mcaron Napisano Sierpień 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2004 Dziekuje wszystkim za pomoc i odpowiedzi w mojej ostatniej akcji informacyjnej. Duzo sie dowiedzialem i nauczylem... ale jak wiadomo czym wiecej odpowiedzi tym wiecej pytan.... to jedziemy: 1)Czy w KDE jest YMP? Nie moge tego znalesc. Nie wiem czy chodzi w tle KDE a z tego co wiem program jest istotny. 2)Nadal szukam programu pocztowego pod (_linux'a_ → Linuksa) ORT ktory ma fuknje dzielenia i laczenia wiadomosci. Dokladniej chodzi o to, ze niektore programy pocztowe (m. in. Outlook, The BAT) maja funkcje dzielenia wiadomosc powyzej danego rozmiaru. 3)Czy ktos wie jak odinstalowac programy które sa dodane do KDE? Metoda rpm -e nie działa. Chodzi mi m. in. o nieprzydatne mi (_wogóle_ → w ogóle) ORT programy typu Kandy, Karm, itd. dziekiuje za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Sierpień 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 14, 2004 ad 3) rpm -e --force nazwa albo rpm -e --nodeps nazwa (to drugie bardziej, bo force uzywa sie przy instalacji ;P ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 15, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2004 1)Czy w KDE jest YMP? Wybacz moją ignorancję, ale co to jest? 2)Nadal szukam programu pocztowego pod (_linux'a_ → Linuksa) ORT ktory ma fuknje dzielenia i laczenia wiadomosci. Na pewno nie Mozilla ani TB → http://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=60981 3)Czy ktos wie jak odinstalowac programy które sa dodane do KDE? Metoda rpm -e nie działa. Chodzi mi m. in. o nieprzydatne mi (_wogóle_ → w ogóle) ORT programy typu Kandy, Karm, itd. Wspomniane programy należą do paczki kdepim, więc będziesz musiał ją wywalić. Z KDE jest o tyle źle, że paczki są w miarę duże i zawierają wiele programów. Można by pakiety rozbić na mniejsze, ale jakoś tego nie zrobiono :/ rpm -e --force nazwa albo rpm -e --nodeps nazwa Tych opcji nie powinno się w ogóle używać w 99,99% przypadków, bo zwykle coś potem nie będzie działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcaron Napisano Sierpień 16, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2004 1)Czy w KDE jest YMP? Wybacz moją ignorancję, ale co to jest? Chodzi naturalnie o YUM... chyba Mam na mysli program ktory w GNOME znajdowal sie w dolnym prawym rogu i mial za zadanie instalowac aktualizacje programow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 16, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2004 Mam na mysli program ktory w GNOME znajdowal sie w dolnym prawym rogu i mial za zadanie instalowac aktualizacje programow. Aha, chodzi o rhn-applet :-) K → Narzędzia systemowe → Red Hat Network Alert Icon i powinno się pojawić na pasku. Jeśli wolisz, żeby proces aktualizacji był bardziej automatyczny, to odpal ntsysv lub system-config-services i zaznacz usługę yum, a potem ją uruchom. System będzie się samemu aktualizował. W przypadku ewentualnych błędów będziesz o tym informowany - zostanie wysyłany mail do roota. Polecam pozmieniać serwery w /etc/yum.conf na jakieś szybsze, np. http://sunsite.mff.cuni.cz/pub/fedora/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi