Livio™ Napisano Sierpień 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2006 Ostatnio szukałem chyba jakiegoś (_rpma_ → RPM-a) ORT i znalazłem XPDE. Jest to środowisko graficzne będące udaną imitacją Łyndołsa. Na całe szczęście posiada nawet menu, które prawie jest tak samo dobre, jak SLAB . Zainteresowałem się tym. Zastanawia mnie jednak, czy mój komputer skompiluje mi kod źródłowy tego cuda... RPMów nie ma ani dla Mandrivy, czy choćby dla Red Hata. Tarbalka ma 4,6MB. http://www.xpde.com Jednak chyba dają binarki. Opis instalacji dla FC4: http://www.xpde.com/forums/viewtopic.php?t=280. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzabcio Napisano Sierpień 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2006 No niby fajnie. Chłopaki chcą stworzyć środowisko, które byłoby proste dla ludzi przechodzących z Windows XP. Jednak nie w tym rzeczy by podrabiać sam wygląd! "Menu Start", dekorację okien i WMa, ikonki na pulpicie to ja mogę sobie podmienić w kilka sekund choćby w Xfce! Zresztą tak też zrobiłem w Gentoo domowym, żeby dziewczyna miała łatwiej. Ale co z całą rzeszą programów używanych przez takich zwykłych "ludzików"? Jedyny wspólny mianownik to OpenOffice... A reszta? Szczególnie programy specjalistyczne (np. księgowe). Ojca dawno chciałem przekonać do Linuksa. I nawet się już dał przekonać. Ale co z tego, skoro nie działa mu pod Linuksem program do kosztorysowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Livio™ Napisano Sierpień 22, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2006 Przetestowałem to to. Marne jak cholera (sorki za miniwulgaryzm). Powolne i mało funkcji. Dziwne, że wersja 0.5.1b, a prawie nic nie zrobili... Aplet "Ekran" istnieje, ale czy on działa jak powinien... Skórki interfejsu są do kitu. Powinni użyć Qt, a nie jakieś naklejanki robią. Naklejają bitmapki na widżety i zadowoleni z życia, zamiast użyć natywnych stylów. Mam pytanie do użyszkodników GNOME'a: macie jakiś plik .desktop w nazwie z GNOME w /usr/share/xsessions ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Orkan Napisano Sierpień 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2006 Zainstalowałem. Odinastalowałem Wydaje mi się że tego typu projekt jest i pozostanie projektem koncepcyjnym. Że "można". Ale nie ma co naśladować Windowsów tylko ew. inspirując się nimi wymyślać coś oryginalnego. A takie pomysły funkcjonują już w Xandrosie i Freespire. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Sierpień 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2006 macie jakiś plik .desktop... [root@inferno xsessions]# ls -l razem 20 -rwxr-xr-x 1 root root 4701 sie 2 16:10 gnome.desktop -rwxr-xr-x 1 root root 1246 sie 11 20:12 kde.desktop -rwxr-xr-x 1 root root 4734 cze 6 03:10 xfce4.desktop Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stiffler Napisano Sierpień 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2006 Niby fajne ale projekt nie rozwijany od 2 lat :/ XPde 0.5.1 released!! On August 21st 2004, the XPde Team released XPde 0.5.1, the release that includes a Start Menu and completes the desktop paradigm. Go to the downloads section to get binaries and sources. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi