menth0l Napisano Październik 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2006 Czytam sobie właśnie o Smart (Smart FAQ) i się zastanawiam czy warto tego używać? Lepsze to niż yum? Z FAQ wygląda na to że tak... Czy ktoś się tym bawił? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Październik 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2006 a bedzie zgodny z formatem repodata? bo jak nie to nie zobaczy repozytoriow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Październik 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2006 Faktycznie wyglada bardzo ciekawie, szczegolnie opcja wykorzystania CD/DVD oraz katalogu z luznymi rpmami jako repozytorium. To zalatwia kilka utrudnien zwiazanych z --localrepo itp... Dzis wieczorem zainstaluje i sie pobawie... Podlaczam sie pod pytanie - ma ktos juz jakies doswiadczenia? Pozdro //===== edit ===== @uosiu - a ta czesc FAQ nie odpowiada na Twoje pytanie? Smart supports the following repository formats as source channels: RPM repositories RPM System Database (locally installed packages) APT repositories for .rpm RPM-MD (used by YUM) Red Carpet (used by Ximian/Novell) RPM Header List (used by RedHat and Conectiva installation CDs, probably others) RPM Directory (a directory with a bunch of RPMs in it, no indexing required) URPMI (used by Mandriva) DEB repositories DEB System Database (locally installed packages) APT repositories for .deb DEB Directory (a directory with a bunch of DEBs in it, no indexing required) Slackware Slackware installed packages database Slackware repositories Mirrors up2date (used by RedHat/Fedora) Conectiva-style mirror description formats Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Październik 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2006 Podlaczam sie pod pytanie - ma ktos juz jakies doswiadczenia? Pozdro Szczerze powiedziawszy to mam smarta już od fc4, ale używać go użyłem może ze 2 razy od tamtej pory. Ogólnie jako maager pakietów wygląda i sprawuje się całkiem fajnie, choć czy nie pokopie czego w systemie nie jestem w stanie powiedzieć z racji małej ilości jego użyć. Ale jak ktoś chce mieć jakiś fajniejszy manager pakietów to polecam jak najbardziej się nim pobawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
menth0l Napisano Październik 19, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2006 No to czekamy teraz na jakiegoś odważnego oblatywacza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tex_ass Napisano Październik 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2006 Szczerze powiedziawszy, osobiście wolę yum-a. Przez ok. 3 miechy używałem smart-a na OpenSuSe, bo Yast-owy instalator nie działa najlepiej online. Koniec końców wróciłem na domowym kompie do FC5. Aczkolwiek smart może sie przydać jako awaryjny manager pakietów - w wypadku padu yum-a . pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
menth0l Napisano Październik 19, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2006 Tzn. w czym Smart ustępuje Yumowi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tex_ass Napisano Październik 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2006 Tzn. w czym Smart ustępuje Yumowi? Mnie osobiście niemożebnie irytowała konieczność regularnego update'owania informacji o zawartości repozytoriów, a na SUSE musiałem to robić, bo Yast w tym względzie jest wyjątkowo do kitu :lammer: . W yum-ie czegoś takiego nie ma, z drugiej strony za każdym razem ciągnie informacje z repozytoriów, z czym się trochę schodzi. Koniec końców chyba jednak wolę (_yum'a_ → yuma) ORT, ale u mnie to kwestia przyzwyczajenia . Poza tym yum jest dużo lepiej zintegrowany z FC. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Październik 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2006 IMHO nie ma sensu grzebać przy aktualizatorach. Jakims cudem wiekszość uzywa komendy yum, a nie pup. Co innego apt-get <-> Synaptic, wtedy sie opłaca, ale tutaj to jest niepotrzebne komplikowanie sobie zycia. Po co zmieniać updater, jak system ma własny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Październik 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2006 to jak często yum ciągnie info o repo jest akurat do zmiany, mi w większości pasują standardowe konfigi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi