Skocz do zawartości

Udostepnianie Plikow W Sieci Lokalnej

diaz

Rekomendowane odpowiedzi

jest jedyny sposób na udostepnienie plikow w sieci lokalnej w Fedorze?

smb jest metoda na udostepnianie plikow w sieciach heterogenicznych (Windows+Unix), w samym Linuksie mozesz uzyc NFS'a i podmontowywac sieciowo urzadzenia/dyski/partycje/katalogi/pliki (cos jak rozbudowane miejsca sieciowe) lub laczyc sie z innymi komputerami po konsoli lub SSH (musisz miec na innych kompach konto i sie zalogowac) i w ten sposob miec dostep do udostepnionych katalogow (do tych do ktorych nadano Ci prawa dostepu)

Z tym, że montowanie zasobów sieciowych ma sens jeżeli komputer udostępniający jest włączony nieustannie i dla danych, które mają być dostępne non-stop.

Jeżeli chcesz po prostu od czasu do czasu wysłać lub ściągnąć jakiś plik to również polecam ftp lub scp. Skonfigurowanie któregoś z tych protokołów da Ci tę przewagę iż mając publiczne IP będziesz mógł wchodzić na dysk z szerszej sieci. Dodatkowo scp ma tę przewagę iż nic nie trzeba robić. (O ile Fedora ma domyślnie zainstalowane i uruchomione ssh. Czy tak jest?) W przypadku ftp polecam proftpd i gftpd (drugi umożliwa łatwy konfig pierwszego). Są to drogi najszybsze lecz nie zawsze wystarczające (np. niemożliwe jest oczywiście oglądanie filmu bezpośrednio z dysku innego komputera - wymaga najpierw skopiowania).

Musisz zastanowić się nad rzeczywistymi potrzebami. Im większe tym więcej będziesz mieć pracy.

Z tym, że montowanie zasobów sieciowych ma sens jeżeli komputer udostępniający jest włączony nieustannie i dla danych, które mają być dostępne non-stop.
dlaczego? a jezeli chce od czasu do czasu to dlaczego nie? rozwin mysl bo nie wiem

tak ssh jest domyslnie zainstalowane

to ftp chyba nie byłoby wtedy w wersji tekstowej? (_wogole_ → w ogóle) ORT ftp kojarzy mi sie z wolnym, nie do końca bezpieczonym protokołem, na pewno pewniejsze jest ssh ale to tez jest zasuwanie w konsoli..

to ftp chyba nie byłoby wtedy w wersji tekstowej? (_wogole_ → w ogóle) ORT ftp kojarzy mi sie z wolnym, nie do końca bezpieczonym protokołem, na pewno pewniejsze jest ssh ale to tez jest zasuwanie w konsoli..

jaka konsola? ;) wszystkie te programy posiadaja wiele nakladek graficznych i sa wbudowane menadzery plikow np. w krusader'a

tez nie wiem dlaczego nie ;)

co do wymiany plikow w linuksie to moze Cie zainteresuje LISa:

LISa is a small daemon which is intended to run on end user systems. It provides something like a "network neighbourhood", but only relying on the TCP/IP protocol stack, no smb or whatever. The information about the hosts in your "neighbourhood" is provided via TCP port 7741.