Zenek Rolnik Napisano Maj 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2006 Własnie zainstalowałem F5 i wiem ze trzeba atkualizwoac Yum na tej stronie konfiguracje do F4 na stronie: http://faq.fedora.pl/#getsoftware I moje pytanie brzmi czy mogę zrobic tak jak w FAQ czy jest jakiś inny sposób w nowszej wersji Fedory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milan Napisano Maj 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2006 Jeśli mnie oczy nie mylą to FAQ teraz odnosi się do FC5... Tak więc sposóbw FAQ jest dobry i aktualny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2006 czy mogę zrobic tak jak w FAQ czy jest jakiś inny sposób w nowszej wersji Fedory Nowszej od czego? Od FC5? To chyba jeszcze za wcześnie? A aktualizacja FAQ do FC5 jest z 01.05.2006, więc jeszcze ciepła. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Maj 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2006 Nowszej od czego? Od FC5? To chyba jeszcze za wcześnie? A aktualizacja FAQ do FC5 jest z 01.05.2006, więc jeszcze ciepła. Jest z 02.05.2006. Oczywiście mowa o polskiej edycji. Angielską są już nowsze, jednak niewiele wnoszą (głównie poprawki literówek). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zenek Rolnik Napisano Maj 9, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2006 Dobra moja nie uwaga nie zauwazyłem tego Fedora 5 A mam problem z instalacją programu amrok, loguje się jako root i wpisuje komende: yum install amrok Więc otrzymuje komunikat: Loading "installonlyn" plugin Existing lock /var/run/yum.pid: another copy is running. Aborting. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2006 Jest z 02.05.2006. Miałem na myąli konkretny fragment 2. Jak mogę instalować oprogramowanie w Fedorze? (Jak używać yum lub RPM) (Zaktualizowane 1 maja 2006)Zresztą z 1. czy z 2. niewielka różnica i tak odświeżone... yum install amrok Zmień "amrok" na "amarok". To chyba o to chodzi? Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Maj 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2006 Yum już został gdzieś włączony i nie skończył pracować. Musisz poczekać aż skończy albo go wyłączyć. Nie da się uruchomić yuma dwukrotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zenek Rolnik Napisano Maj 9, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2006 Dobra uruchomiłem poniwanie działą instalacja wszystkiego. Ale mam pytanie w jaki spsób moge usuwać niepotrzebne mi programy np. jakieś multimedialne itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Maj 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2006 Bo kadu nie ma w żadnych z tych repo. Poszukaj na stronie kadu albo gdzieś tu na forum. Dodasz sobie repo z kadu i będzie śmiagać. :] Usuwasz za pomocą yum erase nazwa_paczki i nie ma tu podziału na pakiety biurowe czy pojedyncze programy. Są paczki, a co one zawierają to już inna sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zenek Rolnik Napisano Maj 9, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2006 Chcę usunąc program KMix więc wpisuję: yum erase kmix I dostaję komunikat: [root@localhost Mateusz]# yum erase kmix Loading "installonlyn" plugin Setting up Remove Process No Match for argument: kmix No Packages marked for removal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milan Napisano Maj 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2006 Wychodzi na to że nie masz paczki o takiej nazwie w systemie.. Może jakoś inaczej się nazywa ta którą chcesz usunąć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zenek Rolnik Napisano Maj 9, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2006 Program jest bo się uruchamia a opcjonalnie gdzie mogę go jescze usunąc Oprócz Yum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milan Napisano Maj 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2006 Jak był instalowany z paczek to: su rpm -e kmix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zenek Rolnik Napisano Maj 9, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2006 Nie był on instalowany przezmnie tylko był domyślnie zainstalowany z Fedorą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milan Napisano Maj 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2006 Jeśli był instalowany z Fedorą to powyższe polecenie powinno go odinstalować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi