m.pietrzak Napisano Lipiec 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2006 Witam. Jestem nowym i bardzo nieopierzonym urzytkownikiem (_linuxa_ → Linuksa) ORT fedora 5. Czy moglby mi ktoś doradzic program dający wszelkie informacje o komputerze zarówno o sprzęcie jak i oprogramowaniu. Zainstalowałem sobie yum extendera ale nic tam nie znalazłem. ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lone_wolf Napisano Lipiec 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2006 Jako user np cat /proc/cpuinfo - wyświetli ci dane o procesorze dmesg wyświetli ięcej danych o sprzęcie. Wykonaj np dmesg | grep CD Jako root po su - lspci. To są narzędzia systemowe, możesz je odpalić w terminalu pod x-ami lub w konsoli. Wykonaj man dmesg , man lspci , man proc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzabcio Napisano Lipiec 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2006 Poza tym dodam jeszcze 3 grosze: - top - spis uruchomionych programów wraz z zajętością procesora i pamięci (odpowiednik menadżera programów ); - df - zajętość pamięci masowej (dysków twardych, usb itd.); - du - ile zajmuje dany katalog z podkatalogami - może to banalne ale swego czasu długo szukałem tego polecenia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Lipiec 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2006 jeśli chciałbyś coś do "przeglądania" sprzętu z graficznym interfejsem, to polceam hwbrowser, możesz go zainstalować przy pomocy yuma pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Lipiec 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2006 Polecam zainstalować sobie htop - ulepszona wersja top. Mogą się jeszcze przydać grep i wc do bardziej skomplikowanych poleceń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi