Skocz do zawartości

Skąd On Bierze Tą Idiotyczną Nazwę?

smopi

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

O razu przepraszam jeśli pytanie jest banalne. Szukałem, próbowałem ale u mnie nie działa. :angry:

Do rzeczy: dzisiaj podłączyłem się to Internetu za pośrednictwem kablówki (konkretnie sieci Telemark). Wszystko pięknie śmiga, aż miło, ale z jednym wyjątkiem: mam taki hostname:

[root@pc173-196 etc]# hostname

pc173-196.cable.tmark.pl

[root@pc173-196 etc]#

Chcę go zmienić ale nie mogę. Tzn. mogę ale tylko do następnego restartu (hostname nazwa_hosta). Próbowałem już wpisać HOSTNAME do /etc/sysconfig/network. Mam tam:

NETWORKING=yes

HOSTNAME=localhost

a po restarcie dalej jest to kretyńskie pc173-196.cable.tmark.pl! :lammer: Zakładałem w /etc plik hostname z moją nazwą i też nic. W "Ustawienia Systemowe->Sieć" w zakładce DNS też wpisywałem "localhost" a on uparcie pc173..... Co robić?!

Pomóżcie bo jestem bliski "se puku" ;)

Pozdrawiam,

Piotr

Nie tylko dla Ciebie ale przede wszystkim dla fedory ;)

Kwestja nazwy jaka jest ustawiana przy starcie systemu dotyczy zciagania z dhcp tego co jest na Twoim ustawione. Jesli tam ustawione jest np sie Komp_smopiego dla Twojej maszyny to tak samo ustawi ci system.

pc173-196.cable.tmark.pl

Jeśli masz IP przydzielane jakoś w miarę na stałe (ja tak mam w w-wskim Aster), to wpisz IP do /etc/hosts i po "białym znaku" (spacja|tabulacja) wpisz swoją nazwę np.smopi i po kolejnej spacji tę "kretyńską" nazwę z DHCP Telemarku.

Do tego jako root ustaw:

hostname smopi

Ja tak zrobiłem i działa :)

pc173-196.cable.tmark.pl

[root@pc173-196 etc]#

Chcę go zmienić ale nie mogę. Tzn. mogę ale tylko do następnego restartu (hostname nazwa_hosta). Próbowałem już wpisać HOSTNAME do /etc/sysconfig/network. Mam tam:

NETWORKING=yes

HOSTNAME=localhost

Wstaw do pliku /etc/sysconfig/network zamiast localhost własną nazwę systemu i powinno działać.

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi! :D

Zrobilem tak: w pliku /etc/sysconfig/network ustawilem HOSTNAME=smopi i faktycznie po restarcie nazwa komputera zostala tak ustawiona (dzieki Sloan!). Jednak podczas logowania do GNOME system zakrzyczal, ze w /etc/hosts nie ma komputera "smopi". Dodanie odpowiedniego wpisu zalatwilo (mam nadzieje) sprawe:

[root@smopi /]# cat /etc/hosts

# Do not remove the following line, or various programs

# that require network functionality will fail.

127.0.0.1 localhost.localdomain localhost smopi

Do WalDo> Czy nie lepiej w hosts dodac Twoja nazwe przy adresie loopback? Wtedy jestes niezalezny od zmian IP. O nazwe nadawana przez Astera bym sie nie martwil i nie dodawal tego do hosts. Jesli Twój komp (lub jakis inny) bedzie potrzebowal odwolac sie do tej nazwy to ja znajdzie przez DNS Aster'a. Przynajmniej u mnie tak to teraz dziala: po wpisaniu ping pc173-196.cable.tmark.pl mój komputer odpowiada chociaz w moim hosts (nie mówiac juz o innych kompach w sieci) nie ma tej nazwy.

Pozdrawiam,

Piotr

Do WalDo> Czy nie lepiej w hosts dodać Twoją nazwę przy adresie loopback?

Pewnie lepiej. To co mam to zaszłość z czasów, kiedy walczyłem, żeby w ogóle pokazywała mi się nazwa taka jaką chcę, a nie z DHCP providera. A problemów miałem... Co nazwę zmieniłem, to połączenie z netem mi się rwało :) Więc jak już ruszyło, to nie dotykam. Lepsze jest wrogiem dobrego ;)