_PL.UTF-8:pl_PL:pl" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2006 Ja u siebie nie mam tej ostatniej, 3. linijki "SUPPERTED=..." (chociaż pod FC4 chyba miałem jeśli mnie pamięć nie myli) i polskie litery są OK. Zarówno w emulatorze pod Gnome (gnome-terminal) jak i w konsolach tekstowych. Mogę poprawnie wpisywać i odczytywać w "vi". Polecenie "more" też bez problemów. Może brakuje Ci jakiejś czcionki? Może ustawiłeś czcionkę (jeśli problem tylko w emulatorze), która z założenia nie ma polskich liter? Czy problem występuje w emulatorze pod Xami, w konsoli tekstowej czy w obu? Pozdr, W. P.S. A co to za dziwny kernel 2.6.16.9_FC5? Najnowsze oficjalne mają nazwy w rodzaju 2.6.16-1.xxxx_FC5, gdzie (ostatnio) xxxx=2111. Sam kompilowałeś? Może tu jest problem? Jakaś opcja do zaznaczenia/odznaczenia w configu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flameheart Napisano Maj 8, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2006 Ok, po kolei.. Trzecia linijke wzialem z jakiegos posta (mozliwe ze nawet Twojego) bo nie dzialalo wiec bez niej jest tak samo Krzaczy sie zawsze jak tylko uzywam polecenia textowego, niewazne czy pod gnome-termem czy spod "prawdziwego" terminala. Tak, jajko robilem sam i jest bardzo male ladne i stabilne Ale szukalem w configu i nie wiem co by to moglo byc..wszystko co wydaje sie wazne (przynajmniej dla tych literek) jest skompilowane.. Nie wiem..poprobuje jeszcze. Jak jakies pomysly to piszcie... EDIT: haha..nie bawic sie w administratora pozno w nocy Chyba mam ten jeden najwazniejszy skompilowany jako modul..przeoczenie Tylko teraz teraz jak to wlaczyc, zeby sie ladowalo z systemem? XD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2006 Chyba mam ten jeden najwazniejszy skompilowany jako modul..przeoczenie Tylko teraz teraz jak to wlaczyc, zeby sie ladowalo z systemem? XD Jak moduł to chyba modprobe <moduł>. Sprawdź "ręcznie". Jak zadziała, to dopisz np. do /etc/rc.local. No i napisz tutaj o czym zapomniałeś - to się komuś w przyszłości może przydać, a i mnie ciekawi. Co do zawartości pliku "i18n", to ja pod FC4 też ściągałem z jakiegoś postu, bo miałem ten sam problem . Teraz podałem to co mi się samo w systemie ustawiło, tzn. w FC5. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi