Amos Napisano Sierpień 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2006 Mam drukarkę HP DeskJet 660C (stara, ale jeszcze działa). Parę miesięcy temu zainstalowałem ją sobie bez większych problemów w systemie za pomocą Centrum Sterowania KDE na porcie HP DESKJET 660C LPT parport0 HPLIP. Mogłem drukować, nic szczególnego się nie działo. Od tamtego czasu było trochę aktualizacji, zarówno KDE jak i CUPS. Po ostatniej aktualizacji CUPS (a może KDE??) zaczęły się problemy. Oto nie mogę zaktualizować system-config-printer-gui, bo woła o CUPS powyżej 1.1.17-4. Daję więc rpm -q cups A ten mi wypisuje, że mam dwie wersje cups w systemie: 1.2.1-1.7 i 1.2.2-1.8. Odinstalowałem więc tą pierwszą i przeinstalowałem drugą. Jednak system-config-printer-gui nadal nie chce się aktualizować, a po wejściu do zakładki "Drukarki" w Centrum Sterowania okazało się, że już nie ma mojej drukarki. Zatem zacząłem ją dodawać tak jak poprzednio, na tym samym porcie. I tu zaczęły się kłopoty, bo po przejściu wszystkich okien kreatora i wciśnięciu klawisza "Zakończ" podaje mi komunikat, że nie może dodać drukarki, a w logach CUPSa pojawia się coś takiego: I [27/Aug/2006:17:28:51 +0200] Started "/usr/lib/cups/daemon/cups-deviced" (pid=5911) E [27/Aug/2006:17:28:54 +0200] [CGI] Unable to scan "@LOCAL"! E [27/Aug/2006:17:54:54 +0200] CUPS-Add-Modify-Printer client-error-bad-request: printer-uri musi być w formie "ipp://NAZWAKOMPUTERA/printers/NAZWADRUKARKI". To samo dzieje się, gdy chcę dodać tą drukarkę po prostu na porcie LPT1. To problem KDE czy CUPSa?? Czy można coś z tym zrobić, bo na obecną chwilę jestem pozbawiony drukarki?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Sierpień 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2006 Zaktualizuj system. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Sierpień 27, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2006 System jest zaktualizowany, ostatnio w aktualizacji jest tylko ten nieszczęsny system-config-printer... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Sierpień 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2006 System jest zaktualizowany, ostatnio w aktualizacji jest tylko ten nieszczęsny system-config-printer... Nieszczęsny ? To bardzo dobre narzędzie. Sam za pomocą niego konfigurowałem swoją drukarkę na USB HP PSC 1410. Żadnych problemów z nią nie miałem. Zainstaluj hplip. Jest w repozytoriach yuma. Potem odpalasz z roota hp-setup -a i ci automatycznie znajdzie i zainstaluje drukarkę. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Sierpień 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2006 netstat -np -at wyswietli ci odpalone otwarte porty i należące do nich programy. Powinny być porty 631, 50000 i 50002 To są jakieś usługi do drukarek HP (cups, hplib, hpssid) To musi byc odpalone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Sierpień 28, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2006 Daniel_2005: HPLIP mam zainstalowane, ale niestety nie obsługuje on tego modelu drukarki. Wygląda to tak: Using device: hp:/par/DESKJET_660C?device=/dev/parport0 Setting up device: hp:/par/DESKJET_660C?device=/dev/parport0 (Note: Defaults for each question are maked with a '*'. Press <enter> to accept the default.) error: Unsupported printer model. Użyłem sformułowania, iż system-config-printer jest nieszczęsny, bo nie chce się zaktualizować, a nie dlatego że mam o nim złe mniemanie. dj_oko: Porty, o których napisałeś, mam odpalone: tcp 0 0 127.0.0.1:50000 0.0.0.0:* LISTEN 1602/hpiod tcp 0 0 127.0.0.1:50002 0.0.0.0:* LISTEN 1607/python tcp 0 0 127.0.0.1:631 0.0.0.0:* LISTEN 1618/cupsd Z ostatniej chwili: Dodałem drukarkę za pomocą system-config-printer. Wygląda na to, że to menedżer drukowania z KDE daje tyłka, a nie CUPS... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Sierpień 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2006 Teraz spisz ten adres który uzyskałeś, czyli hp:/par/DESKJET_660C?device=/dev/parport0 i stwórz nową drukarkę w system-config-printer z tym adresem urządzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Sierpień 28, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2006 Daniel_2005 czytaj dokładnie moje posty. Napisałem, że drukarkę już dodałem, właśnie z tym adresem. Jednak konsola rulez. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi