Skocz do zawartości

Jak UsunĄĆ Fedore?

zbiku0

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w tytule, jak usunac Fedore 4?

Mam Win XP sp2 i Fedora Core 4, pierwszy ekran przy wlaczaniu blaszaka jest fedory dopiero pózniej wina, i tak musze zrobic formata na winie a fedorki narazie nie chce miec. Partition Magic nie chce jej usunac, wiec jak mam to zrobic??

p.s. gdzies dawno temu widzialem taki temat tylko, ze albo go nie ma albo ja go nie moglem znalezc.

pozdrawiam :)

Partition Magic ma straszne tyły jeśli chodzi o partycje zakłądane przez instalatory Linuksa; i odwrotnie - instalatory Linuksa czasem nie uznają tych stworzonych w PM; to chyba bubel PMa, gdyż problemy są nie tylko na Fedorze

polecam minidystrybucję Linux Rescue CD, albo jakiegokolwiek Knoppiksa; w obydwu jest program QTParted, który na pewno poradzi sobie bez probmemów

pierwszej plyty instalacyjnej Fedory (w obu przypadkach za pomoca menadzera partycji)

z tego co pamietam to nie da rady w ten sposób, bo co z tego, ze utworze te partycje w menadzerze "na sucho" jak on wszystko robi i formatuje dopiero przy instalacji.. a wina musze znalezc i spróbuje, ale on na pewno bedzie widzial te partycje? :)

Odpalasz instalatora xp, w miejscu gdzie wybierasz partycje do zainstalowania mozesz zaznaczyć partycje Fedory i ją usunąć, a nawolnym miejscu stworzyć coś pod winde. Jeżeli chodzi o instalator Fedory, to odpalasz cd1, jak dojdziesz do miejsca wyboru partycji, to usuwasz partycje inuksowe i albo tworzysz nowe pod win, albo zostawiasz wolne miejsce i tworzysz na nim partycje instalatorem xp'ka.

Co do gruba, to się przejmować nie musisz, jak zrobisz formata na windzie, to się sam usunie ;)

Pod windą start>panel sterowania>narzędzia administracyjne tam znajdziesz na temat dysków..

usuwasz fedore

wkładasz płyte od windy(po usunięciu tych partycjii nie uruchomisz windy)

znajdujesz w ratowaniu systemu napraw sektory MBR

!! oj panowie to nie wasza broszka trzymajmy się tematu ;) was to nie obchodzi nawet gdy wypalam własną kopię bezpieczeństwa :P poza tym wielu ludzi myśli : po co mam płacić? jak moge mieć za darmo.. no, nie dziwcie się ale Polska to niestety biedny (i drogi) kraj. koniec tego OT !! :angry: pozdro