Skocz do zawartości

Drugi (trzeci) System..

Lindie

Rekomendowane odpowiedzi

hej, mam pytanie!

(wybaczcie, że walę od razu na posta, ale nie mam teraz czasu głębiej pogrzebać)

mam fedorę i jeden komercyjny system operacyjny.. :D

(_linuxowe_ → linuksowe) ORT rzeczy są na 4 partycjach: /; /home; /boot i swap.

chciałbym poeksperymentować z innymi distro i nie jestem pewien jak się do tego zabrać..

a w szczególności:

-czy nowa dystrybucja nie zaśmieci mi partycji /home- czy nie będzie problemów z konfiguracją niektórych programów. czy dwie dystrybucje mogą korzystać z tego samego /home. (podejrzewam że z nowym userem nie będzie kłopotu)

-jeśli chodzi o partycję /boot- czy jest możliwe "automatyczne" dodanie do gruba dodatkowego systemu, czy będzie to ręczna "robótka"

pozdrawiam.

hej, mam pytanie!

(wybaczcie, że walę od razu na posta, ale nie mam teraz czasu głębiej pogrzebać)

mam fedorę i jeden komercyjny system operacyjny.. :D

(_linuxowe_ → linuksowe) ORT rzeczy są na 4 partycjach: /; /home; /boot i swap.

chciałbym poeksperymentować z innymi distro i nie jestem pewien jak się do tego zabrać..

a w szczególności:

-czy nowa dystrybucja nie zaśmieci mi partycji /home- czy nie będzie problemów z konfiguracją niektórych programów. czy dwie dystrybucje mogą korzystać z tego samego /home. (podejrzewam że z nowym userem nie będzie kłopotu)

-jeśli chodzi o partycję /boot- czy jest możliwe "automatyczne" dodanie do gruba dodatkowego systemu, czy będzie to ręczna "robótka"

pozdrawiam.

Partycja /home, o ile dodasz nowego użytkownika (ten sam użytkownik na kilu distro może sprawiać problem) nie bedzie sprawiała problemów. Co do dodania wpisów do menu gruba, podejrzewam ze bedzie to trzeba robić ręcznie, ale to tylko moje przypuszczenia.

Jak nie masz czasu to może na razie nie instaluj innego distro? Będziesz miał chwilkę wolną, to sobie przeczytasz faq.fedora.pl, wiki.fedora.pl, poszukasz w Googlach, nauczysz się...

Jak nie masz czasu to może na razie nie instaluj innego distro? Będziesz miał chwilkę wolną, to sobie przeczytasz faq.fedora.pl, wiki.fedora.pl, poszukasz w Googlach, nauczysz się...

heh, masz rację.

po prostu chodzi mi to po głowie, a nie mam kogo zapytać-->choć moja wiedza na linuksowym polu jest strasznie niewielka, jestem najbardziej doświadczonym wśród moich znajomych.. :/

oczywiście, jak już się będę za to zabierał, popracuję nad odpowiednim przygotowaniem..

rozumiem, że może irytować kolejny post w stylu: "khe khe, a jak zrobić to czy tamto.. pliz pomóżcie, bo nie wiem.."; wygląda to, jakbym szedł na łatwiznę.. ale w tym momencie mam naprawdę ograniczony czas na surfowanie, a temat strasznie mnie intrygował.. :D

pozdrawiam