Skocz do zawartości

Popularność Xgl'a

Coppertop

Popularność Xgl'a wśród userów FC  

36 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy masz ju? Xgl'a w swojej Fedorce?

• Tak, mam
      7
    • Mam, ale nie pod FC (pomijaj?c Koror?)
      2
    • Jeszcze nie, ale zamierzam zainstalowa?
      11
    • Nie, nie mam i nie zamierzam instalowa?
      10
    • Mam, ale nie dzia?a ;)
      3
    • Co to jest Xgl??
      3

Rekomendowane odpowiedzi

Tak cos mnie naszlo na takie sprawdzenie. Mam wrazenie, ze coraz wiecej Linuksowców interesuje sie ta technologia i instaluje ja. Ciekawi mnie wiec jak popularny jest XGL pod FC. Zapraszam wiec do ankiety ;)

PS. Dodam jeszcze tylko, ze ja mam i bardzo sobie chwale :) Podoba mi sie 100%-owa konfigurowalnosc Compiza. A poza tym bardzo ulatwia prace jak sie juz czlowiek przyzwyczai do korzystania z funkcji F12 np. i przestanie zapominac o jej istnieniu :D

• Odpowiedzi 35
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Niestety chyba faktycznie za słabo... Na stronce http://en.opensuse.org/Xgl nawet nie wymieniają kart poniżej GF4...

:lol: dawno się tak nie uśmiałem... panowie ja mam GeForce 2 MX 400 - 64 MB... i śmiaga aż miło....

..a co do sprawdzania kart to radzę sugerować się tym lista kart

Pozdrowienia Rasp...

dawno sie tak nie usmialem... panowie ja mam GeForce 2 MX 400 - 64 MB... i smiaga az milo....

Sorry, my fault :P Super - To tylko kolejny dowód na "zajefajnosc" tej technologii ;)

EDIT: O kurde, TNT2, lol! XGL chyba zadziala na wszytskim... Niech sie goscie z M$ od Aero (czy jak to sie tam nazywa :P ) ucza :D

Btw @Rasp: Juz wszystko dziala jak trzeba? :)

No właśnie wszystko prócz jednego.. nie wiem czemu ale jest problem z akceleracją video przy odtwarzaniu filmów w mplayerze... jeśli przełącze

# sam-switch x11

to działa.. a na xgl'u się tnie.. z ciekawości włączyłem właśnie youtube i nie tną się z przeglądarki, ale z programu tak... @Coppertop miałeś podobny problem?

Edit1:

Oki problem rozwiązany... pan google pomógł mi wyśmienicie..

Należy odpalać filmy w taki sposób:

mplayer -ao alsa -vo x11 -zoom -fs film.{avi,mpg,wmv,cokolwiek}

Zaraz jeszcze pogrzebię i sprawdzę co poprzestawać w gui żeby śmigało...

Edit2:

Działa... trzeba zmianić w:

Preferences->Video

xv na x11.. ale to pociąga za sobą problem poruszany w tym wątku.. mianowicie po naciśnięciu na fullscreen okno się powiększa ale nie powiększa się obraz w oknie.. jak coś znajdę to napiszę..

Coppertop miałeś podobny problem?

Nie, nie miałem. U mnie wszytsko działa wyśmienicie. Szczególnie w MPlayerze. Za to mam problem z Xine. On chyba nie lubi XGL'a :P Na szczęście ja za Xine'em też nie przepadam ;) Problem jest tego rodzaju, że gdy włączam Xine'a nie wyświetla mi się jego interface. Zamiast tego są jakieś porąbane kreski. Ale to mi specjalnie nie przeszkadza. Mam Totema, Mplatera - i wystarczy.

Swoją drogą, skoro o bajerach rodem z Novella mowa, to nie wiem czy zainteresuje was to, ale znalazłem SLEDowe menu dla FC5 - http://fullo.wordpress.com/2006/07/11/gnom...-fedora-core-5/. Zainstalowałem sobie (i wywaliłem tradycyjne, żeby mnie nie korciło z niego korzystać - jak testować to testować ;) zostawiłem sobie jednak to "zbiorcze" menu Gnome - na wszelki wypadek) i teraz testuję. Jak będę miał jakieś spostrzeżenia na jego temat to się podzielę ;) Początkowo był problem z włączeniem tego apletu - nie wiem czemu. Instalowałem go przez doubleclick na ikonce (_rpm'a_ → RPM-a) ORT. Zadziałało natomiast gdy zainstalowałem przez rpm -ivh. A może zadziałało dlatego, że miałem beagled włączony podczas tej drugiej instalacji?