Skocz do zawartości

Znikające Miejsce

dj_oko

Rekomendowane odpowiedzi

Mam troche głupio zorganizowany dysk. Partycja /usr ma 40 GB a partycja / ma 3 GB.... dry.gif

Chodzi mi o to że na tej partycji od pół roku powoli znika mi miejsce! Było zajęte 30% teraz jest 80% !!

A przecież nic tam nie instaluje. Jak to możliwe jest?

Chodzi ci o /usr czy / ?

Nie wiem jakich programów używasz, jaki masz config systemu ;] najczęściej za coś takiego są odpowiedzialne pliki tymczasowe programów, złe zależności w pakietach które instalują ci dużo niepotrzebnych paczuszek, nie robienie make clean od czasu do czasu wink.gif

Chodzi mi o /

/usr mam gdzie indziej ale na / jst też /tmp ale ono jest teraz puste..

Zobacz w katalogu domowym, tam sie przewaznie wszystko zapisuje - przy 3GB, to szybko sie zapelnia. Mozesz sprawdzic w ktorym katalogu Ci przybywa za pomoca polecenia du - np.:

du -h /home

wypisze Ci ile zajmuja pliki w homie.

Chodzi mi o to że na tej partycji od pół roku powoli znika mi miejsce! Było zajęte 30% teraz jest 80% !!

po prostu sprawdz po kolei katalogi w glownym drzewie i jezeli rozmiar ktoregos bedzie podejrzany zainteresuj sie jego zawartoscia, jak bedziesz mial pytania to pisz

• 3 months later...

Wytnij na zywca cala zawartosc katalogu /var/cache/yum, przejrzyj i wyczysc /var/log, a odnajdziesz troche wolnego miejsca...

Ja zwykle sprawdzam dodatkowo, czy przypadkiem jakies kobyly nie pozostawily poprzednich wersji przy upgradzie (OpenOffice lubi to robic, takze Firefox, Mozilla itp itd)...

Pozdro

BTW - cachem yuma sie nie przejmuj - sam odbuduje sobie strukture katalogow i pociagnie potrzebne pliki. Jedynie pierwsze uruchomienie potrwa troche dluzej...

Przelecieć tę partycję fsck. Wpisz sobie man fsck w konsoli.

Wytnij na zywca cala zawartosc katalogu /var/cache/yum, przejrzyj i wyczysc /var/log, a odnajdziesz troche wolnego miejsca...

(...) sowam niektore niepotrzebne rzeczy i gry

a miejsca nadal 0 na / co sie dzieje ?

[root@localhost ~]# fsck -a

fsck 1.38 (30-Jun-2005)

/dev/hda1 is mounted.

WARNING!!! Running e2fsck on a mounted filesystem may cause

SEVERE filesystem damage.

Do you really want to continue (y/n)? yes

/: recovering journal

/: clean, 89755/805600 files, 796892/805250 blocks

/dev/hda7 is mounted.

Do you really want to continue (y/n)? yes

/home: recovering journal

/home: clean, 10677/1342176 files, 250295/1341419 blocks

[root@localhost ~]#

[/codel]

nie moge dysku odmontowac ani remountowac na ro bo ciagle bussy

na init 1 to samo

[root@localhost ~]# fsck -a

fsck 1.38 (30-Jun-2005)

/dev/hda1 is mounted.

grabek, nie przesadzaj :/ że trzeba odmontować dysk, to dowiedziałeś się przecież na ircu... i dostałeś info jak to zrobić :/

ja się kiedyś motałem z ubywaniem miejsca na / z powodu trochę źle napisanego skryptu. Miałem zrobiona osobną partycję na swoje śmieci różne (/adi), która nie była automatycznie montowana. Skrypt wykonujący backup kilku rzeczy miał ją podmontowywać, natomiast mały błąd powodował że jej nie montował, przez co dane zamiast zostać zapisywane na /adi, były zapisywane w katalogu /adi, ale na partycji /. Dane te było widać oczywiście tylko przy odmontowanej part. /adi. Na początku trochę motałem się ze znalezieniem przyczyny, a tu powód tak banalny. Dlatego warto posprawdzać czy jakiś program nie zapisuje danych na odmontowanej partycji (a w zasadzie na / przy odmontowanej którejś partycji)

• 2 weeks later...

no i problem rozwiazany dzieki ludzia z #fedora :D

mialem podobny problem jak Adi1981

tyle ze tak jak przypuszczalem cos sie dzialo z Captive

wszystkie bledne pliki zapisal na / wiec kiedy cos usowalem miejsce bylo. ale po ponownym uruchomienu miejsca juz nie bylo

wywalilem jakies 700mb tar'ow i dziala :D