Skocz do zawartości

Windows Vista Prezentacja :d

mavik

Rekomendowane odpowiedzi

Nie, nie dam sie wciagnac w kolejnego flame'a :D

Mysle, ze ludzie z branzy z minimum kilkuletnim doswiadczeniem zawodowym wiedza o czym mowie...

Pozdro

BTW - fixboot i fixmbr nigdy nigdy nie sprawily mi klopotow, chyba mialem po prostu szczescie.

IMHO fdisk jest bardziej niebezpiecznym narzedziem ;)

• Odpowiedzi 40
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 7 months later...

chyba nie lubi windowsa....

Jeżeli chodzi o waszą rozmołe, to jestem zdania pół na pól, ponieważ z jednej strony mam windowsa i jak go dobrze odpicuje to działa dobrze (nie powiem genialnie) i raczej nie ma z nim większych problemów (czasem się zatnie) Problemy zaczynają się dziać gdy jest dużo programów i gier, wtedy robi się jedno wielkie kongo. Stwierdziłem, że na xp instaluje tylko avasta i jedna gre, ewentualnie openoffice i stery do drukarki. Z drugiej zaś strony, instalująć (_linuxa_ → Linuksa) ORT (a najlepiej Fedora Core 6) mam wszystkie potrzebne mi programy, komp nie muli, nie muszę instalować antywira (choć jest to w jakimś stopniu wymagane) efekty, bajery też są (beryl; compiz) więc po instalacji (_linuxa_ → Linuksa) ORT mam w pełni działający system, który szybko chodzi ( a jeżeli zainstaluje się np. xfce to już w ogóle bajka). W dodatku system jest legalny i darmowy, a raczej darmowy a zarazem legalny. Nie mówię, że windows jest zły, ale jest, łysy słabo zabezpieczony i trzeba w nim trochę pogrzebać żeby działął dobrze i w miare stabilnie.

Ten to musiał być zdesperowany ;>
LOL, ma na pewno zadatki na prawdziwego linuksowca :) Ale tak kilkaset "dołków" do niszczarki....

W sumie nie mam nic przeciwko windom. Używam w pracy przymusowo XP Pro i raczej nie narzekam. BSOD to już raczej przeszłość. Jednak o Viscie słysze same złe opinie. Kiedyś koledzy, specjaliści od Windows w mojej firmie mówili, że nie należy instalować Windows NT (pamięta to ktoś jeszcze ;)) przed SP3 ;) I było w tym dużo racji.

Ja tam jestem za linuchem. Za darmo, problemów jest trochę, ale ma kto pomóc (patrz: nasze forum). W domu windy ma żona i dziecko. Zmusiłem do pracy jako zwykły user a nie jako admin i ilość moich interwencji została sprowadzona niemal do zera. Jako admin logują się tylko w celu zainstalowania jakiegoś programu. Całkowity zakaz przeglądania sieci z konta administratora. Wg. mnie główny problem z windami to że zamiast działać jako bardzo ograniczony w uprawnieniach user działa się (domyślnie) jako pełnoprawny administrator. Ciekawe jak długo pożyłaby "bezboleśnie" moja Fedora, gdybym się włóczył po necie jako root ;)

Kiedyś koledzy, specjaliści od Windows w mojej firmie mówili, że nie należy instalować Windows NT (pamięta to ktoś jeszcze ;)) przed SP3 ;) I było w tym dużo racji.

Ja pamietam i musze sie nie zgodzic ;) Ci Twoi koledzy to chyba o NT tylko slyszeli w opowiadaniach od najstarszych gorali ;) - w tamtych czasach (ponad 10 lat temu...) byl to system rewelacyjny i wrecz rewolucyjny pod wzgledem niezawodnosci, stabilnosci i bezpieczenstwa. Serwerek pod WinNT4 (postawiony na zwyklym skladaku!) potrafil chodzic bez restartu ponad miesiac :) ... pewnie chodzil by i dluzej, ale mielismy procedure mowiaca o comiesiecznym restarcie. Taka sama procedura dotyczyla takze serwerow na Novellu 3, 4, 4.11 ...

Prace z NT zaczynalem od workstation 3.51 (wtedy na zwyklych desktopach krolowal Win3.1/3.11) pozniej byl NT4 serwer i workstation - wyprzedzal swoje czasy i wersje desktopowe (W95/W95OSR2/W98/W98SE) o kilka lat, i IMHO - NT4 to obok W2k najlepsze produkty jakie sie kiedykolwiek przytrafily MS.. z naciskiem na NT4 bo to byl przelom :D

To tak na marginesie OffTop'u ;)

A co do kilkuset dolkow do niszczarki - to chyba nie zupelnie tak. Mnie osobiscie zalewa krew, ze nie moge skonfigurowac i kupic porzadnego DELLa czy VAIO bez windy. Chcesz - niechcesz winde (do niedawna XP/MCE, od niedawna Vista) dostajesz ze sprzetem. Ja bym wolal zaplacic 100 funciakow mniej... :(

Pozdro

Chcesz - niechcesz winde (do niedawna XP/MCE, od niedawna Vista) dostajesz ze sprzetem. Ja bym wolal zaplacic 100 funciakow mniej...

Możesz przecież się domagać zwrotu MS'owego podatku za nieużywany system ;) To nie sprawia, że sytuacja nagle robi się zdrowa, ale to zawsze coś. Poza tym, z tego co słyszałem Dell sprzedaje/sprzedawał pecety i lapy bez windozy... czy może coś mi się pomyliło?

Możesz przecież się domagać zwrotu MS'owego podatku za nieużywany system ;) To nie sprawia, że sytuacja nagle robi się zdrowa, ale to zawsze coś. Poza tym, z tego co słyszałem Dell sprzedaje/sprzedawał pecety i lapy bez windozy... czy może coś mi się pomyliło?

Podobno się zastanawiają nad preinstalowanym Linuksem, jednak czytałem fajny artykuł że preinstalowany Linux to nie jest coś dla miłośnika Linuksa. Co do sprzętu bez Windows to jest zazwyczaj jakiś laptop z niższej półki zazwyczaj przeznaczony tylko dla firm - przynajmniej tak jest u Della i HP.

Poza tym, z tego co słyszałem Dell sprzedaje/sprzedawał pecety i lapy bez windozy... czy może coś mi się pomyliło?

Musze przyznac, ze ja o tym nie slyszalem... co innego modele serwerowe, czasami tansze modele lapkow w bulku, ale o desktopach nic nie wiem :(

Kilka lat temu gdy kupowalem stacje robocze do Firmy to mnie to nie interesowalo (taka byla polityka na zakladzie ;) - Novell na serwerach + windows na stacjach roboczych...), teraz - gdy chce kupic prywatnie cos przyzwoitego do domu to nigdzie nie widze takiej opcji (dell.co.uk)...

No i dla zasady bede musial przeplacic i kupic jabluszko... ;)

Pozdro

Co do sprzętu bez Windows to jest zazwyczaj jakiś laptop z niższej półki zazwyczaj przeznaczony tylko dla firm - przynajmniej tak jest u Della i HP.
Ale jest ;)

Podobno się zastanawiają nad preinstalowanym Linuksem, jednak czytałem fajny artykuł że preinstalowany Linux to nie jest coś dla miłośnika Linuksa.

Tak, miał być. Po Linuksowym sukcesie w Dell IdeaStorm pojawiła się iskierka nadziei, że będzie prainstalowany. Ale nic z tego. Oto artykuł ze /. na ten temat : http://linux.slashdot.org/article.pl?sid=07/03/12/0128257

Tak by nie byc goloslownym poszukalem tych laptopów. HP znalazlem przypadkiem, Della jakos mi sie nie udalo ale pamietam ze tez widzialem.

http://h10010.www1.hp.com/wwpc/pl/pl/sm/WF...5-12434458.html

http://h10010.www1.hp.com/wwpc/pl/pl/sm/WF...5-12434460.html

PS: jak widac to nie sa jakies slabe laptopy