mateoosh16 Napisano Maj 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 13, 2006 Posiadam dysk 30 GB. Mam Pentium III (450 Mhz) i pamięć 128 MB. Chcę zainstalować Fedora Core 5. Jakie jest najlepsze podzielenie partycji ? Prosił bym najlepiej o gotowe rozwiązania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Maj 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 13, 2006 wdus na automat i masz zrobione... partycje same sie przydziela... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateoosh16 Napisano Maj 13, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 13, 2006 nie bardzo rozumiem bo chodzi mi oto jaki rozmiar zastosować dla partycji swap i /home Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Maj 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 13, 2006 da_niel Ci napisał. W instalatorze jest opcja automatycznego podziału. Jeśli ją wybierzesz to instalator sam Ci zadba o odpowiedni/optymalny podział dysku. Jeśli w miarę u ciebie z englishem to poczytaj instrukcję instalacji na stronie projektu fedora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateoosh16 Napisano Maj 13, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 13, 2006 Dzięki już czaje jest tam przy instalacji do wyboru np. remove all linux partition... thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Maj 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 13, 2006 (edytowane) o rozmiarze swap bylo juz na forum, ja przy 1024MB ramu mam 1024MB swapa, ale (_wogle_ → w ogóle) ORT go nie wykorzystuje, jak masz 512 to zaloz sobie swapa 512 a co do /home to nie musisz ustawiac ... bedzie czescia /. poza tym wydaje mi sie, jak juz chcesz ustawic to juz tylko i wylacznie twoja wlasna sprawa... poza tym przy instalacji jest opcja zeby sam instalator ustawil sobie partycje Edit: sie spoznilem... Nawet nie wiem czy dobrze napisalem Edytowane Maj 13, 2006 przez da_niel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateoosh16 Napisano Maj 13, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 13, 2006 Bo wczesniej zainstalowałem FC 5 z własną (badziewną) konfiguracją partycji. I czy możliwe że przez to system chodził wolno ????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Maj 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 13, 2006 Jeśli zapomniałeś o swapie, albo zrobiłeś partycję / (ew. /usr jeśli taką również robiłeś) "na styk" to możliwe. Ale na tym kompie i tak nie masz co oczekiwać cudów jeśli chodzi o szybkość systemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateoosh16 Napisano Maj 13, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 13, 2006 Dobra dzieki ide instalowac a tak jeszcze na marginesie co jest lepsze GNOME czy KDE ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Maj 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 13, 2006 co jest lepsze GNOME czy KDE ???? Po primo ten temat był już poruszany, a my nie lubimy jak ktoś nie kożysta z szukajki. A poza tym... to tak jakbyś spytał: "co jest lepsze, cola czy pepsi?" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Maj 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 13, 2006 to tak jakbyś spytał: "co jest lepsze, cola czy pepsi?" Podoba mi się to porównanie. Aż sobie to gdzieś zanotuję. ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Maj 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 13, 2006 "co jest lepsze, cola czy pepsi?" OT: mi najbardziej smakuje cola z biedronki co do tematu to odpowiedzi na wszystkie pytania byly juz na forum... wcisnij szukaj... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateoosh16 Napisano Maj 14, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2006 Dzięki z pomoc i za razem sory za to pytanie thx i narx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Orkan Napisano Maj 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2006 A propos swapa, przeczytałem w manualu (co prawda Slacka, ale zawsze), że swap powinien mieć rozmiar ilości RAM razy dwa. Ja przy 512 MB RAM mam nieco więcej ponad 1GB swapa. A tak BTW, jeśli masz 128 MB RAM to całkiem niezłym rozwiązaniem nie jest Gnome/KDE tylko coś lżejszego. Rozejrzyj się za XFCE, Englightenment albo Fluxboxem. Ja używam tego ostatniego i wygląda extra (tutaj). Po starcie podstawowych aplikacji nie zabiera więcej niż 65-70 MB RAM. Powodzenia w świecie X-okienek Orkan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Maj 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2006 A propos swapa, przeczytałem w manualu (co prawda Slacka, ale zawsze), że swap powinien mieć rozmiar ilości RAM razy dwa. Ja przy 512 MB RAM mam nieco więcej ponad 1GB swapa. A tak BTW, jeśli masz 128 MB RAM to całkiem niezłym rozwiązaniem nie jest Gnome/KDE tylko coś lżejszego. Rozejrzyj się za XFCE, Englightenment albo Fluxboxem. Ja używam tego ostatniego i wygląda extra (tutaj). Po starcie podstawowych aplikacji nie zabiera więcej niż 65-70 MB RAM. Powodzenia w świecie X-okienek Orkan Ta zasada to pochodzi z serii kerneli 2.2.x. Jest już nieważna i niezalecana. Co do środowiska graficznego to warto chyba poczekać na nowe XFCE. Będzie już miało ikonki na pulpicie i dobry mendżer plików. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi