pawel_z Napisano Maj 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2006 W KDE jest taka możliwość żeby uruchomić przeglądarkę plików z prawami roota i można wtedy wygodnie edytować wszystkie pliki konfiguracyjne. Nie mogę czegoś takiego jednak zrobić w Gnome... Ciągle wyskakuje mi napis że nie mam praw do takiego pliku i tyle. Czy standardowa przeglądarka plików w Gnome coś takiego obsługuje? A jeżeli nie to jak sobie poradzić z tym problemem lub jaki inny program zainstalować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milan Napisano Maj 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2006 su nautilus U mnie działa. Otwiera się okno nautilusa na którym mam uprawnienia roota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Maj 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2006 Wszystkie programy można odpalać z poziomu roota, ale nie jest to zbyt bezpieczne, jeśli chodzi o internetowe programy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milan Napisano Maj 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2006 hmm ale menedżer plików spod roota jest wygodny, szczególnie jeśli chodzi o kopiowanie plików (lepsze kopiuj-wklej myszką niż cp /home/milan/blabla blabla w terminalu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Maj 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2006 Jak nie chcesz żeby taki program blokował konsoli to dodaj do polecenia & (po spacji np nautilus &) na końcu. Wtedy program uruchomi się w tle i będzie można spokojnie zamknąć konsolę. I logować się na roota lepiej z kreską (su -). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_z Napisano Maj 14, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2006 No dobra, dobra ale czy mozna to zrobić z pominięciem konsoli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Maj 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2006 Można. http://fedoranews.org/contributors/matt_ha...ansen/nautilus/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Orkan Napisano Maj 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2006 To ja jeszcze dołącze się z podobnym pytaniem. Jak najlepiej uruchomić menedżera ROX Filer z prawami roota z poziomu usera Orkan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stef Napisano Maj 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2006 Można też wykorzystać nautilus actions, konkretnie to open with sudo (jeśli dobrze wiesz co robisz), lub samą ideę do uzyskania (IMO prostszego) funkcjonalności podlinkowanej wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_z Napisano Maj 14, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2006 Dzięki adios własnie o to mi chodziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Maj 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2006 a nie latwiej uzyc programiku gksu? gkdu nautilus i wrzuccie ten wpis do menu a w KDE kdesu jakis_swietny_app_na_qt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_z Napisano Maj 15, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2006 A jaka jest różnica pomiędzy sudo i gksu? Możesz coś na ten temat napisać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Maj 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2006 gksu/kdesu to jednorazowe wykonanie programu na prawach roota. Klikasz taka pozycje i pyta Cie o haslo. Sudo z dobrze skonfigurowanym /etc/sudoers moze dac wieksze mozliwosci (poczytaj /etc/sudoers) ale w tym konkretnym przypadku nie ma potrzeby angazowac w to sudo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi