GAC Napisano Październik 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2006 Witam wszystkich Jestem nowym uzytkownikiem forum I nowym uzytkownikiem (typowym amatorem) (_linuxa_ → Linuksa) ORT (Fedora Core 4) :/ Wlasnie ucze sie komend dzieki komendzie "man" i tam jest wszystko wyjasnione...ale po angielsku :/ Znam ang. ale tam jest troche wyzszy poziom niz mój :/ Czy jest do tego jakies spolszczenie? Pomózcie plz jak cos tam wiecie...szukam w necie, ale nic nie moge znalezc...jakos mm wrazenie, ze ja i linux sie nie lubimy Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Październik 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2006 man-pages Wybierz to, co trzeba...... I tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GAC Napisano Październik 10, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2006 Jakie znowu man-pages? Ja jestem totalnie poczatkujacy i nie mam pojecia o co Ci chodzi... Ja chce (_linuxa_ → Linuksa) ORT po Polsku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Październik 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2006 Jakie znowu man-pages? Ja jestem totalnie poczatkujacy i nie mam pojecia o co Ci chodzi... Ja chce (_linuxa_ → Linuksa) ORT po Polsku... Praktycznie wszystkie podstawowe komendy(jesli chodzi o "man") sa przetlumaczone na jezyk polski. Niestety przy niektorych pozostaje tylko wersja angielska lub szukanie na internecie tlumaczen (zapewne w nieco gorszej wersji). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Październik 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2006 no to jest jeszcze google, powinieneś trafić na jakieś tłumaczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2006 (...) po Polsku...Trzeba było wybrać przy instalacji. Przeinstaluj i czytaj uważnie, to będzie po polsku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2006 I nowym użytkownikiem (typowym amatorem) (_linuxa_ → Linuksa) ORT (Fedora Core 4) :/ Możesz wywalić. FC4 jest strasznie stara, nie ma już wsparcia i repozytoria zaprzestają wydawać dla niej paczki. Czy jest do tego jakieś spolszczenie? Zainstaluj sobie te pakiety: [root@X ~]# yum groupinfo "Polish Support" Loading "installonlyn" plugin Setting up Group Process Setting up repositories livna [1/5] updates [2/5] core [3/5] updates-testing [4/5] extras [5/5] Group: Polish Support Description: None Mandatory Packages: fonts-ISO8859-2 Conditional Packages: kde-i18n-Polish man-pages-pl aspell-pl fonts-ISO8859-2-75dpi fonts-ISO8859-2-100dpi openoffice.org-langpack-pl_PL [root@X ~]# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GAC Napisano Październik 10, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2006 Wiem, ze przy instalacji mozna wybrac, jednak juz niestety nie odwróce tego co sie stalo...mam ang, nie mam plyt i potrzebuje Polska wersje jezykowa :/ Na google szukalem, nawet cos znalazlem: http://dag.wieers.com/packages/ ale nic mi tamto nie mówi. Ja jestem totalny matol jesli chodzi o (_linuxa_ → Linuksa) ORT :/ Czyli mam tylko zainstalowac te patche, co mi napisales tak? Hmm...wyobraz sobie, ze jestem Twoja 6-letnia siostra, która pierwszy raz w zyciu odpalila kompa, a Ty musisz jej wytlumaczyc jak na sobie skonfigurowac i uruchomic gg...a teraz powiedz mi, jak ja mam te patche zainstalowac??? :/ Jak juz mówilem: jesli chodzi o (_linuxa_ → Linuksa) ORT to matol jestem :/ Z tego co mi sie wydaje, to msuze to na konsoli napisac tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Październik 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2006 Z tego co mi się wydaje, to msuzę to na konsoli napisać tak?Nie ma gajownika, to Ci odpisze cobys nie czekal Wbrew pozorom to bardzo proste - otwierasz jakakolwiek konsole, logujesz sie w niej na roota su - (ta kreska/myslnik po spacji jest wazna), a teraz juz tylko yum groupinstall "Polish Support" i juz po zabiegu... Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GAC Napisano Październik 11, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2006 Albo ja jestem taki ciemny, albo ten mój linux :/ Zrobiłem jak mówiłeś a on napisał mi: invaliv base url... coś takiego:///// Jak ja nie lubie tego (_linuxa_ → Linuksa) ORT ://// A muszę go umieć :/ HELP................. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Październik 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2006 invaliv base url... Prawdopodobnie invalid... Nie zniechecaj sie tak szybko, jestes juz calkiem blisko Wrzuc w szukajke na forum yum konfiguracja albo przejrzyj podpiete watki, bo o ile mnie pamiec nie myli to konfiguracja yuma byla gdzies podpieta... Gdybys jednak mial problemy - daj znac, poprowadze Cie za raczke Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GAC Napisano Październik 12, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2006 Sorry - "invalid" :/ Za dużo chyba wypiłem i już nie trafiałem w klawisze i nie widziałem co piszę Wyszukałem na forum i nic nie znalazło poza tym tematem Wiem, że matoł jestem, ale ja na serio nic nie czaje z tego (_linuxa_ → Linuksa) ORT a po prostu muszę go umieć do szkoły :/ Gdyby nie to, to bym nie truł tak tyłka :/ ... tak więc, jak był byś tak miły, to poprowadź mnie za rączkę hehe PozdR! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GAC Napisano Październik 12, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2006 Jeżeli to w czymś pomoże, to dowiedziałem się, że trzeba zmienić jakoś LOCALE, ale jakie locale i jak to zrobić, to nie mam pojęcia :/ Sorry, za post pod postem :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Październik 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2006 Mozesz grzebac w PO i LOCALE jak chcesz sie meczyc. Chodzi o zainstalowanie pakietów z konfiguracja jezykowa. wypisal ci je gajownik. Potem odpalasz nastepujace polecenie jako root: /usr/bin/system-config-language i tam wybierasz jezyk i sie wylogowujesz. Potem w Menedzerze Logowania(ta duza plansza pytajaca o login i haslo) wybierasz Language/Jezyk i tam Polski. Gotowe. I na pzyszlosc: postaraj sie miec choc troche wiecej szacunku do rozmówcy, bo (mozna to latwo sprawdzic a tego nie robisz)mówisz nam: wypisal costam, nie dzila pomózce". invaliv base url... cos takiego:///// Wklejze nam cale to co napisal, co? Bedziemy wiedzieli, co to za URI nie dziala. I jeszcze jedno: pakiety jezykowe to nie "patche" ani tejemne nielegalne cracki, czy nieoficjalne kompilacje. to komponent systemu jak kazdy inny. Polub Linuksa, bo jesli tego nie zrobisz on tez cie nie polugi, a pangwiny nie lubia upartych userów i notorycznie podkladaja im swinie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi