Skocz do zawartości

Motorola-sb5100 Pod Usb + Kablówka

zbyszekduzy

Rekomendowane odpowiedzi

Mam FC5.Potrzebuję dwóch sygnałów z modemu .Modem kablowy mam teraz podłączony do karty sieciowej- OK

Chciałbym jednak do drugiego kompa pobierać sygnał przez wyjście USB.

Nie mam jednak sterowników pod (_linuxa_ → Linuksa) ORT.Były tylko pod windę jak zwykle ;(

na stronie motoroli http://www.motorola.com/softmodem/driver.htm

Motorola SoftModem driver is delivered RPM packages containing binary images of driver applicable for installation on the following systems:

* RedHat 7.3 (kernel version 2.4.18-3, sm56-06.05.00-1.rh7.i386.rpm)

* RedHat 8.0 (kernel version 2.4.18-14, sm56-06.05.00-1.rh8.i386.rpm)

* RedHat 9.0 (kernel version 2.4.20-8, sm56-06.05.00-1.rh9.i386.rpm)

For instance, to install driver on RedHat 7.3, type

rpm - i sm56-06.05.00-1.rh7.i386.rpm

Process must be completed without any errors unless current OS is not supported. Note,that driver installation includes compilation stage, i.e. gcc installed is prerequisite. After installation completed the computer should be rebooted.

Uninstallation Procedure

In order to uninstall driver use general RPM uninstallation procedure:

rpm -e sm56

The process should complete without any errors.

©Copyright 2004 Motorola Inc. All rights reserved

czy to będzie ok jak wezmę stery do RedHat 9.0 ?

Troche nie na temat, ale

[1] Jestes pewny, ze mozesz wykorzystac oba wyjscia modemu jednoczesnie? Nie chce mi sie sprawdzac jak jest z ta motorola, ale w wiekszosci modemow/routerow z jakimi sie spotkalem mozna korzystac tylko z jednego z nich... warto to sprawdzic.

[2] Na zainstalowanie sterownika RH9 nie widze najmniejszych szans... za duze zmiany w kernelu 2.4 -> 2.6 i innych podstawowych skladnikach systemu (jak chociazby wzmiankowany kompilator i proces kompilacji po drodze - nie wierze ze cos tak starego pojdzie z nowym gcc, podobnie nie wierze ze SELinux pozwoli temu czemus zadzialac nawet jak sie to uda skompilowac ;) )...

[3] Zamiast kombinowac zainwestuj w druga karte sieciowa do komputera przy modemie (~20zl?) i udostepnij polaczenie z netem temu drugiemu...

Powodzenia

witam

moim skromnym zdaniem przy tym modemie i twoim operatorze internetowym ( ICP ) to jest dobre rozwiazanie, ale nie jestem pewien czy bedzie mozliwa jednoczesna praca na 2 kompach w necie, nie wiem jak zareaguje na to operator. ja bym postawil jakiegos switcha lub najlepiej postawic kompa 300-500 MHz, obnizac TTL, i hulaj dusza.

pozdro

Wojtek

ps : pogoogluj, ludzie na róznych forach pisza ze przez usb to "nierobotajet" trzeba kombinowac ze switchami lub najlepiej jakis maly router albo komp

Troche nie na temat, ale

[1] Jestes pewny, ze mozesz wykorzystac oba wyjscia modemu jednoczesnie? Nie chce mi sie sprawdzac jak jest z ta motorola, ale w wiekszosci modemow/routerow z jakimi sie spotkalem mozna korzystac tylko z jednego z nich... warto to sprawdzic.

sprawdziłem w centrum ICP

można korzystać z modemu i 2 kompów jednocześnie przez oba wyjścia :)