BugsBunny Napisano Październik 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2006 Na początku mówie że używałem opcji szukaj przez pare godzin i znalazłem wiele jednak i tak sobie nie poradziłem Próbowałem metodą z terminalu mount -t ntfs /dev/sda7 /mnt/F -o umask=00 i pokazuje mount: unknown filesystem type 'ntfs' Nie mam pojęcia co zrobić z tym fanten i dodaje że jestem początkujący w świecie Linuksa fdisk -l Disk /dev/sda: 120.0 GB, 120059362816 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 14596 cylinders Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes Device Boot Start End Blocks Id System /dev/sda1 * 1 1254 10072723+ 7 HPFS/NTFS /dev/sda2 1255 14596 107169615 f W95 Ext'd (LBA) /dev/sda5 2504 2727 1799248+ 7 HPFS/NTFS /dev/sda6 2728 8075 42957778+ 7 HPFS/NTFS /dev/sda7 8076 14596 52379901 7 HPFS/NTFS /dev/sda8 1255 2401 9213214+ 83 Linux /dev/sda9 2402 2503 819283+ 82 Linux swap / Solaris gdzieś doczytałem że trzeba jakiś pakiet zainstalować żeby działało NTFS ale co i jak nie wiem więc licze na Waszą pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M&M Napisano Październik 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2006 Najpierw sciagasz z pod konsoli z pod (_root'a_ → roota) ORT yum install kmod-ntfs nastepnie pod konsola (pod rootem) wpisujesz np. mkdir /mnt/disk nano /etc/rc.local wpisujesz na koncu te dwie linijki modprobe ntfs mount /dev/sda7 /mnt/disk/ powodzenia:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Październik 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2006 SYFISZ!!!!!! M&M za kare klikniesz pajacyka na pajacyk.pl zanim wykonasz yum install kmod-ntfs upewnij sie ze masz zainstalowane repozytorium livna - http://rpm.livna.org. dalej- mkdir /mnt/dysk twoj_ulubiony_adytor_tekstu /etc/fstab w fstabie wpisujesz /dev/hda5 /mnt/NAZWA KATALOGU ntfs ro,umask=0222 0 0 oczywiscie zamiast hda5 musisz miec namiary na swoj dysk za pomoca fdisk -l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M&M Napisano Październik 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2006 A tam syfie ja mam tak zrobione i ładnie działa ;d wiec nie widze powodu abym klikal na pajacyku:d no jedynie fakt zapomnialem wspomniec o tym aby sprawdzil czy ma repozytorium livna:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Październik 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2006 do montowania partycji sluzy fstab a nie rc.local. kazdy szanujacy sie user linuksa (z gajownikiem na czele) ci to powie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M&M Napisano Październik 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2006 Okej dzieki za rade:) Z Linuksem pracuje nie długo i ciągle się sie dowiaduje nowych rzeczy:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BugsBunny Napisano Październik 15, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2006 zanim wykonasz yum install kmod-ntfs upewnij sie ze masz zainstalowane repozytorium livna - http://rpm.livna.org. Jak to ściagnąć :?: Bo nigdzie nie moge znaleźć pliku do pobrania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M&M Napisano Październik 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2006 su rpm -Uvh http://rpm.livna.org/livna-release-5.rpm chyba tak , jak sie myle to pewnie uosiu mnie poprawi:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość amdfanatyk Napisano Październik 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2006 # # DOS/FAT/NT Filesystems # CONFIG_FAT_FS=y CONFIG_MSDOS_FS=y CONFIG_VFAT_FS=y CONFIG_FAT_DEFAULT_CODEPAGE=437 CONFIG_FAT_DEFAULT_IOCHARSET="iso8859-1" CONFIG_NTFS_FS=m # CONFIG_NTFS_DEBUG is not set # CONFIG_NTFS_RW is not set i zrekompilowac kernel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BugsBunny Napisano Październik 15, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2006 Nareszcie działa, ale jeszcze jedno pytanie w fdisk -l pokazuje mi jedną partycje jako W95 Ext'd (LBA) co wpisać w jej monotwanie bo ntfs nie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2006 w fdisk -l pokazuje mi jedną partycje jako W95 Ext'd (LBA) co wpisać w jej monotwanie bo ntfs nie działa Nic Tej partycji się nie montuje. Mówiąc prostym językiem jest to partycja "techniczna", wewnątrz której zakładane są partycje logiczne. To dlatego, że partycji primary można założyć tylko 4, a czasem chcemy mieć trochę więcej dysków logicznych Nie pamiętam ile można maksymalnie założyć partycji logicznych, ale (prawie) na pewno nie będziesz tylu dysków potrzebował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Październik 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2006 Poszukaj na wiki.fedora.pl o instalacji modułu read-only dla NTFS. Nie śmieć forum takimi topicami. Było ich już naprawdę wiele Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Październik 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2006 su rpm -Uvh http://rpm.livna.org/livna-release-5.rpm chyba tak , jak sie myle to pewnie uosiu mnie poprawi:) blisko su - Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zmarekz Napisano Październik 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2006 Witam Fedore 5 mam od kilku dni. Wykonałem wszystko zgodnie z opisem z tego posta ale nadal podczas statu systemu wyświetla "unknown filesystem type 'ntfs'" i na czerwono NIEUDANE Co mam zrobić jakie pliki (z jakiej lokalizacji) pokazać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2006 nadal podczas statu systemu wyświetla "unknown filesystem type 'ntfs'" i na czerwono NIEUDANE Masz niezainstalowany pakiet kmod-ntfs/kmod-smp-ntfs pasujący do używanego jądra -> http://faq.fedorapl.org/#ntfs Co pokazuje: uname -r rpm -qa | grep kernel rpm -q kmod-ntfs kmod-smp-ntfs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi