Skocz do zawartości

Doklejanie Partycji

daf

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

chcialbym zwiekszyc wielkosc partycji / i /home kosztem dawniejszego ntfs. wydzielilem juz z ntfs 12GB, przerobilem na ext3 i chcialbym teraz dac 7GB do / i 6GB do /home, ale... nie wiem jak to zrobic.

probowalem roznych rzeczy: PM, qtaprted, gparted, parted. przegladalem tez net i forum w poszukiwaniu rozwiaznia, ktore by mi odpowiadalo, ale nic nie znalazlem.

jest cos takiego:

zwiekszanie partycji

ale z racji, ze chce powiekszyc tez /, to chyba u mnie nie zadziala. poza tym to 7GB, ktore chce dolaczyc to nie jest jakas wielka ilosc w porownianiu z tym co mialem, a razem to by bylo cos :)

czy jest jakis sposob/software zeby to zrobic?

Daf

czy jest jakis sposob/software zeby to zrobic?
Wg mnie bez utraty danych na powiekszanych partycjach jest to raczej niemozliwe, szczególnie jesli koniec partycji istniejacej i poczatek partycji doklejanej nie sasiaduja ze soba.

Jesli zdecydujesz sie na backup danych, to mozesz przepartycjonowac calosc od nowa, wiec akcje typu doklejanie nie maja wtedy oczywiscie sensu.

Jesli natomiast chcesz sklejac filesystem z partycji lezacych np. na róznych dyskach fizycznych to wykorzystaj LVM (man lvm, a potem zwróc uwage na polecenia pvcreate, vgcreate, lvcreate). Oczywiscie z LVM tez sa problemy jak cos sie namiesza z partycjami - dane zazwyczaj ida w diably (bylo juz tu na forum kilka rozpaczliwych watków od userów, którzy zawierzyli domyslnemu partycjonowaniu dysku przez instalke Fedory, która tworzy filesystem na LVM wlasnie)

ok, szkoda.

no wiec sprobowalem zrobic ten skecz z przeniesieniem kat usr na inna partycje i zrobienie dowiazania. wszystko poszlo jak z platka, ale po restarcie wyrzuca kilka bledow i nie moge sie zalogowac na zadne konto (po zalogowaniu od razu wyrzuca monit, ze przekroczony czas).

nie jestem w stanie przytoczyc z pamieci jakie bledy wywala, bo to za szybko leci, ale jest cos na pewno o prawach dostepu do /bin/bash.

a tak swoja droga to gdzie jest jakis log, ktory pokaze caly proces ladowania?

bede wdzieczny za pomoc.

Daf

Opcja Szukaj na tym Forum! → http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=4355

opcja 'szukaj' poszla w ruch na samym poczatku :)

problem byl zupelnie inny, ale i tak probowalem je zaaplikowac u siebie (a nuz zadziala! :D ), ale niestety. nic nie dalo.

poki co, dalem sobie spokoj. odchudzilem system i czekam na 6. wtedy zrobie reinstalke i poustawiam wszystko jak trzeba.

dzieki!

Daf