Skocz do zawartości

Jak Zainstalowac Winde?

popell

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam kolejny problem jak zainstalowac Winde majac zainstalowana Fedorke w wersji 5 ?? bo gdy wrzucam cd z winda wyskakuje mi ten bialy napis co sie pokazuje inicjalizacja sprzetu czy cos takiego i za chwilke czarny ekran i stoi w miejscu wiecie co zrobicc ??

aha i oczywisice zeby zatrzymac FC ;]

Inicjalizacja sprzętu. To jest przed czy po tym, jak się ładują moduły do pamięci? Ostatnio musiałem skorzystać z konsoli przywracania systemu i do tego momentu nie miałem problemów. Dalej nie wiem.

Sam jestem zresztą ciekawy, jak to rozwiązać, bo już się o to ludzie pytali. A przy okazji formata nie mam ochoty czyścić całego dysku, bo to śmieszne...

eh, ludzi, nie wiem w czym tkwi problem. W Biosie ustawiacie, żeby jako pierwszy botował się CD-rom, a drugi HD, a potem wrzucacie CD z XP do czytnika i jazda. Wyskakuje Wam pytanie czy chcecie włączyć instalator, jeśli tak naciśnij "ANY key" (kończe studia informatyczne i nadal nie wiem gdzie na klawiaturze jest ten przycisk ANY ;) ), a potem normalnie instalujecie Winde. Po całej operacji wrzucacie CD Fedory i odpalacie Rescue, nadpisujecie gruba i dodajecie w nim linijke odpowiadającą odczytowi XP.

I po sprawie...

@Fedajkin no ok ok ale skoro taki z Ciebie informatyk to powiedz co zrobic jak nacisne any key i pokazuje sie 1 ekran ten z napisem inicjalizacja sprzetuczy cos takiego u gory (bialy napis na calym ekranie czarnym) po czym robi sie czarny ekran i stoi w miejscu no co zrobic ?? aha i nic sie nie rusza swieci sie czerwona dioda jak by cos ladowalo cd-rom chwile chodzi pozniej stoi w miejscu.

to powiedz co zrobic

Kupić legalny windows a nie używać pirata.Sam kiedyś mieszałem na dysku i winda dawała się zainstalować na każdej podstawowej partycji pomimo już zainstalowanych wcześniej os-ów.Teraz mam dwa linuksy i jestem bardziej legalny niż kiedyś kwaśniewski, hehheee

Troche nie kapuje z czym mas problem....

Chcesz zainstalować Windowsa czy uratować to co teraz z niego zostalo ?

TAk czy inaqczej:

wrzucasz plytke z WINXP do napędu. wciskasz bodajże R j- ak Rescue , Później logujesdz sie do swojej dystrybucji (najczęsciej wciskasz 1 i wpisujesz hasło admina)

I zaczynasz trzaskać funkcje takie jak chkdsk

Potem jeżeli problem nie ustąpi (_sprubuj_ → spróbuj) ORT po wybraniu w grubie Windowsa, od razu wcisnąć klawisz F8.

Wejscw tryb awaryjny i może sprubować przywrocićj akiś punkt przywracania.

Nie jestem zwolennikiem reinstalowania windowsa bez potrzeby ale jeżeli to nie pomożeto czeka cię Pełna instalacjia...

Tak apropos pokaż co ci wypluiwa fdisk -l

niby Xp nie musiałbyć na partycji podstawowej ale może tu go boli ?

Windows XP nie obsługuje LVM2.

Dlatego mamy czarny ekran.

Wtedy przydaje się poczciwy Knoppix albo Windows 98 do sformtowania.

Eee... nie?

Próbowałem 3 razy i tylko Win98 sobie poradził, a dokładniej jego fdisk wykrył patrycje non-dos.

Później na WinXP są wariacje - oprogramowanie nie przeszło testów zgodności, mimo oficjalności itepe.

@Fedajkin no ok ok ale skoro taki z Ciebie informatyk to powiedz co zrobic jak nacisne any key i pokazuje sie 1 ekran ten z napisem inicjalizacja sprzetuczy cos takiego u gory (bialy napis na calym ekranie czarnym) po czym robi sie czarny ekran i stoi w miejscu no co zrobic ?? aha i nic sie nie rusza swieci sie czerwona dioda jak by cos ladowalo cd-rom chwile chodzi pozniej stoi w miejscu.
Wczoraj SPECJALNIE dla ciebie robiłem na jakimś shicie u kumpla w firmie operację taką jak ty i jakoś dziwnym trafem poszło bez problemu.

Szczegóły:

partycja 1 - ext3

partycja 2 - ext3 - FC5

partycja 3 - ext3 - /home

Wrzuciłem XP i instalka poszło bez problemu... wnioski? Albo zniszczona płyta, albo walniety CD-rom (ewentualnie złośliwość przedmiotów martwych), albo jakaś stara paczka XP nie rozpoznająca partycji linuksowych (tzn. może i one nie rozpoznają ale wykrywają je), albo coś z dyskiem/taśmami/sterownikami.

Możliwe rozwiązania:

- zaproś kolegę, który trochę lepiej od ciebie się zna na tym, postaw mu Piwko niech Ci zrobi "dobrze"

- weź kompa do serwisu, niech ci zrobią "dobrze"

- pojedź Partition Magic po całym dysku i zainstaluj systemy, wg. zalecanej kolejności instalacji (XP, a potem Fedora).

P.S. Może ze mnie i taki informatyk, ale szukam możliwych rozwiązań, a nie lamentuje.

tez kiedys mialem taki problem,

przy instalacji windowsaXP system wieszal sie (czarny ekran zaraz na poczatku)

natomiast windows98 instalowal sie bez problemu,

powód: zle zrobiona tablica partycji :) z czym windowsXP sobie nie mógl poradzic

(windowsXP odczytuje dane o dysku z BIOSu a Linux z dysku,) (

i najpierw dysk byl partycjonowany przez Windowsa a potem usuwalem jedna jego partycje i partycjonowalem pod Linuska) - i stad problemy

sprawdz czy po odlaczeniu dysku twardego i rozpoczeciu instalacji wszystko bedzie dobrze (nie wiem czy instalator ruszy gdy nie ma zadnego dysku twardego, jesli mozesz podlacz jakis inny)

jesli tak, to usun partycje z windowsXP i stwórz ja jeszcze raz pod kontrola Linuksa, u mnie nie zadzialalo, pomoglo dopiero usuniecie wszystkich partycji i na nowo partycjonowanie dysku twardego pod kontrola linuksa,

nastepnie zainstalowalem fedore

potem WinXP

i wszystko dzialalo :)

(taka kolejnosc tylko po to aby sprawdzic czy mi sie instalka winxp nie wysypie)

2. Rozwiazanie drugie, spróbuj naprawic tablice partycji

:)

Napęd nie może być do kitu.

Mój napęd na przykład to LG, a płytka nowiuśka (system nielegalny :P), więc jeden wniosek: ten system nie obsługuje totalnie nowych technologii i rozwiązań, stąd problem instalacji.

popell, powiedz, jaką edycję próbowałeś zainstalować?

U mnie ani Pro, ani Pro Sp1 nie funkcjonował dobrze w tym przypadku.

Dokładnie mynus. Źle system czyta, zamiast z dysku, jak nasz ulubiony system, to z BIOSu.

Linux zapisuje cokolwiek w BIOSie? Stąd problem?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...