Skocz do zawartości

Menedżer Zabezpieczeń (psm)

adamrw

Rekomendowane odpowiedzi

trzeba przekopiować rozpakowany ff1507.tar.gz do /usr/lib/firefox1507 , oczywiście jako root i wszystko śmiga OK. Miałem ten sam problem , bo nie mogłem wejść na https - mbank
Wierze, ze gotowe binarki rozwiazuja problem ale nadal nie znamy przyczyny tych problemow...

Obecnie mam

[root@inferno ~]# rpm -qa firefox*
firefox-1.5.0.7-1.fc5

wczesniej mialem firefox-1.5.0.6-2.fc5, pod FC5 nie uruchamialem niczego innego niz wersja oryginalna rozprowadzana z dystrybucja + pozniejsze wszystkie kolejne aktualizacje z repozytoriow i nigdy nie mialem zadnych problemow ze stronami https :o

Na codzien uzywam bezpiecznych serwisow mBank, Lukas, Fortis (tu dochodza jeszcze certyfikaty...), HSBC, Orange... nigdy nic sie nie plulo o PSM.

Wiec jeszcze raz twierdze - to nie zadna wina developera lub konkretnej wersji czy bledu w paczkowaniu.

Cos zescie sobie napsuli i tyle ;)

Pozdro

Wiec jeszcze raz twierdze - to nie zadna wina developera lub konkretnej wersji czy bledu w paczkowaniu.

Cos zescie sobie napsuli i tyle ;)

Ja sądzę że może masz jakąś paczkę, która jest wymagana. Prawdopodobnie developerzy zapomnieli o wrzuceniu tego do zależności. Zatem jeśli ktoś to ma to nie ma problemu, a jak ktoś nie ma to ma problem :(

• 2 weeks later...

Mam ten sam problem i jak przekopiowalem rozpakowany ff1507.tar.gz do /usr/lib/firefox1507 , oczywiście jako root to mi sie juz (_wogole_ → w ogóle) ORT ff nie uruchamia i musze usuwac yumem ff i instalowac go od nowa a sam rozpakowny ff tez sie nie uruchamia. Potrzebuje zalogowac sie na strone mojego banku i nie moge pomozcie.

Ps. sorki za brak polskich znakow ale cos mi sie posypalo i nie moge ustawic polskiej klawiatury

Nieoczekiwana odpowiedź serwera

Firefox nie jest w stanie skomunikować się z tym serwerem.

* Sprawdź, czy zainstalowany jest Menedżer zabezpieczeń (PSM).

* Powodem tego błędu może też być niestandardowa konfiguracja serwera.

Mam to samo , znalazł ktoś porządne rozwiązanie ( zalecane nie na siłę instalowanie )

wiem ze jest to wina moich działań z firefoxem , ale nie mogę dojść do tego co zmienić bo prędzej chodziło elegancko

firefox -v
Mozilla Firefox 1.5.0.6, Copyright (c) 1998 - 2006 mozilla.org
[jaro@komp11 ~]$

a gecko 1.7 => Epiphany

chodzi fajnie

No i do tego dochodzi niemożność zrobienia update gdyż wywala coś takiego

yum update 

Restarting Dependency Resolution with new changes.
--> Populating transaction set with selected packages. Please wait.
---> Downloading header for libsane-hpaio to pack into transaction set.
libsane-hpaio-1.6.6a-1.1. 100% |=========================| 7.6 kB    00:00
---> Package libsane-hpaio.i386 0:1.6.6a-1.1 set to be updated
--> Running transaction check
--> Processing Dependency: geronimo-specs = 1.0-0.M2.2jpp_7fc for package: geron imo-specs-compat
--> Finished Dependency Resolution
Error: Missing Dependency: geronimo-specs = 1.0-0.M2.2jpp_7fc is needed by packa ge geronimo-specs-compat

geronimo-specs =>> to coś jest związane z javą – ale mój angielski nie pozwolił mi się nic dowiedzieć

Znalazłem rozwiązanie na forum niemieckim. Po pierwsze jednak chyba babol programistów. Nie wnikam w szczegóły, ale zmieniono obsługę stron SSL z mozilli na FF bez porządnych poprawek w programie. Problem powstaje po przeprowadzeniu update'a (niezależnie od wersji).

Rozwiązanie (u mnie zadziałało):

1. Sprawdzić wersję pakietu nss

rpm -q nss (miałem wersję nss-3.11-4

2. Uaktualnić wersję do nss-3.11.3-0.5.fc5 (ściągnąłem z internetu np. http://rpm.pbone.net/)

3. zainstalować rpm -ihv nss.......rpm

4. Jeszcze prawdopodobnie nie zadziała więc ściągnąć najnowszą wersję Firefoxa dla Fedory 5 (taką mam) ściągnąłem z internetu np. http://rpm.pbone.net/

5. odinstalować Firefoxa rpm -e firefox

6. zainstalować firefoxa rpm -ihv firefox ..............rpm

Powinno ruszyć (u mnie zadziałało, a już chciałem Fedorkę wywalić i wrócić do Mandrivy. Zobaczymy jak pójdzie dalej, bo po update zniknęła mi dyskietka która jest mi niezbędna, ale walczę)

Pozdrawiam