Andrzej Orkan Napisano Maj 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2006 Mam pewien problem z odpalaniem aDesklets i znalazłem rozwiązanie tego problemu w sekcji "troubleshooting" adeskletów: If you get errors similar to: python: Modules/gcmodule.c:275: visit_decref: Assertion `gc->gc.gc_refs != 0\ ' failed. Aborted It means your installment of Python has a corrupted garbage collector; it is often caused by incorrect or aggressive optimization during the compilation. Just recompiling a stock python environment from http://python.org/ usually solves this. Czy to oznacza że mam zrekompilować pythona? Jak powieniem to zrobić, ze źródeł? Czy zrobi to za mnie yum? Help! Orkan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Maj 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2006 Yum na pewno tego nie zrobi. Musisz to zrobić ręcznie lub wykorzystać jakieś inne narzędzia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Maj 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2006 Pobrać SRPMa i rpmbuild -bb python.spec i zbudują ci się paczki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Orkan Napisano Maj 14, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2006 zrobiłem python.spec, ale: [root@122-mia-2 SPECS]# rpmbuild -bb python.spec błąd: Niespełnione zależności budowania: Mesa-devel jest wymagany przez python-2.2.3-26.i386 tk jest wymagany przez python-2.2.3-26.i386 tix jest wymagany przez python-2.2.3-26.i386 XFree86-libs jest wymagany przez python-2.2.3-26.i386 i co dalej? Orkan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Maj 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2006 yum install Mesa-devel tk tix XFree86-libs Tylko czy nie masz jakiejś starej tej paczki źródłowej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Orkan Napisano Maj 14, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2006 Ściągnąłem .src.rpm z python.org i zrobiłem z niego .spec. Więc raczej jest nowy. A co do yum-a zainstalował mi tix i tk, ale dla pozostałych: [root@122-mia-2 SPECS]# yum install Mesa-devel tk tix XFree86-libs Loading "installonlyn" plugin Setting up Install Process Setting up repositories livna [1/12] macromedia [2/12] kadu [3/12] gst-0.10-apps [4/12] bmpx [5/12] updates [6/12] greysector-all [7/12] core [8/12] greysector [9/12] gst-0.10-deps [10/12] extras [11/12] gst-0.10-gst [12/12] Reading repository metadata in from local files Parsing package install arguments No Match for argument: Mesa-devel No Match for argument: XFree86-libs (...) // i dalej instaluje tix i tk A komunikat po rpmbuild -bb python.spec jest podobny: [root@122-mia-2 SPECS]# rpmbuild -bb python.spec błąd: Niespełnione zależności budowania: Mesa-devel jest wymagany przez python-2.2.3-26.i386 XFree86-libs jest wymagany przez python-2.2.3-26.i386 Yum search nie znajduje Mesa-devel i XFree86-libs. Listę moich repo masz, może to jest gdzieś indziej, ale mesa i xfree86 brzmi raczej znajomo Orkan P.S. W rpm.pbone.net znalazłem, że XFree86-libs i Mesa-devel są dostępne dla FC4. Można je zainstalować, jak myślisz adios? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Maj 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2006 P.S. W rpm.pbone.net znalazłem, że XFree86-libs i Mesa-devel są dostępne dla FC4. Można je zainstalować, jak myślisz adios? Nie można ich zbudować Są za stare... Pliki SRPM szukaj na fedora.redhat.com: ftp://ftp.pbone.net/pub/fedora/pub/fedora.../5/source/SRPMS ftp://ftp.pbone.net/pub/fedora/pub/fedora...2-3.2.1.src.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Orkan Napisano Maj 14, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2006 Zrekompilowałem pythona wg wskazówek powyżej. Uruchamiam adesklety i efekt jest DOKŁADNIE taki sam jak w moim pierwszym poście, ech... Chyba sobie podaruję te adesklety... Orkan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi