jerzykiller Napisano Październik 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2006 Witam. Mój problem jest bardzo skomplikowany ;D Chcę sobie zainstalowac VMWare, żeby móc uruchamiać część programów z pod Windowsa. Problem polega z konfiguracją tego VMWare. Od początku: Zainstalowałem VMWare z RPM'ów - są już darmowe z tego co sie orientuję - w każdym razie ze strony producenta je ściągnęłem. Następnie dałem: [root@localhost ~]# /usr/bin/vmware-config.pl ... Trying to find a suitable vmmon module for your running kernel. None of the pre-built vmmon modules for VMware Server is suitable for your running kernel. Do you want this program to try to build the vmmon module for your system (you need to have a C compiler installed on your system)? [yes] Using compiler "/usr/bin/gcc". Use environment variable CC to override. What is the location of the directory of C header files that match your running kernel? [/usr/src/linux/include] Ok, poszukałem trochę i zainstalowałem devele do kernela. [root@localhost ~]# rpm -qa | grep kernel kernel-2.6.16-1.2133_FC5 kernel-smp-2.6.17-1.2187_FC5 kernel-2.6.17-1.2187_FC5 kernel-devel-2.6.17-1.2187_FC5 Tak więc wpisuję "/usr/includes" i widzę: The header files in /usr/include are generally for C libraries, not for the running kernel. If you do not have kernel header files in your /usr/src directory, you probably do not have the kernel-source package installed. Are you sure that /usr/include contains the header files associated with your running kernel? [no] yes The directory of kernel headers (version 2.4.20) does not match your running kernel (version 2.6.17-1.2187_FC5smp). Even if the module were to compile successfully, it would not load into the running kernel. Poszukałem jeszcze dalej i znalazłem "vmware-any-any-update101.tar.gz". Odpalam "runme.pl", wszystko idzie zgodnie z planem, aż nagle: Trying to find a suitable vmmon module for your running kernel. None of the pre-built vmmon modules for VMware Server is suitable for your running kernel. Do you want this program to try to build the vmmon module for your system (you need to have a C compiler installed on your system)? [yes] Using compiler "/usr/bin/gcc32". Use environment variable CC to override. Your kernel was built with "gcc" version "4.1.1", while you are trying to use "/usr/bin/gcc32" version "3.2.3". This configuration is not supported and VMware Server cannot work in such configuration. Please either recompile your kernel with "/usr/bin/gcc32" version "3.2.3", or restart /usr/bin/vmware-config.pl with CC environment variable pointing to the "gcc" version "4.1.1". For more information on how to troubleshoot module-related problems, please visit our Web site at "http://www.vmware.com/download/modules/modules.html" and "http://www.vmware.com/support/reference/linux/prebuilt_modules_linux.html". Execution aborted. [root@localhost vmware-any-any-update101]# W tym miejscu utknęłem. Ma ktoś jakieś pomysły jak pójść dalej? Z góry dziękuję za wszelką pomoc, oraz przepraszam, że po raz kolejny poruszam ten temat, ale naprawdę nie mogę sobie już dalej poradzić, a bardzo mi zależy na tym VMWare. Pozdrawiam :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2006 Using compiler "/usr/bin/gcc32". Use environment variable CC to override. W czym problem? Przecież masz napisane: CC=/usr/bin/gcc ./nazwa_skryptu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzykiller Napisano Październik 6, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2006 No tak, ale w sumie nie wiem co z tym zrobić. Wpisuje na przyjład "[/usr/src/linux/include] CC=/usr/bin/gcc ./usr/bin/gcc32" i nic mi nie zajduje, żadnych postępów. Nie wiem co powinienem tam wpisać i na co podmienić to "nazwa_skryptu". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2006 Wpisuje na przyjład "[/usr/src/linux/include] Zła ścieżka. Jeśli masz zainstalowane kernel-devel pasujące do Twojego jądra, to pliki inagłówkowe są w /lib/modules/$(uname -r)/build CC=/usr/bin/gcc ./usr/bin/gcc32" i nic mi nie zajduje, żadnych postępów. Nie wiem co powinienem tam wpisać i na co podmienić to "nazwa_skryptu". Nazwa_skryptu to program, który odpalsz. Nie wiem jak to się tam nazywa. Zamiast ./nazwa_skryptu daj /usr/bin/vmware-config.pl czy coś podobnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2006 No tak, ale w sumie nie wiem co z tym zrobić. Wpisuje na przyjład "[/usr/src/linux/include] CC=/usr/bin/gcc ./usr/bin/gcc32" i nic mi nie zajduje, żadnych postępów. Nie wiem co powinienem tam wpisać i na co podmienić to "nazwa_skryptu". A jaką wersję gcc masz? Ja mam tak: [waldo@waldo ~]$ rpm -qa | grep kernel kernel-2.6.17-1.2187_FC5 kernel-devel-2.6.17-1.2187_FC5 [waldo@waldo ~]$ rpm -qa | grep gcc compat-gcc-32-3.2.3-55.fc5 compat-libgcc-296-2.96-135 gcc-c++-4.1.1-1.fc5 gcc-objc++-4.1.1-1.fc5 gcc-4.1.1-1.fc5 compat-gcc-32-g77-3.2.3-55.fc5 libgcc-4.1.1-1.fc5 compat-gcc-32-c++-3.2.3-55.fc5 gcc-objc-4.1.1-1.fc5 gcc-java-4.1.1-1.fc5 i vmware-config.pl kompiluje mi moduły bez żadnych problemów. Może brakuje Ci "compatów"? Chyba, że z kernel-smp jest jakoś inaczej - tego nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzykiller Napisano Październik 6, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2006 Ok, dałem: CC=/lib/modules/2.6.17-1.2187_FC5smp/build ./usr/bin/vmware-config.pl i nadal to samo. Co do gcc: [jerzy@localhost ~]$ rpm -qa | grep gcc gcc-gfortran-4.1.1-1.fc5 compat-gcc-32-c++-3.2.3-55.fc5 compat-gcc-32-3.2.3-55.fc5 compat-gcc-32-g77-3.2.3-55.fc5 libgcc-4.1.1-1.fc5 gcc-4.1.1-1.fc5 gcc-c++-4.1.1-1.fc5 Jeszcze jedno. http://img140.imageshack.us/my.php?image=aaaahm9.png Czytałem coś, że jak się na czerwono świeci to nie dobrze. Czy to ma jakiś związek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2006 Ok, dałem: i nadal to samo. Skoro podajesz ściezki absolutne, to bez kropki. Czytałem coś, że jak się na czerwono świeci to nie dobrze. Czy to ma jakiś związek? Nie masz zainstalowanego kernel-smp-devel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzykiller Napisano Październik 6, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2006 Nie masz zainstalowanego kernel-smp-devel No i już działa. Dziękuję bardzo za szybką i sprawną pomoc i jeszcze raz przepraszam za zawracanie głowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi