Skocz do zawartości

Upgrade Fc3->fc5

k300i

Rekomendowane odpowiedzi

Chcialem sie podpiac pod istniejacy temat o upgradzie, ale sie nie da ;) Dlatego tutaj, dwa szybkie pytania.

Mam FC3. Chce przeskoczyc na FC5.

Z lektury postow, artykulow i innych opracowan dot. aktualizacji przez Yuma wynika, ze cos sie moze sypnac ;) dlatego uznalem, ze przy moim poziomie "zaawansowania" wole to chyba jednak zrobic przy pomocy obrazow plyt i instalatora automagicznego. I teraz 2 pytania.

- Czy moge przejsc z FC3 od razu na FC5 czy jednak najpierw powinienem jeszcze sciagnac obrazy plyt czworki?

- Czy gnome zachowa ustawienia uzytkownikow, tzn. ustawienia apletow na paskach, tapety, szufladki itp.? Czy bede musial ze wszystkim dlubac sie od poczatku?

Bo z tego, ze wszystkie "niestandardowe" paczki typu wtyczki do xmmsa itd. mi przepadna, zdaje sobie sprawe ;)

Moim skromnym zdaniem najlepiej i najbardziej bezboleśnie będzie zrobic kopie zapasowe katalogu /home i innych ważnych danych, a potem format całego dysku i instalacja od zera. Przy tym będzie najmniej problemów, a jak potem przywrócisz /home z backupów, to ustawień użytkowników nie stracisz.

Dochodzi jednak problem pod tytulem - sporo roznego stuffu na dysku i brak nagrywarki DVD, a smazenie tego na plytach CD zajmie wiecznosc :(

To jeszcze inaczej - pal licho ustawienia, tapety itp., to do odtworzenia bedzie :) Zawartosci /home i /var/data (gdzie sobie zrobilem drugi "magazyn" na dane) szlag nie powinien trafic? ;)

Po drugie - programy "third party" ktore mam - lepiej odinstalowac i zainstalowac ponownie po upgradzie systemu, nie?

No i czy upgrade 3->5 smignie?

Sorry za - moze glupie - pytania, ale wole sie dobrze przygotowac do takiej operacji i wiedziec, co ewentualnie moze pojsc nie tak.

Zawartosci /home i /var/data (gdzie sobie zrobilem drugi "magazyn" na dane) szlag nie powinien trafic? ;)
Jak na osobnej partycji to nic się nie stanie. Po prostu trzeba uważać co się robi. Swoją drogą robienie magazynu na /var to nie był dobry pomysł ;) Jak nie masz /home na osobnej partycji to już gorzej, trzeba zrobić backup.

@siekiera ustawienia Gnome, to chyba najmniejszy problem - wystarczy przecież wyciąć odpowiednie katalogi (.gnome, .gnome2 itp.). Ostatnio po instalacji FC5 tak zrobiłem, bo mi się Gnome powykręcało jakoś, poustawiałem od nowa i gra.

No i czy upgrade 3->5 smignie?
Może, ale nie musi. Ja bym chyba robił w dwóch "hopkach": FC3 do 4, FC4 do 5. Tak czy siak warto się chyba z takim upgradem uporać, bo to już za chwilę FC6.

Pozdr,

W.

To ja chyba zrobie w ten sposob, ze zainwestuje niedlugo w nagrywarke DVD, bo bez tego z porzadnego backupu nici ;) Potem spokojnie zaczekam na opinie o szostce, czy fajna, co sie kaszani, a co nie ;) i przemysle kwestie, czy szostka w ogole bedzie sensownie smigac na moim dosc archaicznym sprzecie, a potem faktycznie zbackupuje co sie da (jeszcze Was wtedy pomecze o rade, ok? ;) ) i zainstaluje FC6 "na czysto".