Skocz do zawartości

Kde - Deinstalacja

broda

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

moze troche banalny topic, ale mam takie pytanie:

w jaki sposób odinstalowac srodowisko graficzne KDE, ale tak aby pozostaly biblioteki potrzebne przy takim sofcie jak: krusader i k3b?

cala grupa KDE wazy sporo, dlatego nie mam ochoty eksperymentowac z yumem... pamietam, ze jak instalowalem kiedys kdewebdev (gdzie jest quanta - juz jej nie uzywam, przerzucilem sie na BlueFisha), to yum rozwiazal zaleznosci bardzo szeroko - tak szeroko, ze mam teraz oprócz GNOME, takze KDE,

wydaje mi sie, ze potrzebne sa tylko kdelibs, mozna pociagnac je yumem bez calej reszty KDE?

witam,

może trochę banalny topic, ale mam takie pytanie:

w jaki sposób odinstalować środowisko graficzne KDE, ale tak aby pozostały biblioteki potrzebne przy takim sofcie jak: krusader i k3b?

cała grupa KDE waży sporo, dlatego nie mam ochoty eksperymentować z yumem... pamiętam, że jak instalowałem kiedyś kdewebdev (gdzie jest quanta - już jej nie używam, przerzuciłem się na BlueFisha), to yum rozwiązał zależności bardzo szeroko - tak szeroko, że mam teraz oprócz GNOME, także KDE,

wydaje mi się, że potrzebne są tylko kdelibs, można pociągnąć je yumem bez całej reszty KDE?

no to nie wiem czy sie da ale kto wie :) krusader i k3b potrzebuja podstawowych bibliotek z kde i chcac nie chcac bedziesz musial miec chyba kde w wersji podstawowej. to tylko moja opinia ale sadze ze to na 80% prawdopodobne. sam instalowalem amaroka, krusadera i kdevelop i mi prawktycznie 1/3 kde calego poinstalowalo ofkoz bez zadnych tam zbednych bajerow.

@broda - az tak Ci zalezy na pozbyciu sie kilkudziesieciu MB? Masz az tak powazny deficyt miejca na dysku?... ;)

Mowiac szczerze - wole stracic 100MB niz zainstalowac pojedynczy pakiet recznie z opcja force / nodeps / nofiles itp itd

I wcale nie dla tego ze sie boje takich zabiegow (jakos sobie radze z rpm ;)), ale dla swietego spokoju i dla tego, ze juz kilkukrotnie stracilem sporo nerwow i czasu odkrecajac takie dzialania :(

To samo dotyczy kompilowania i uzywania niestandardowych wersji programow, ale czasami po prostu nie ma wyjscia... i to juz zupelnie inna para kaloszy.

Najgorsze jest to, ze po takich zabiegach nie znasz dnia ani godziny kiedy przyjdzie Ci za takie zachowanie zaplacic - czasami po pierwszym restarcie a czasami po kilku miesiacach i dziesiatkach standardowych instalacji i updateow - oczywiscie w najmniej odpowiednim i oczekiwanym momencie ;)

Jesli nie musisz, nie ruszaj KDE, niech lezy na boku... inna sprawa to to co napisal fafig - przy instalacji pierwszego programu z galezi KDE i tak bedziesz potrzebowal QT, kdelibs i kilku innych drobiazgow, a po instalacji kilku programow zauwazysz, ze w zasadzie znow masz (prawie) cale KDE na dysku :D

Pozdro

nie zalezy mi na miejscu na dysku, ale wkurza mnie update yuma, "musze caly czas czuwac", zeby nie zrobil update KDE, bo to jest 185 megasów u mnie:)

nie bardzo popieram bawienie sie rpm z opcjami: nodepts, forced itd.. ;)

chyba faktycznie dam sobie spokuj, przeciez wszystko ladnie chodzi - po co kombinowac? ;)

"musze cały czas czuwać"
Nie przesadzaj ;)

Wystarczy puszczac update w ten sposob

yum update --exclude=*kde*

i po problemie :D

Z drugiej jednak strony - skoro chcesz uzywac kilku pakietow z KDE - to po jakims czasie krzykna Ci te pakiety o niespelnionych zaleznosciach, bo nowe wersje beda wymagaly np nowego QT czy kdelibs...

Moge Cie tylko pocieszyc, ze uruchamiajac update regularnie nie bedziesz mial jednorazowo 185MB do pobrania :)

Pozdro

znaczy sie rozwiazanie Adiego mnie najbardziej inetersuje - wklepanie do yum.conf na stale frazy wykluczajacej kde jest najbardziej elegamckie, ale kurde nie dziala:

ogólnie yum niby costam wyklucza:

Excluding Packages in global exclude list

ale pózniej

---> Package kdebase.i386 6:3.5.4-0.4.fc5 set to be updated

dalej swoje ;)

póki co kombinuje

p.s. Daniel co ty taki szybki bill do zamykania topików? ;)

spoko, też zawsze wklepuje kda\* ;)

nie działa nic z tych rzeczy:

exclude=kde

exclude=kde\*

exclude=kde*

exclude= kde\*

exclude="kde\*"

...

może trzeba jakoś wykluczyć grupę?

btw. przeczytałem już mana od deski do deski (yum, yum.conf) ;)

//EDIT:

zacząłem wklepywać wszystkie kombinacje jeszcze raz i zapisywać sobie to co wklepałem na kartce i kurde, teraz exclude=kde* zadziałało ;)

może jak wcześniej wpisywałem, to coś przegapiłem?

dzięki za pomoc ;)

Daniel, możesz zamykać ;)

pozdro,

broda na tropie kolejnej zagadki :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...