Skocz do zawartości

Przeglądarka Plików W Gnome Z Prawami Roota

pawel_z

Rekomendowane odpowiedzi

W KDE jest taka możliwość żeby uruchomić przeglądarkę plików z prawami roota i można wtedy wygodnie edytować wszystkie pliki konfiguracyjne.

Nie mogę czegoś takiego jednak zrobić w Gnome... Ciągle wyskakuje mi napis że nie mam praw do takiego pliku i tyle.

Czy standardowa przeglądarka plików w Gnome coś takiego obsługuje? A jeżeli nie to jak sobie poradzić z tym problemem lub jaki inny program zainstalować?

hmm ale menedżer plików spod roota jest wygodny, szczególnie jeśli chodzi o kopiowanie plików (lepsze kopiuj-wklej myszką niż cp /home/milan/blabla blabla w terminalu) smile.gif

Jak nie chcesz żeby taki program blokował konsoli to dodaj do polecenia & (po spacji np nautilus &) na końcu. Wtedy program uruchomi się w tle i będzie można spokojnie zamknąć konsolę.

I logować się na roota lepiej z kreską (su -).

To ja jeszcze dołącze się z podobnym pytaniem. Jak najlepiej uruchomić menedżera ROX Filer z prawami roota z poziomu usera smile.gif

Orkan

gksu/kdesu to jednorazowe wykonanie programu na prawach roota. Klikasz taka pozycje i pyta Cie o haslo.

Sudo z dobrze skonfigurowanym /etc/sudoers moze dac wieksze mozliwosci (poczytaj /etc/sudoers) ale w tym konkretnym przypadku nie ma potrzeby angazowac w to sudo

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...