Skocz do zawartości

Cedega + Instalacja + Fstab (?) :-/

Gość PhockouS

Rekomendowane odpowiedzi

Gość PhockouS

witam .

jak zainstalowac gre za pomoca cedegi ? kiedy daje "mount" pisze ,zebym zedytowal fstab . co mam zrobic ? :| wiem , ze lamerskie pytanie , ale naprawde nie ogarniam tej cedegi ..

nie wiem jak KDE, ale w Gnomie plyty domyslnie sa automatycznie montowane. "mount" jest do recznego montowania partycji ( :) ) ale TYLKO z poziomu roota. Jesli chce to zrobic user, albo chcesz to zautomatyzowac to edytujesz fstab. Zobacz "man fstab".

Gość PhockouS

Chodzi mi dokladnie o pomoc przy instalacji gry za pomoca Cedegi :-) Mam engine + gui , no ale nie umiem tego zainstalowac . Podam na przykladzie gry "Diablo II LoD" - mianowicie : wkladam plyte , klikam guzik "autodetect" , gre oczywiscie wykrywa i "zatwierdza (?) " . Potem musze utworzyc tkz. "shorcut" ( skrot ) i wtedy zaczynaja sie klocki , mianowicie nie wiem co i jak . Jakby ktos byl tak mily i objasnil mi to :-] Mecze sie z Cedega juz dluzszy czas i jakos nie moge tego ogarnac :-C

Gość PhockouS

dziwna ta cedega .. czy moglby mi ktos opisac czynnosci ktore musze zrobic , aby zainstalowac i uruchomic gre z 5 gwiazdkami czyli Diablo 2 ? :| Szukalem tego , lecz nie maja ludzie takich prostych problemow :-)

nie siedzę teraz przed linuchem ale powiem tak... mount nie działa tak jak powinno. Musisz wejść w belkę u góry i tam znaleźć ręczną instalację. Potem wybierasz z listy program o jaki Ci chodzi i cedega sama odpali instalkę z płyty. Jeśli programu nie będziesz mieć na liście wtedy odpalasz terminal i wpisujesz w nim:

cedega /mnt/cd-rom/setup.exe

lub jeśli masz grę w formie katalogu na dysku (w moim przypadku była to Ultima Online) piszesz:

cedega /mnt/dysk_d/downloads/ulitma/setup2d.exe

Cedega odpali ci instalator, a samą gre będziesz normalnie uruchamiał z programu cedega.

• 10 months later...

Witam!

Mój problem z cedegą polega na takich komunikatach

Can't seem to be able to execute the WineX start up script /home/nefret/.cedega/.winex_ver/winex-6.0.2/bin/winex3 - perhaps your installation of WineX version 6.0.2 is corrupted?

Ogólnie nie mogę uruchomić żadnej gry!. Może ktoś wie jak doinstalować ten WineX?

• 1 month later...
Witam!

Mój problem z cedegą polega na takich komunikatach

Can't seem to be able to execute the WineX start up script /home/nefret/.cedega/.winex_ver/winex-6.0.2/bin/winex3 - perhaps your installation of WineX version 6.0.2 is corrupted?

Ogólnie nie mogę uruchomić żadnej gry!. Może ktoś wie jak doinstalować ten WineX?

Podejzewam ze nie masz zainstalowanego programu winex lub masz stara wersje.. Wpisz

yum install winex

LUB

Yum update winex