Skocz do zawartości

Czegos Niedoinstalowalem.. Czego ?

bisz

Rekomendowane odpowiedzi

instalujac fc5 zalezalo mi zeby byl mozliwie jaknajlzejszy no i chyba pominalem jakies skladniki kompilatorow bo przykladowo budujac kadu ze zrodel mam o takie cos :

[root@marek kadu]# ./configure

* Configuring Kadu, please wait . . . *

checking whether to enable maintainer-specific portions of Makefiles... no

checking build system type... i686-pc-linux-gnu

checking host system type... i686-pc-linux-gnu

checking target system type... i686-pc-linux-gnu

checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c

checking whether build environment is sane... yes

checking for gawk... gawk

checking whether make sets $(MAKE)... yes

checking for g++... no

checking for c++... no

checking for gpp... no

checking for aCC... no

checking for CC... no

checking for cxx... no

checking for cc++... no

checking for cl... no

checking for FCC... no

checking for KCC... no

checking for RCC... no

checking for xlC_r... no

checking for xlC... no

checking for C++ compiler default output file name... configure: error: C++ compiler cannot create executables

See `config.log' for more details.

[root@marek kadu]#

wiec pytanko - o jakim pakiecie zapomnialem ?

masz cos w tym klimacie?

gcc, gcc-g++, gcc-objc ?

w ogóle po co kompilujesz ze zródel?

rozumiem, ze chcesz jak najbardziej obciac instalke, ale dla mnie to bez sensu...

wszystko zalatwisz latwiej yumem (wiem, ze czasami szeroko rozwiazuje zaleznosci), ale zysk na przestrzeni dyskowej wcale nie bedzie mniejszy

pozdro

w ogóle po co kompilujesz ze źródeł?

rozumiem, że chcesz jak najbardziej obciąć instalkę, ale dla mnie to bez sensu...

wszystko załatwisz łatwiej yumem (wiem, że czasami szeroko rozwiązuje zależności), ale zysk na przestrzeni dyskowej wcale nie będzie mniejszy

Zwłaszcza, że chodzi o Kadu... ;)

W każdym razie jeśli chcesz mieć środowisko do kompilowania programów wgraj sobie ten pakiet za pomocą yum-a: http://buildsys.fedoraproject.org/buildgro....5-1.noarch.rpm.

On w zasadzie nic nie instaluje, tylko zawiera odpowiednie zależności, dzięki którym będziesz mieć w systemie wszystko, czego potrzebujesz do kompilacji (oczywiście pakiety podstawowe, bo programy mogą jeszcze wymagać innych). Mam nadzieję, że to Ci pomoże.

A co do Kadu to może zainteresuj się SRPM-em: http://fedoraproject.org/extras/5/SRPMS/ka...svn.fc5.src.rpm, przy okazji dowiesz się jakie pakiety są Ci jeszcze potrzebne do kompilacji.

Ludzie myślą że jak skompilują program ze źródeł z flagami pod swój procesor to im będzie chodził 1000000000000000 razy szybciej a tymczasem różnica na nowych procesorach jest minimalna.Po to fedora ma yuma by z niego korzystać.

A potem okaże się, że program nie chodzi szybciej, a nawet wolniej, bo kompilowany z niewłaściwymi flagami, lub ich brakiem. Do tego dochodzi czas trwania kompilacji, który czasem potrafi zirytować.

Więc lepiej korzystać z RPM-ów, jeżeli tylko one istnieją - to taki apel do użytkownika bisz.

Nie zapominaj, ze niektórych pakietów, jak ekg2 nie ma w repo i trzeba je kompilować BTM nigdy mi się ta sztuka z ekg nie udała...

Wiem, że nie ma, ale wkrótce będą ;) (jak tylko pojawi się libgadu).

I czemu nie udało Ci się skompilować ekg (czy ekg2)? Ja nie miałem z tym problemu, pokaż jakie wyświetla Ci błędy i coś wymyślimy.

spy, spellchecker, wmaker_docking ,tcl_scripting.... te mi na poczatek przychodza do glowy ;)

Spy ani tcl_scripting nie będzie, bo się nie kompilują. Co do tcl_scripting to prawdę mówiąc nawet nie sprawdzałem, ale jeżeli ostatnia wersja ma już ponad rok to jest niemal pewne, że w wersji 0.5.0 moduł nie ruszy.

Spellchecker, jak już zauważył rafalzaq jest w repo, natomiast wmaker_docking może się już niedługo pojawić :)