bisz Napisano Lipiec 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2006 Czesto spotyka mnie taka sytuacja gdy zostawiam kompa na chodzie dlugo - np wlaczony aMule cos tam sciaga, wracam powiedzmy po nocy patrze no moge ruszac klikac czesciowo na gg widze cos przychodzi klikam kopertki ale zadne okienko nie wyskoczy a na liczniku zuzycia procesora 99%, moge przelaczyc na tekstowa konsole i widze ze proces pt X zabiera caly procesor :/, no i jak tu sobie z czyms takim poradzic ? dodam ze uzywam fc4 i WindowMakera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lone_wolf Napisano Lipiec 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2006 kill X lub killall X i zobacz co się stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Lipiec 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2006 jak to co sie stanie? zabije Xorga, a wszystkie programy graficzne sie zamkna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lone_wolf Napisano Lipiec 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2006 Nie zrozumiałeś mnie. Pisząc X miałem na myśli dowolny program. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bisz Napisano Lipiec 27, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2006 tak sie sklada ze ten proces nazywa sie X Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Lipiec 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2006 kill X lub killall X i zobacz co się stanie. zreszta "kill X" nie zadziala bo potrzebuje numeru procesu, kiedy chcemy zabijac po zanwie powinnismy uzyc "pkill X" podstawowe pytanko: czy system jest zaktualizowany? co do zamulonego systemu, przyczyn moze byc bardzo wiele, przy pomocy "free" zobacz czy sysstem poprawnie uzywa SWAPu, zobacz czy nie masz zaplanowanych zadan w systemie na noc, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bisz Napisano Lipiec 31, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2006 czy jest zaktualizowany, mam fc4, probowalem aktualizowac ale zawsze konczylo sie to jakims bledem wsrod repozytoriow albo niezgodnoscia wersji jadra :/ co do free, narazie w stanie stabilnosci jest tak : total used free shared buffers cached Mem: 256044 249828 6216 0 4180 93652 -/+ buffers/cache: 151996 104048 Swap: 522104 1172 520932 a na zwieche poczekam i wtedy napisze o ile mi sie uda a co do tych zadan to nie wiem jak to sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Lipiec 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2006 total used free shared buffers cached Mem: 256044 249828 6216 0 4180 93652 -/+ buffers/cache: 151996 104048 Swap: 522104 1172 520932 Jedno juz wiemy - masz SWAPa i system go uzywa... Na Twoim miejscu powalczyl bym jednak z yumem w pelni zaktualizowal system i pozniej (jesli to nie rozwiaze problemu ) probowal szukac dalej... Postow o konfiguracji yuma i bledach bylo na forum mnostwo - wiec proponuje zaczac od poprawnego skonfigurowania repozytoriow, yum clean all i na koniec yum update. Jesli sam sobie nie poradzisz i nie znajdziesz problemow podobnych do Twoich w istniejacych postach, to opisz problemy to je zaraz rozwiazemy Powodzenia //===== edit ===== Przy okazji - dzis juz pisalem na forum o rozwiazaniu problemu "zamulania lacza" przez Azureusa/inne 2p2. Zauwazylem, ze zbyt wiele nawiazanych polaczen moze bardzo obciazyc takze caly system - sprawdz moze stad jest Twoj problem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bisz Napisano Sierpień 3, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 3, 2006 zainstalowalem fc5, i problem sie powtorzyl, a polecenie pkill X tylko odebralo mi mozliwosc robienia czegokolwiek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Sierpień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 3, 2006 Jak chcesz zamordować XWindow to lepiej użyj Ctrl+Alt+Backspace.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bisz Napisano Sierpień 9, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2006 wiem juz ze to wina kadu, bez niego tak sie nie dzieje, i jak killuje je to wraca panowanie nad systemem, jednak ze jak je wlacze to od razu to samo i znow trzeba kill, zatem co jest nie tak tym kadu ? jak to sprawdzic ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Sierpień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2006 wiem juz ze to wina kadu, bez niego tak sie nie dzieje, i jak killuje je to wraca panowanie nad systemem, jednak ze jak je wlacze to od razu to samo i znow trzeba kill, zatem co jest nie tak tym kadu ? jak to sprawdzic ? Ktorego kadu uzywasz? Bo jesli tego z extras to najodpowiedniejsza osoba do pytania jest ecik Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Sierpień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2006 Ktorego kadu uzywasz? Bo jesli tego z extras to najodpowiedniejsza osoba do pytania jest ecik Pozdro No właśnie ale z tego co kojarzę ten użytkownik miał spore zapędy by samemu wszystko kompilować, więc zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bisz Napisano Sierpień 15, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2006 robiłęm 0.4.3 ze źródeł ze wzg na niektore moduły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siekiera Napisano Sierpień 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2006 To zainstaluj nowe z Extras. Burza! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi