Skocz do zawartości

Popularność Xgl'a

Coppertop

Popularność Xgl'a wśród userów FC  

36 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy masz ju? Xgl'a w swojej Fedorce?

• Tak, mam
      7
    • Mam, ale nie pod FC (pomijaj?c Koror?)
      2
    • Jeszcze nie, ale zamierzam zainstalowa?
      11
    • Nie, nie mam i nie zamierzam instalowa?
      10
    • Mam, ale nie dzia?a ;)
      3
    • Co to jest Xgl??
      3

Rekomendowane odpowiedzi

:lol: dawno się tak nie uśmiałem... panowie ja mam GeForce 2 MX 400 - 64 MB... i śmiaga aż miło....

..a co do sprawdzania kart to radzę sugerować się tym lista kart

Pozdrowienia Rasp...

Nie twierdzę, że u mnie by nie zadziałało. Chodzi mi głównie o problem z akceleracją 3D w Fedorze 5.

• Odpowiedzi 35
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

a co z aiglx? ktos próbował?

FC6 będzie zawierać X.Org 7.1 z AIGLX, które jednak ciągle ma problemy na nowych kartach ATI i wszystkich NVIDII z powodu braku otwartych sterowników 3D (stąd będzie domyślnie wyłączone). Jeśli jednak ktoś ma kartę Intela, Radeona z serii R200 lub R300 albo ew. poczeka na nowe sterowniki od NVIDII (które mają mieć obsługę rozszerzenia OpenGL wymaganego przez AIGLX), będzie mógł łatwo skorzystać z tej technologii, używając do wyboru: domyślne Gnomowe Metacity (wystarczy jeden przełącznik, aby pracował jako menedżer składania [więcej o menedżerach składania na Wikipedii :P] z zaimplementowanymi niektórymi efektami znanymi z compiza) lub dostępnego w repozytoriach i płytkach instalacyjnych compiza (który to jest odpowiedzialny za te wszystkie efekty, które błędnie określa się mianem "XGL". XGL jest tylko technologią akceleracji pulpitu, dość ułomną zresztą).

Aha, do tego developerzy chcą zaktualizować X-y w FC5 do wersji 7.1 (ale nie jest to na 100% pewne), więc ci którzy chcą nadal używać sterowników NVIDII (które *OCZYWIŚCIE* z tą wersją nie działają, *oczywiście* z winy NVIDII), niech darują sobie tę aktualizację. Jednak reszta może dzięki temu uzyskać dostęp do AIGLX długo przed wydaniem FC6. :)

BTW niezły flamewar w związku z tym się rozwinął na fedora-devel-list, włącznie z obrażaniem się na cały świat. ;)

Ja kozystam z XGL na Kubuntu i dziala OK. W tempie dzialania nie widze róznicy. Moze dzieki memu skromnemu sprzetu :D

Przypadkowo na Gentoo zainstalowalem X.org 7.1 i sie zdziwilem, czemu dziala nie tak jak trzeba... wina "ACCEPT_KEYWORDS="~x86"" w /etc/make.conf, który zezwolil na to.

FC6 będzie zawierać X.Org 7.1 z AIGLX, które jednak ciągle ma problemy na nowych kartach ATI i wszystkich NVIDII z powodu braku otwartych sterowników 3D (stąd będzie domyślnie wyłączone). Jeśli jednak ktoś ma kartę Intela, Radeona z serii R200 lub R300 albo ew. poczeka na nowe sterowniki od NVIDII (które mają mieć obsługę rozszerzenia OpenGL wymaganego przez AIGLX)

Pytam tak nieśmiało gdyż mam kartę radeon 9200, która jest na liście "Known Working", jednak po przełączeniu się w tryb aiglx dostaję fioletowy ekran z widocznymi konturami okien. Ale nic, szczegół, poczekam na dalszy rozwój wypadków.

PS sorry za odejście od tematu

Pytam tak nieśmiało gdyż mam kartę radeon 9200, która jest na liście "Known Working", jednak po przełączeniu się w tryb aiglx dostaję fioletowy ekran z widocznymi konturami okien. Ale nic, szczegół, poczekam na dalszy rozwój wypadków.

Hm, pamiętam, że ludzie zgłaszali taki błąd, ale nie pamiętam, czy to naprawiono... Jak znajdę odpowiedź to nie omieszkam o tym napisać.

Radeon 9550. XGL pięknie chodzi.. w okienku! Na gnomie X-y nie odpalają w fulscreen. Ale w okienku widziałem te wszystkie efekty, tylko strasznie się muliło, bo dwa managery jeden na drugim...

mam to samo, ale jeszcze nie mialem czasu dluzej przsiasc i sprobowac rozwiazac problem, w kde chodzi mi na calym ekranie a w gnomie w okienku

@perl && siekiera - cos mi sie wydaje, ze to nie XGL wam dziala w oknie tylko Compiz. Ja np. Xgl'a mam odpalanego juz w chwili wlaczania sie X'ów - jeszcze przed GDM'em a to Compiz uruchamia sie zaraz po wlaczeniu Gnome.

Ponownie prosilbym o jakiegos screena tego "fenomenu", ok? ;)

EDIT: Wypada chyba skomentowac dotychczasowy wynik sondy bo juz sie troche glosów nazbieralo ;) Musze powiedziec, ze nie jestem zaskoczony. Spodziewalem sie takiego wyniku. Tzn. znacznej przewagi "mam" i "jeszcze nie, ale zainstaluje" nad pozostalymi odpowiedziami. To dowodzi tylko jak bardzo ta technologia (czy to w formie troche niezyciowego _jak na razie_ AIGLX (mam na mysli nie dzialanie na wiekszosci istniejacych kart graficznych) czy tez XGL'a) jest ciekawa. Poza tym fajnie pokazac cos takiego na jakims slabym kompie kumplowi który jest fanem M$ (takie male nawiazanie do wymagan Visty.... :P) albo uwaza, ze Linux to tekstowy system na serwery :D

@Raven - wiem, wiem, wiem. Ale XGL jakos dziala, wiec nie do konca mozna powiedziec, ze producentów kart. Oczywiscie w ogromnym stopniu tak, ale nie do konca. Jak to mozliwe, ze gosciom od XGL'a udalo sie to uzyskac, a tym od AIGLX nie? Cóz... Tak czy siak jak na razie AIGLX jest niezyciowy. Pózniej to sie zmieni, ale do tego czasu XGL jest znacznie sensowniejszy, niestety. Takie czasy, taki rynek, tacy producenci sprzetu.

EDIT: Osobiscie wole teraz juz uzywac XGL'a i cieszyc sie nim niz czekac na zmilowanie nVidii... Takie zycie... Przykre, ale prawdziwe

Problem z AIGLX polega na tym, ze choc jest to moze nawet lepsza technologia to nie da sie jej w obecnym czasie zastosowac.

Cóż.... Mam Rivę TNT2, która się wiesza :) I niewydajny procesor.

Poczekam na wymianę sprzetu i wgram XGL i pokaże wszyskim którzy się bedę ciszyć, ze mają te swoje Visty. :P

XGL żondzi.

Ale szczerze mówiąc, czekam aż powsatnie wreszcie sprawny projekt w ramach X.Org....

• 6 months later...

Temat wiekowy, ale mam pytanko.

Będę mieć nowy komputer i zastanawiam się, czy AIGLX pójdzie na GeForce 2 MX 440 z 64M...

Wiem, że XGL i Beryl działać będą na sterownikach nvidia-glx-legacy...