-pavlus- Napisano Październik 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2006 Witam wszystkich, niedawno zainstalowalem FC5 poinstalowalem wszystko i przyszedl czas na zamontowanie partycji ntfs. W pliku fstab/etc dopisalem linijke zgodnie z ta instrukcja. Po ponownym uruchomieniu FC5 bylo wsyztsko OK widzial partycje z windowsa, problem pojaiwil sie gdy chcialem zamontowac pozostale partycje. Dopisalem pozostale 4 linijki i wrtedy plik fstab/etc wyglada tak : LABEL=/ / ext3 defaults 1 1 devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0 LABEL=/home /home ext3 defaults 1 2 proc /proc proc defaults 0 0 sysfs /sys sysfs defaults 0 0 LABEL=SWAP-hdb3 swap swap defaults 0 0 /dev/hda5 /mnt/win_e_mp3 ntfs ro,defaults,umask=0222 0 0 /dev/hda1 /mnt/win_a_zeus ntfs ro,defaults,umask=0222 0 0 /dev/hda6 /mnt/win_b_filmy ntfs ro,defaults,umask=0222 0 0 /dev/hda7 /mnt/win_c_roznosci ntfs ro,defaults,umask=0222 0 0 /dev/hdb5 /mnt/win_d_kieszen ntfs ro,defaults,umask=0222 0 0 Podczas instalcji jest wszystko ok tylko ze instalator wypisuje ze linia 9,10,11 i 12 is bad przy montowaniu innych systemow plikow. Linia ósma jest ok, zamatowana partycja jest i idzie z niej odczytywac dane ale partycje które sa montowane w pozostalych czterech linijkach sa niedostepne. Czy moze mi ktos powiedziec co jest zle w tym pliku zamontowane ?? Dodam jeszcze ze mam dwa dyski WDC 250 GB a drugi WDC 80 GB jako slave, (_linuks_ → Linux) ORT jest na 80-tce chodzi brez zarzutu. Przed montowaniem sprawdzilem identyfikacje dyskow poleceniem /sbin/fdisk -l i terminal wysypal takie cos: Disk /dev/hda: 250.0 GB, 250059350016 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 30401 cylinders Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes Device Boot Start End Blocks Id System /dev/hda1 * 1 3837 30820671 7 HPFS/NTFS /dev/hda2 3838 30401 213375330 f W95 Ext'd (LBA) /dev/hda5 3838 14036 81923436 7 HPFS/NTFS /dev/hda6 14037 24235 81923436 7 HPFS/NTFS /dev/hda7 24236 30401 49528363+ 7 HPFS/NTFS Disk /dev/hdb: 80.0 GB, 80026361856 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 9729 cylinders Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes Device Boot Start End Blocks Id System /dev/hdb1 * 1 1020 8193118+ 83 Linux /dev/hdb2 1461 9729 66420742+ f W95 Ext'd (LBA) /dev/hdb3 1021 1147 1020127+ 82 Linux swap / Solaris /dev/hdb4 1148 1460 2514172+ 83 Linux /dev/hdb5 1461 9729 66420711 7 HPFS/NTFS Partition table entries are not in disk order (_acha_ → aha) ORT foldery w których montuje partycje sa stworzone w folderze mnt. Puste linijki w pliku fstab/etc sa zostawione nawet dwie Prosilbym o porade jak mam zamontowac pozostale partycje w linuksie ?? Szukalem podobnych tematów ale nic podobnego nie znalazlem ale gdybym co sprzeoczyl to z gory PRZEPRASZAM jestem nowym uzytkownikiem FC5 dopiero go poznaje. Z gory dziekuje i Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marq_c Napisano Październik 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2006 a próbowałeś zamontować te partycje ręcznie? czy logujesz się do systemu jako root, czy jako zwykly użytkownik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-pavlus- Napisano Październik 3, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2006 Hmm recznie nie probowalem tego zrobic chyba... A do systremu loguje sie jako uzytkownik a w terminalu przelogowuje na roota !! Mozesz wyjasnic na czym polega te reczne montowanie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2006 Mozesz wyjasnic na czym polega te reczne montowanie ??man mount w skrócie np.mount -t ntfs /dev/hda7 /mnt/win_c_roznosci Jak chcesz mieć read/write na NTFS to przetrenuj ntfs-3g - poszukaj usera Daniel_2005 - ma w sygnaturce link do opisu jak to zrobić. Ja specjalnie zakładałem NTFS żeby wypróbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-pavlus- Napisano Październik 3, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2006 PO zamontowaniu partycji recznie wszystko dziala i dzialaja wszystkie partycje Ale trzeba je wlansie montowac po kazdorazowym uruchomieniu fedory A zapis na partycje ntfs narazie jest mi niepotrzebny. Nieco inne rozwiazanie problemu podsunal mi inny fachowiec a mnianowicie: wyedytowanie w gedicie pliku /etc/rc.d/rc.sysinit dopisaniu na samym koncu linijek odpowiedzialnych za montaz partycji zapisanie go i pozostawienu pustej linijki. No i dziala bezproblemowo nie ma zadnych bledow i problemow !!! Wszystko si edzialo jako root oczywiscie. Kod odpowiezialny za montaz partycji: mount -t ntfs /dev/hda7 /home/Paulo/Desktop/roznosci -o umask=00 mount -t ntfs /dev/hda6 /home/Paulo/Desktop/filmy -o umask=00 mount -t ntfs /dev/hda5 /home/Paulo/Desktop/mp3 -o umask=00 mount -t ntfs /dev/hdb5 /home/Paulo/Desktop/kieszen -o umask=00 Po dodaniu tych linijek do pliku /etc/rc.d/rc.sysinit wszystko dziala poprawnie. Dziekuje za pomoc i pozdrawiuam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 4, 2006 Po dodaniu tych linijek do pliku /etc/rc.d/rc.sysinit wszystko dziala poprawnie.Hmm... można i tak, ale to pójście na łatwiznę i tylko obejście problemu Ja bym walczył dalej. /etc/fstab nie powinno być mądrzejsze od człowieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-pavlus- Napisano Październik 4, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 4, 2006 Hehe przyznam ze masz troche racji ale nie chce mi sie tego szukac i walczyc bo poprostu nie mam czasu A teraz dziala wszystko bez problemu !!! POzdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 4, 2006 A teraz dziala wszystko bez problemu !!! ...do czasu aktualizacji initscripts. Potem Ci ten plik na nowo nadpisze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-pavlus- Napisano Październik 4, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 4, 2006 to tak samo jak po aktualizacji jadra trzeba instalowac modul ntfs i montowac na nowo.... zreszta jak wszystko w linuksie i to istotna WADA tego systemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Październik 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 4, 2006 to tak samo jak po aktualizacji jadra trzeba instalowac modul ntfs i montowac na nowo.... zreszta jak wszystko w linuksie i to istotna WADA tego systemu.Hmmm, tak mowisz? U mnie przy aktualizacji kernala wszystkie kmody (o ile sa juz dostepne) aktualizuja sie same... wiesz co to zaleznosci i yum? A! I przy okazji - nic nie trzeba montowac na nowo... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 4, 2006 to tak samo jak po aktualizacji jadra trzeba instalowac modul ntfs i montowac na nowoKorzystaj z yuma Wtedy wystarczy yum update i razem z nowym jajkiem dociągną się nowe kmod-... Może kmod-nvidia czasem z małym opóźnieniem. ...do czasu aktualizacji initscripts. Potem Ci ten plik na nowo nadpisze.Nie dzieje się to tak często chyba, bo mam od początku FC5 kilka wpisów w /etc/rc.local i czują się dobrze Więc to chyba nie jest takie złe miejsce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-pavlus- Napisano Październik 4, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 4, 2006 Dzieki za rade bede korzystac z yuma Jestem dopiero miesiecznym uzytkownikiem FC5 wiec dopiero si eucze hehe Al epingwinek mi sie spodobal... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi