Skocz do zawartości

Co Się Dzieje Z Cups,

Amos

Rekomendowane odpowiedzi

Mam drukarkę HP DeskJet 660C (stara, ale jeszcze działa).

Parę miesięcy temu zainstalowałem ją sobie bez większych problemów w systemie za pomocą Centrum Sterowania KDE na porcie

HP DESKJET 660C LPT parport0 HPLIP. 

Mogłem drukować, nic szczególnego się nie działo.

Od tamtego czasu było trochę aktualizacji, zarówno KDE jak i CUPS. Po ostatniej aktualizacji CUPS (a może KDE??) zaczęły się problemy. Oto nie mogę zaktualizować system-config-printer-gui, bo woła o CUPS powyżej 1.1.17-4. Daję więc

rpm -q cups

A ten mi wypisuje, że mam dwie wersje cups w systemie: 1.2.1-1.7 i 1.2.2-1.8. Odinstalowałem więc tą pierwszą i przeinstalowałem drugą. Jednak system-config-printer-gui nadal nie chce się aktualizować, a po wejściu do zakładki "Drukarki" w Centrum Sterowania okazało się, że już nie ma mojej drukarki.

Zatem zacząłem ją dodawać tak jak poprzednio, na tym samym porcie. I tu zaczęły się kłopoty, bo po przejściu wszystkich okien kreatora i wciśnięciu klawisza "Zakończ" podaje mi komunikat, że nie może dodać drukarki, a w logach CUPSa pojawia się coś takiego:

I [27/Aug/2006:17:28:51 +0200] Started "/usr/lib/cups/daemon/cups-deviced" (pid=5911)
E [27/Aug/2006:17:28:54 +0200] [CGI] Unable to scan "@LOCAL"!
E [27/Aug/2006:17:54:54 +0200] CUPS-Add-Modify-Printer client-error-bad-request: printer-uri musi być w formie "ipp://NAZWAKOMPUTERA/printers/NAZWADRUKARKI".

To samo dzieje się, gdy chcę dodać tą drukarkę po prostu na porcie LPT1.

To problem KDE czy CUPSa?? Czy można coś z tym zrobić, bo na obecną chwilę jestem pozbawiony drukarki??

System jest zaktualizowany, ostatnio w aktualizacji jest tylko ten nieszczęsny system-config-printer...

Nieszczęsny ? To bardzo dobre narzędzie. Sam za pomocą niego konfigurowałem swoją drukarkę na USB HP PSC 1410. Żadnych problemów z nią nie miałem. Zainstaluj hplip. Jest w repozytoriach yuma. Potem odpalasz z roota hp-setup -a i ci automatycznie znajdzie i zainstaluje drukarkę. Pozdro :)

Daniel_2005:

HPLIP mam zainstalowane, ale niestety nie obsługuje on tego modelu drukarki. Wygląda to tak:

Using device: hp:/par/DESKJET_660C?device=/dev/parport0
Setting up device: hp:/par/DESKJET_660C?device=/dev/parport0
(Note: Defaults for each question are maked with a '*'. Press <enter> to accept the default.)
error: Unsupported printer model.

Użyłem sformułowania, iż system-config-printer jest nieszczęsny, bo nie chce się zaktualizować, a nie dlatego że mam o nim złe mniemanie.

dj_oko:

Porty, o których napisałeś, mam odpalone:

tcp        0      0 127.0.0.1:50000             0.0.0.0:*                   LISTEN      1602/hpiod
tcp        0      0 127.0.0.1:50002             0.0.0.0:*                   LISTEN      1607/python
tcp        0      0 127.0.0.1:631                0.0.0.0:*                   LISTEN      1618/cupsd

Z ostatniej chwili:

Dodałem drukarkę za pomocą system-config-printer. Wygląda na to, że to menedżer drukowania z KDE daje tyłka, a nie CUPS...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...